RME Fireface UC szumy własne
-
posiadam interfejs emu 0404 usb. Problem pojawia się w przypadku pracy nad zarejestrowanym materiałem. Otóż zauważyłem że emu generuje nieprzyjemny szum, który rzecz jasna uniemożliwia mi jakąkolwiek pracę nad zmaksymalizowanym materiałem z samplera. Nawet nie wyobrażam sobie rejestracji wokalu w tych warunkach. Moje pytanie dotyczy pewnej kwestii... Rozważam zakup RME Fireface UC i chciałem się zapytać jakiego rzędu zauważę różnicę? Bo spodziewam się cudów przesiadając sie na interfejs o kilka klas wyższy. Czy szum generowany przez RME jest odczuwalny? Czy obejdzie się bez preampa? Jak to wyglądać będzie w przypadku wokalu? Kilka lat temu nagrywałem wokal na emu 0404 (wersję wewnętrzną) przez preamp behringer Tube 200 (czy coś w tym stylu) mikrofonem akg c3000 i efekt był dość dobry. Czego mam się spodziewać po RME?
Re: RME Fireface UC szumy własne
...Witam!
posiadam interfejs emu 0404 usb. Problem pojawia się w przypadku pracy nad zarejestrowanym materiałem. Otóż zauważyłem że emu generuje nieprzyjemny szum, który rzecz jasna uniemożliwia mi jakąkolwiek pracę nad zmaksymalizowanym materiałem z samplera. Nawet nie wyobrażam sobie rejestracji wokalu w tych warunkach. Moje pytanie dotyczy pewnej kwestii... Rozważam zakup RME Fireface UC i chciałem się zapytać jakiego rzędu zauważę różnicę? Bo spodziewam się cudów przesiadając sie na interfejs o kilka klas wyższy. Czy szum generowany przez RME jest odczuwalny? Czy obejdzie się bez preampa? Jak to wyglądać będzie w przypadku wokalu? Kilka lat temu nagrywałem wokal na emu 0404 (wersję wewnętrzną) przez preamp behringer Tube 200 (czy coś w tym stylu) mikrofonem akg c3000 i efekt był dość dobry. Czego mam się spodziewać po RME?...
Możesz spodziewać się samych dobrych rzeczy :) gwarantuję, że poczujesz różnicę.
Re: RME Fireface UC szumy własne
W przypadku interfejsów audio na USB, istotne jest galwaniczne odseparowanie kompa (i jego brudnego zasilania) od interfejsu. RME UFX nie pokazywał mi szumu na wejściach, a inne interfejsy nie chcę wymieniać z nazwy , ale powiem , że 8 kanałowe do 2 tysięcy zł - już niestety nie radziły sobie z brudnym zasilaniem dostarczanym przez USB, mimo własnego zasilacza sieciowego. Można dokupić separator za ok 30 euro i problem znika.
Inna sprawa to przejście na maca , tam usb ma czyste zasilanie i problemu nie zauważyłem.
-