nieczytelny, skondensowany obraz stereo

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
docadoca
nieczytelny, skondensowany obraz stereo

Post autor: docadoca » sobota 05 kwie 2014, 00:59

Witam,

Doczekalem sie wreszcie pracowni do tworzenia muzyki. Zrobilem adaptacje akustyczna, biurko wedlug wlasnego projektu, mam niezbedny mi do pracy sprzet. Wczesniej pracowalem w katastrofalnych warunkach - miksy robilem na sluchawkach posilkujac sie kolumnami mojej mini-wiezy (tez zreszta kompletnie zle ustawionej). Pierwsze wrazenia z nowego stanowiska pracy sa jednak niezbyt dobre. Panorama stereo jest zbyt skondensowana, nieczytelna. Dzwiek zdaje sie wydobywac z monitora, w ogole nie ma przestrzeni. Posiadam odsluchy Behringer truth B3031A. Ustawienie - przepisowy trojkat rownoboczny, kat nachylenia ustawiony "na lusterko" vis-a-vis z moja twarza. Moge oczywiscie eksperymentowac z poszerzaniem konta i tym samym poszerzaniem panoramy stereo. Zastanawiam sie jednak, czy odsluchy nie stoja po prostu zbyt blisko siebie. Odleglosc miedzy nimi wynosi ok. 114 cm biorac jako punkt przylozenia srodki przednich scianek. Jak wiadomo mityczna "zlota odleglosc" to 67.5 cala, a behringery to raczej duzawe glosniki. Szersze ustawienie glosnikow oznaczaloby koniecznosc dorobienia specjalnych statywow, bo biurka po prostu nie wystarczy. Moze nie byloby to zreszta takie zle rozwiazanie, gdyby tak zrobic je np z litego kawalka drewna (bylyby bardziej masywne i stabilne niz biurko)?

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: nieczytelny, skondensowany obraz stereo

Post autor: DJOZD » sobota 05 kwie 2014, 09:33

Odległość nie powinna stanowić problemu ponieważ jest zachowana zasada trójkąta. Zakładając większą odległość naturalnie musiałbyś oddalić się od biurka. Straciłbyś separację (a raczej odstęp) sygnału i odpowiedzi pomieszczenia. Wrażenie braku stereo może być spowodowane przytłumieniem pomieszczenia (gąbki z tyłu kolumn?) lub niedokładnym kątem ustawienia głośników. Druga rzecz - nie nastawiaj się nie niesamowite wrażenia stereo płynące z odsłuchu bliskiego pola. Wszczególności kiedy jesteś nadal przyzwyczajony do słuchawek.
Statywy obowiązkowo.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 05 kwie 2014, 09:35

...(gąbki z tyłu kolumn?) ...

A raczej gąbki za tobą w zbyt dużej ilości.

docadoca

Post autor: docadoca » sobota 05 kwie 2014, 17:56

......(gąbki z tyłu kolumn?) ...

A raczej gąbki za tobą w zbyt dużej ilości. ...

Bron Boze, zadnej gabki. Tylko welna mineralna. Heh, teoretycznie panele akustyczne to 11.2% powierzchni pomieszczenia (liczac powierzchnie scian, podlogi i sufitu), ale wiadomo, ze w praktyce ciezko to zmierzyc, bo w pokoju stoja tez oczywiscie meble... Moge w przyszlosci sprobowac wymienic niektore panele na dyfuzory (choc zasadniczo nie wiem ktore - wszystkie znajduja sie w strategicznych miejscach).  Na razie zastanaowmy sie jeszcze nad ustawieniem monitorow.

P.S. Co do moich przyzwyczajen (do sluchawek, do zle ustawionych kolumn wiezy) to owszem, w pelni sie z Toba zgadzam - to tez moze stanowic problem.

docadoca

Post autor: docadoca » sobota 05 kwie 2014, 18:05

...
......(gąbki z tyłu kolumn?) ...

A raczej gąbki za tobą w zbyt dużej ilości. ...

Bron Boze, zadnej gabki. Tylko welna mineralna. Heh, teoretycznie panele akustyczne to 11.2% powierzchni pomieszczenia (liczac powierzchnie scian, podlogi i sufitu), ale wiadomo, ze w praktyce ciezko to zmierzyc, bo w pokoju stoja tez oczywiscie meble... Moge w przyszlosci sprobowac wymienic niektore panele na dyfuzory (choc zasadniczo nie wiem ktore - wszystkie znajduja sie w strategicznych miejscach).  Na razie zastanaowmy sie jeszcze nad ustawieniem monitorow.

P.S. Co do moich przyzwyczajen (do sluchawek, do zle ustawionych kolumn wiezy) to owszem, w pelni sie z Toba zgadzam - to tez moze stanowic problem....

Niedokladnie ustawione katy odchylenia - odpada. Dzwiek qwydobywa sie z samuskiego srodka monitora. Wlasnie w tym sek.;]

docadoca

Post autor: docadoca » sobota 05 kwie 2014, 19:36

Temat do zamkniecia... do skasowania w ogole! Po prostu nie uwierzycie. Moj gienialny interface zwyczajnie traktowal moje odsluchy jako 2 x mono ;| No czegos takiego bym nie wymyslil. Sprawdzilem wszystko: prawidlowo podlaczone itd Niby ok, interface wielokanalowy, niektore outy moga byc wykorzystywane jako wyjscia mono, ale... mowimy o wyjsciu oznaczonym jako MAIN OUT STEREO ;|No ono chyba powinno byc domyslnie ustawione jako stereo, nie?? No po prostu mozna sie zalamac...  Teraz mam taka przestrzen, ze leb urywa. I tylko nie wiem, czy to ja mam sie wstydzic, ze tego nie sprawdzilem, czy moze raczej producenci powinni sie nad soba zastanbowic, czy aby nie zabrneli nieco za daleko; placiomy za sprzet, aby nam ulatwial zycie, nie utrudnial...

Pozdrawiam;]

P.S. Mozecie tak czy siak napisac, w jakiej odleglosci (od siebie nawzajem) stoja Wasze odsluchy:)

ODPOWIEDZ