Plugin bundle - jaki ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Jarut
Re: Plugin bundle - jaki ?

Post autor: Jarut » czwartek 03 kwie 2014, 21:03

...Tak, zapamiętuje. Te pluginy są baaaaardzo rozbudowane (zadziwiające jest, że są darmowe) i wszystkie podstawe i zaawansowane funkcje są dostępne. Niedostępne są te funkcje hiper-zaawansowane - wielki szacun dla twórców. I kolejny plus - oszczędzają moc obliczeniową, do tego mają spójny interfejs. Minus? brakuje reverba i delaya przede wszystkim....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
super, na pewno przetestuję - w kategorii "cena" mieszczą się idealnie :) , teraz pora na testy - dziękuję za podpowiedź ! reverb i delay, będzie już łatwiej znaleźć (chyba) ....

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 03 kwie 2014, 21:16

A Ty tak dla nauki gałkowania, czy jako muzyk który chce szybko osiągnąć zamierzony cel brzmienioy?

drummer

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » czwartek 03 kwie 2014, 21:17

Właśnie, ktoś zna freeware fajny reverb i delay?

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
Jarut

Post autor: Jarut » czwartek 03 kwie 2014, 21:42

...A Ty tak dla nauki gałkowania, czy jako muzyk który chce szybko osiągnąć zamierzony cel brzmienioy?...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
to drugie, czyli muzyk - do tej pory zlecałem miksy "na zewnątrz" ale wiadomo - jest to dość kosztowne.
A po krótkim "zajaraniu się" jaka to kolejna "fajna płyta mi wyszła" narasta chęć spróbowania realizacji samemu. Standardowa sytuacja :)

Awatar użytkownika
Jarut

Post autor: Jarut » czwartek 03 kwie 2014, 21:45

...Właśnie, ktoś zna freeware fajny reverb i delay?...

-------------------------------------------------------------------
poszedłem tropem "dr_After " i sprawdziłem pluginy Valhalla - tu jest darmowy delay - brzmi naprawdę dobrze ! http://valhalladsp.wordpress.com/2010/03/19/video-demo-of-valhallafreqecho-mki-in-action/

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 03 kwie 2014, 22:19

......A Ty tak dla nauki gałkowania, czy jako muzyk który chce szybko osiągnąć zamierzony cel brzmienioy?...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
to drugie, czyli muzyk - do tej pory zlecałem miksy "na zewnątrz" ale wiadomo - jest to dość kosztowne.
A po krótkim "zajaraniu się" jaka to kolejna "fajna płyta mi wyszła" narasta chęć spróbowania realizacji samemu. Standardowa sytuacja :)
...

To mówię Ci, zainteresuj sie toontrackiem, czego nie dasz rady spokojnie dorobisz freewarami, a naprawde szybko i skutecznie osiagniesz zamierzony efekt o satysfakcji podobnej do tej po zleceniu :)

pozdrock

drummer

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 03 kwie 2014, 23:28

Waves Musicians 2 + jakiś drugi mały bundle z limiterem i reverbem i masz wszystko.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 04 kwie 2014, 10:39

Jaki DAW używasz? Zanim wydasz pieniądze sprawdź co masz na pokładzie. W większości DAW znajduje się pakiet znakomitych narzędzi które spełnią swoją funkcję doskonale. Sam pracując w Samplitude spokojnie mógłbym się ograniczyć do tego co jest pakiecie. Aczkolwiek posiadanie dodatkowych narzędzi daje większe możliwości i dodatkowe kolory brzmień.
700zł to malutko i warto wydać to na coś naprawdę extra (np. pakiet znakomity OZONE 5 - dołożysz 150zł i masz zawodowe narzędzia do miksu, masteringu oraz kontroli najwyższej półki).
Z mojej strony propozycja jest taka byś spróbował popracować na najlepszym freeware jaki jest, i potem zdecydował się na wydawanie pieniędzy.
Zacznij od pakietu Variety od Sounds- znakomitych kompresorów, korektorów (BaxterEQ) i saturatorów (FerricTDS). Sprawdź wszystkie, popracuj na nich. Gwaratuje ci że mogą spokojnie konkurować z wysoką półką PRO. To są narzędzia profesjonalne, tyle że za darmo. Używam i jestem pod wrażeniem (jedyna wada to 32 bit only).
Kilka darmowych narzędzi typu TOOLS - pakiet free od Melda Productionsoraz Togu Audio Line (słynny TAL-Reverb).

Przejżyj strony typu The 27 best free VST plug-ins in the world today

Zanim wydasz kasę, sprawdź co jest za free. Bo żeby kupić uznany swiatowy TOP komercyjnych wtyczek wiąże się to wydatkiem większym. Szukaj promocji, warto upolować tanio zestawy.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 04 kwie 2014, 10:50

...oraz Togu Audio Line (słynny TAL-Reverb).
...

Przepraszam, miało być TAL-Dub. Niepowtarzalna wtyczka.
Na Variety of Sounds pracuje masa ludzi, a za free nie dostaniesz tak naprawdę tylko porządnych rzeczy do masteringu. Stąd moja propozycja zainwestowania w OZONE. Tyle odemnie. Pozdrowienia

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 04 kwie 2014, 11:30

W ogóle podstawowe pytanie - jakiego masz DAW, co w nim już masz?

Do tego możesz dobrać darmowe wtyczki:
http://zynewave.com/recommended-freeware-plugins/
http://bedroomproducersblog.com/category/bpb-freeware-studio/

Wtyczki Valhalla kosztują 50$, czyli za 100$ możesz ogarnąć pogłos i delay na dobrym poziomie. To akurat ciężko znaleźć we freeware.

Są też całe DAW w tej czy minimalnie wyższej cenie - Reason, FL Studio i Reaper. Używałem chwilę Reasona i efekty są całkiem niezłe, a przede wszystkim jest tam komplet narzędzi.

ODPOWIEDZ