Plugin bundle - jaki ?
Chciałbym Was zapytać, w co - z waszego doświadczenia - warto zainwestować jeśli szukam w miarę uniwersalnego pod kątem zawartości, pakietu pluginów do pracy w środowisku VST. Myślę o Nebula 3 Pro - gdyż ze względów budżetowych (max 700 PLN) i "zawartościowych" spełnia moje kryterium.
Skrajne są natomiast opinie na temat GUI i funkcjonalności - może ktoś coś podpowie, doradzi z własnego doświadczenia ?
Pozdrawiam,
Jarut
Re: Plugin bundle - jaki ?
...Witam,
Chciałbym Was zapytać, w co - z waszego doświadczenia - warto zainwestować jeśli szukam w miarę uniwersalnego pod kątem zawartości, pakietu pluginów do pracy w środowisku VST. Myślę o Nebula 3 Pro - gdyż ze względów budżetowych (max 700 PLN) i "zawartościowych" spełnia moje kryterium.
Skrajne są natomiast opinie na temat GUI i funkcjonalności - może ktoś coś podpowie, doradzi z własnego doświadczenia ?
Pozdrawiam,
Jarut...
Toontrack EzMix
Toontrack EzMix
+ podstawowe freeware, typu loudmax, tokyo compressor itp
...Witam,
Pozdrawiam,
Jarut...
Z własnego doświadczenia: Nebula to specyficzne środowisko, które nie sprawdza się w każdym typie pluginów. Dobrze koloryzuje (taśma, itp.), ale do korekcji, kompresji lub ustawienia szybkiego reverbu, dleaya to się to nie nadaje. Jeśli potrzebujesz pluginów do codziennej pracy a nie tylko do nadania jakiegoś finalnego sznuty jednej ścieżce lub dwóm to nie kupuj Nebuli, ewentualnie kup ją oprócz jakiejś innej paczki.
Z procesorów, które są świetne w bundlach to ja widzę Duende Native (ale drogie), Oxford Native (też drogie) albo coś z SPL / Plugin Alliance (też nienajtańsze).
Jeśli jednak masz mały budżet to kupuj pluginy Valhalla - są świetne (kompresor, pogłosy). Do tego dorzuć A.O.M limiter - rewelacyjnie da się go wykręcić. Korekcję załatw przez DMG audio Equilibrium albo nawet Equick to świetne pluginy i wystarczające do pracy.
Najważniejsze to zdobyć dobry pogłos, delay, korektor, kompresor i limiter. Muszą być one nie tylko dobrze brzmiące, ale przede wszystkim funkcjonalne - mała latencja, brak zarzynania procka, dobre GUI itp. Nebula tych warunków nie spełnia, a te kilka wymienionych tak.
- OlimpRecordsStudio
Najlepiej szukaj promocji Wavesa. Kupiłem wystarczający dla mnie pakiet Gold z Thomanna za 1100 zł. Jak kupisz na firmę to masz jeszcze -19%.
Pozdro
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com
Melda Free Bundle
Darmowy pakiet ŚWIETNYCH, wszechstronnych efektów. Pierwszy darmowy Bundle, który śmiga jak te za złote talary.
http://www.meldaproduction.com/plugins/product.php?id=MFreeEffectsBundle
Tak, zapamiętuje. Te pluginy są baaaaardzo rozbudowane (zadziwiające jest, że są darmowe) i wszystkie podstawe i zaawansowane funkcje są dostępne. Niedostępne są te funkcje hiper-zaawansowane - wielki szacun dla twórców. I kolejny plus - oszczędzają moc obliczeniową, do tego mają spójny interfejs. Minus? brakuje reverba i delaya przede wszystkim.