FOCAL Solo 6Be - warto zmieniać?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Qubuś
FOCAL Solo 6Be - warto zmieniać?

Post autor: Qubuś » niedziela 30 mar 2014, 19:54

Witam!
Mam mały dylemat...posiadam monitory Adam A8x, mam jednocześnie możliwość zakupu za całkiem fajną kase niewiele używane monitory z tematu czyli Focal Solo 6Be

Teraz pytanie takie..czy to będzie konkretny upgrade? Czy po prostu zmiana na inne?

Różne krążą opinie, są tacy co twierdzą że to dobre głośniki hi-fi wysokiej klasy ale to nie sprzęt do miksu ani tym bardziej masteringu.

Inni są zachwyceni i uważają że to jedne z najlepszym monitorów bliskiego pola, dobre ustawianie poziomów, efektów reverb, delay wszystko idealnie słyszalne.

Mało tego schodza jak rzadko kiedy takie monitory dosyć nisko w o okolice 40 Hz (-3db) bodajże.

Myślicie że to dobry sprzęt i warto?

Jak się ma Solo 6 Be do paczek typu Adam S2x lub Unity Audo The Rock? albo Genelec 8040?

Załóżmy że schodza niżej ale czy to jedyna ich zaleta? Czy grają po prostu lepiej ogólnie?

Czy usłyszy się różnice przy dobrej akustyce i dobrej karcie dźwiękowej - RME Babyface?

A może przesadzam może Solo 6Be to jest to samo co A7x, KRK VXT 6?

Z drugiej strony jeśli mowa o sprzęcie używanym to za niewiele więcej mamy już Genelec 8050, tam dołu nie zabraknie a też ponoć konkretne paczki ale olbrzymie, nie wiem czy w polu bliskim tak idealnie się sprawdzą..

Tak więc interesuje mnie czy Solo 6Be to wyższa klasa niż AX Adama i jak to się ma do serii SX i jak inne monitory, jaki to pułap oraz czy realnie one schodzą faktycznie tak nisko jak podaje producent?

Dzięki wszystkim za cenne rady (sprawa dość pilna)

Kyle

Re: FOCAL Solo 6Be - warto zmieniać?

Post autor: Kyle » niedziela 30 mar 2014, 20:08

Z tego co wiem, to wyższa klasa niż ADAM AX. ... jednak żałuję, ale nie słyszałem. ... sam na nie choruję, ale szkoda mi trochę dawać ponad 8 tys. za nie.

Qubuś

Re: FOCAL Solo 6Be - warto zmieniać?

Post autor: Qubuś » niedziela 30 mar 2014, 20:18

No tak 8 tys para to masakra, ja właśnie mam możliwość za 1500 euro, ale bez gwarancji, z tym że mało użytkowane i wszystko oryginalne.

Mam nadzieję, że żałowac nie będę, jak się dobrze sprawdzą to Adam A8x sprzedam i coś tam zawsze się zwróci, oby nie były wadliwe. Chyba nie tak dawno na łamach Eis był test, musiałbym się zainteresować, gdzieś poczytac.

ODPOWIEDZ