XLR -> Jack czy ma to sens?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: XLR -> Jack czy ma to sens?

Post autor: Kyle » czwartek 27 mar 2014, 00:29

tym bardziej ze duże jacki sa zarówno mono jak i stereo

Pisałem o dużych jackjach stereo ( TRS ) a nie mono - naucz sięczytać.

Oczywiście miało być "się czytać" - uprzedzam, bo pewnie byś się nie domyślił, tylko świecił żeś znalazł babola ortograficznego.

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 27 mar 2014, 00:31

szczegułów

... ciekawe dla czego podczas pisania wiadomości, nie są podkreślane błędy jak na innych forach. ...?

donau27

Post autor: donau27 » czwartek 27 mar 2014, 09:02

sprawa się wyjąsniła, pożyczyłem od znajomego dwa rodzaje kabli mikrofonowych, jeden z jackami mono,a  jeden ze stereo. Po podlaczeniu kabla mono glosniki buczą, a z kablem stereo jest czysciutko bez pzrebić:) rozkrecilem wtyczke, wlutowane jest wszysto L,P i GND. Pozdrawiam

...
...trzeba mieć na uwadze ten cholernie ważny szczegół - ps ktos pisal o masie ale też nie uszczegółowił bo genelarnie chodziło o masę podłaczaną do obudowy wtyku  a nie w przypadku XLR a nie masę pinu 1!
masa z pinu 1 musi być podłaczona do masy (sleeve) wtyku jack TRS - inaczej gówno z połaczenia!...

W połączeniu symetrycznym ekran, masa, zwał jak zwał, podłączona do pinu nr 1 w XLR, albo do części "S" wtyku TRS nie bierze udziału w przesyłaniu sygnału. Profilaktycznie można zrobić takie przewody, które będą miały podłączony ten ekran do pinu 1 we wtyku XLR tylko od strony nadajnika sygnału.

Czyli mamy taki przewód symetryczny między kartą EMU i B2031A, ale jego ekran łączymy tylko do końcówki "S" we wtyku TRS od strony karty EMU, dzięki temu nie powstanie pętla mas. Masy komputera i monitora będą połączone (tylko) bolcami uziemiającymi zasilania (bo w/g przepisów jak urządzenie ma gniazdo/wtyk/przewód z wyprowadzeniem uziemienia to to uziemienie należy podłączyć. Bezpieczeństwo.)...

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » czwartek 27 mar 2014, 15:01

...
sprawa się wyjąsniła, pożyczyłem od znajomego dwa rodzaje kabli mikrofonowych, jeden z jackami mono,a  jeden ze stereo. Po podlaczeniu kabla mono glosniki buczą, a z kablem stereo jest czysciutko bez pzrebić:) rozkrecilem wtyczke, wlutowane jest wszysto L,P i GND. Pozdrawiam 

przepraszam, że dodam 3 grosze, ale, sugerując sie Twoją ostatnią wypowiedzią,nie podłaczaj tych kabli "stereo" z L, P do klasycznych wyjść z sygnałem stereofonicznym. Nie zagrają.

ODPOWIEDZ