Czołem,
Czy jest jakaś metoda, by konwertować całą bibliotekę zebranej muzyki na raz z 440 Hz do 432 Hz?
Jeśli tak to jaki program ma taką funkcję?
A jeśli nie, to jaka metoda pojedyńcza będzie najlepsza?
Czołem,
Czy jest jakaś metoda, by konwertować całą bibliotekę zebranej muzyki na raz z 440 Hz do 432 Hz?
Jeśli tak to jaki program ma taką funkcję?
A jeśli nie, to jaka metoda pojedyńcza będzie najlepsza?
...Masz świadomość tego że nagrania będą grały wolniej a głosy wokalistów brzmiały fałszywie i będą zniekształcone? Tym samym wizja artysty (tempo i balans charakterystyki) będą zafałszowane.
Można to zrobić np w Samplitude. Wczytać wszystko do wielośladu i techniką resample obniżyć wszystkie obiekty o 0,31 tonu w dół. ...
Mam tego świadomość, ale wydaje mi się że te 8 hertzów daje muzyce więcej komfortu dla ucha ponieważ dźwięk nie jest natarczywy dla ucha. Testowałem na wielu piosenkach właśnie i słucha się lepiej. Nie wiem czy znasz powód z którego zrodził się mój pomysł. Strój 432Hz jest naturalniejszy w odsłuchu dla człwoieka.
Dziękuję za pomoc
...Masz świadomość tego że nagrania będą grały wolniej
A dlaczego mają grać wolniej?
Do przykładowego Winampa i innych odtwarzaczy można instalować pluginy. Kiedyś przez chwilę miałem taki do zmiany tonacji, więc może jest jakiś, gdzie można też zmieniać centy.
No a 432 mnie nie przekonuje, bo nie słyszę, żeby to było lepsze ani gorsze, jest inne. Swoją drogą 'podobno' słuch absolutny u różnych ludzi 'nastrojony' jest na różne wysokości, więc nie zdziwiłby mnie fakt, że Ci z niższym 'strojem natywnym' wolą niższy standard. A Ci z wyższym nie mają swojego, historycznie uwarunkowanego standardu, heh. I do tego teorie spiskowe z 432 hehehe :)
Pachnie mi tu złotymi kablami
...
Pachnie mi tu złotymi kablami ...
Blisko :) Cos czuję, że autorowi chodzi o to: Konspiracja stroju 440Hz
Było już o tym na forum, poczytaj.