Scarlet Studio 2i2 - buczenie i szumy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Czarna_M.
Scarlet Studio 2i2 - buczenie i szumy

Post autor: Czarna_M. » sobota 08 lut 2014, 18:39

Hej,

mam problem z "buczeniem i szumami" i bardzo prosiłabym o pomoc. Używałam mikrofonu M-audio na USB i miałam problem z szumem. Nie była to kwestia pomieszczenia ani szumu komputera tylko jednostajny szum, który pochodził z niewiadomego dla mnie źródła. Ktoś podpowiedział mi, że zakup interfejsu może sprawę rozwiązać i mam teraz w domu zestaw Scarlett Studio z interfejsem 2i2. Niestety problem nie zniknął, tylko teraz zamiast szumu pojawiło się buczenie. Czy ktoś może mi poradzić skąd te niepożądane dźwięki się biorą i co zrobić żeby je wyeliminować? Bardzo proszę o pomoc na forum albo w wiadomości prywatnej. Dodam tylko, że mam laptopa ASUS Notebook U36JC. Czy to może być wina komputera?

Zbynia

Re: Scarlet Studio 2i2 - buczenie i szumy

Post autor: Zbynia » sobota 08 lut 2014, 19:35

Pętla mas.Zmienić na początek gniazdko zasilające - jak z bolcem to na gniazdko bez bolca - jak bez bolca to na gniazdko z bolcem.

ps.kazdy mikrofon szumi na pewnym poziomie (cichy szum)

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » sobota 08 lut 2014, 20:05

I/albo przed chwilą przeze mnie wspomniany filtr RCA (koło 15zł na allegro), z tym że obniża trochę jakość dźwięku, za to jest bardzo praktyczny, na niewymagające okoliczności.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Czarna_M.

Post autor: Czarna_M. » sobota 08 lut 2014, 23:44

...
Pętla mas.Zmienić na początek gniazdko zasilające - jak z bolcem to na gniazdko bez bolca - jak bez bolca to na gniazdko z bolcem.

ps.kazdy mikrofon szumi na pewnym poziomie (cichy szum)...

Tylko, że w przypadku mikrofonu audio to był raczej głośny szum. A w przypadku Scarlett Studio jest to buczenie. W obu przypadkach próbowałam nagrywać na laptopie bez zasilania z gniazdka tylko z baterii i nic nie pomagało, więc nie wiem czy to może być kwestia bolców.

Czarna_M.

Post autor: Czarna_M. » sobota 08 lut 2014, 23:57

...
I/albo przed chwilą przeze mnie wspomniany filtr RCA (koło 15zł na allegro), z tym że obniża trochę jakość dźwięku, za to jest bardzo praktyczny, na niewymagające okoliczności....

W ostateczności. Wolałabym raczej poprzestać na tym sprzęcie, którym mam, szczególnie, że to nie jest normalny dżwięk i wydaje mi się, że można go wyeliminować tylko nie wiem jak. Mam nadzieje, że na tym frum uda mi się znaleźć odpowiedź. :)

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » niedziela 09 lut 2014, 18:50

Elektrykiem nie jestem, więc tylko powtarzam 'zasłyszaną' legendę, że to może być przebicie w obrębie komputera, nie związane z zasilaniem.

Więc dalsze rady są standardowe:
- sprawdź na innym DAWie/rejestratorze dźwięku
- sprawdź mikrofon na innym komputerze
- sprawdź inny mikrofon na swoim interfejsie (bo rozumiem, że interfejs sam z siebie nie buczy
- a najlepiej zacząć od updatu sterowników

Czarna_M.

Post autor: Czarna_M. » wtorek 18 lut 2014, 11:27

...Elektrykiem nie jestem, więc tylko powtarzam 'zasłyszaną' legendę, że to może być przebicie w obrębie komputera, nie związane z zasilaniem.
Więc dalsze rady są standardowe:- sprawdź na innym DAWie/rejestratorze dźwięku- sprawdź mikrofon na innym komputerze- sprawdź inny mikrofon na swoim interfejsie (bo rozumiem, że interfejs sam z siebie nie buczy- a najlepiej zacząć od updatu sterowników...

Sprawdziłam na drugim komputerze - niestety to samo. Sprawdzałam też na różnych rejestratorach dźwięku i żadnych zmian. Nie mam na razie innego mikrofonu, ale zaczynam się zastanawiać czy problem nie tkwi w kablu albo samym interfejsie. :/ Chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » wtorek 18 lut 2014, 12:01

:O

To sprawdź inny kabel... 

elmodagansta

Post autor: elmodagansta » środa 19 lut 2014, 10:17

Tylko to co kolega napisał poprzednio, sprawdzić interfejs na innym komputerze i z innym mikrofonem, żeby zweryfikować co jest przyczyną. Ja mam ten interfejs (Scarlett 2i2) i mikrofon ShureSM58 i nie ma żadnego ponadnormatywnego buczenia (zawsze mały szum będzie w tej klasie sprzętu). Jeżeli jest coś więcej niż szum to radzę skorzystać z gwarancji - ale najpierw upewnić się co jest przyczyną : interfejs, mikrofon czy przewód (bo rozumiem, że komputer został wyeliminowany). pozdrawiam

Sprawdziłam na drugim komputerze - niestety to samo. Sprawdzałam też na różnych rejestratorach dźwięku i żadnych zmian. Nie mam na razie innego mikrofonu, ale zaczynam się zastanawiać czy problem nie tkwi w kablu albo samym interfejsie. :/ Chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł? ...

Amator nagrywania wokalu i pudła w domu

Czarna_M.

Post autor: Czarna_M. » środa 26 lut 2014, 12:32

Teraz już jestem w kompletnej kropce. Nie byłam w stanie sprawdzić kabla ani innego mikrofonu, bo nie posiadam innych. Za to oddałam sprzęt do serwisu na gwarancji i... wczoraj go uruchomiłam i na jednym komputerze nadal było delikatne buczenie a na drugim z początku wydawało się, że go nie ma, ale jak zaczęłam mówić do mikrofonu pojawiało się, chociaż mniejsze niż przed oddaniem sprzętu do serwisu.

Już naprawdę nie rozumiem co jest grane i co mam zrobić aby sprzęt nie buczał. Oddalam się, przubliżam, zmieniam ustawienia głośności itp., ale nadal jest delikane buczenie. Czy ktoś mógłby mi pomóc? :/

...
Tylko to co kolega napisał poprzednio, sprawdzić interfejs na innym komputerze i z innym mikrofonem, żeby zweryfikować co jest przyczyną. Ja mam ten interfejs (Scarlett 2i2) i mikrofon ShureSM58 i nie ma żadnego ponadnormatywnego buczenia (zawsze mały szum będzie w tej klasie sprzętu). Jeżeli jest coś więcej niż szum to radzę skorzystać z gwarancji - ale najpierw upewnić się co jest przyczyną : interfejs, mikrofon czy przewód (bo rozumiem, że komputer został wyeliminowany). pozdrawiam

Sprawdziłam na drugim komputerze - niestety to samo. Sprawdzałam też na różnych rejestratorach dźwięku i żadnych zmian. Nie mam na razie innego mikrofonu, ale zaczynam się zastanawiać czy problem nie tkwi w kablu albo samym interfejsie. :/ Chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł? ...

...

ODPOWIEDZ