KRK RP6 G3 czy KRK RP8 G2?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Jarosław
KRK RP6 G3 czy KRK RP8 G2?

Post autor: Jarosław » niedziela 16 lut 2014, 08:34

Na wstępie chciałbym się przywitać, jest to mój pierwszy post na forum.

Tworzę amatorsko muzykę oscylującą w klimatach rockowych, metalowych, elektronicznych.

Potrzebuję monitorów, które będą służyły do miksowania i masterowania nagrań, ale również do "zwykłego" grania w domu. Wiem, że przy tej wielkości głośników, grając na gitarze basowej szału nie będzie, ale będę miał lepszy bas niż w moich słuchawkach Shure SRH 440 ;)

W związku z powyższym pytanie- co w moim przypadku lepsze- starsze KRK RP8, czy nowsze KRK RP6?

Parełko

Re: KRK RP6 G3 czy KRK RP8 G2?

Post autor: Parełko » niedziela 16 lut 2014, 20:56

Wg mnie to pytanie trochę dziwne..

To tak jakby porównać VW Passata B5 do Golfa VII z salonu.

Wolałbym Golfa. Tutaj tez wybrałbym RP6 G3, no chyba że masz wielkie pomieszczenie i dużo dołu jest potrzebne ale to lepiej dokupić subwoofer, producenci monitorów ostatnio dość często modernizują stare modele żeby nie odstawać od konkurencji bo rynek tego wymaga i na pewno "szóstka" G3 ma podkręcony chociażby głośnik wysokotonowy.

Poza tym pomijając generację czy tam model to 8 calowy woofer i duży monitor musi mieć gdzie grać, trzeba siedzieć w odpowiedniej odległości, często większa membrana woofera powoduje że brzmienie jest bardziej ciepłe owszem ale i mniej środka, mniej detali, które można usłyszeć.

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 16 lut 2014, 22:17

Potrzebuję monitorów, które będą służyły do miksowania i masterowania nagrań, ale również do "zwykłego" grania w domu. Wiem, że przy tej wielkości głośników, grając na gitarze basowej szału nie będzie, ale będę miał lepszy bas niż w moich słuchawkach Shure SRH 440 ;)

W związku z powyższym pytanie- co w moim przypadku lepsze- starsze KRK RP8, czy nowsze KRK RP6?... 

Jedno jest pewne - jesli idzie o RP6 to zapomnij, ze bedziesz mial lepszy bas niz w SRH 440. Po pierwsze w KRK bedzie wielka bula a po drugie tak nisko jak 440 nie zejda.

RP8 vs. RP6? Starsze, czy nowe ma mniejsze znaczenie niz wielkosc glosnika. Przy 8" bedziesz znacznie bardziej odczuwal niedoskonalosci pomieszczenia.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Jarosław

Post autor: Jarosław » poniedziałek 17 lut 2014, 07:42

Dziękuję za odpowiedzi. Pomieszczenie do odsłuchu jest niestety słabe. Monitory chciałem kupić niejako przyszłościowo. A co lepsze- monitory w słabym pomieszczeniu odsłuchowym, czy porządne słuchawki?

Projekt studio: http://imageshack.com/a/img802/1043/yzd6.jpg

MEGafon

Post autor: MEGafon » poniedziałek 17 lut 2014, 12:21

Projekt studio: http://imageshack.com/a/img802/1043/yzd6.jpg

Monitory w noroznikach, blisko scian w malym pomieszczeniu = akustyczna katastrofa. Tam co bys nie postawil to bedzie nie do okielznania.

Ale tak jak to namalowales to jest zle. Jesli monitory rozstawisz na 1.7 m od siebie to musisz tez siedziec oddalony 1.7 m od nich. Obrazek to wprawdzie sugeruje, ale wtedy zabraklo by Ci rak zeby obslugiwac komputer na biurku. Na Twoim miejscu odsunal bym je na tyle od bocznych scian ile sie da i postawil je mozliwie blisko tylnej sciany. Moze z baza wielkosc 1 m cos by sie dalo zrobic. Ale i tak musial byc polozyc cos na te boczne sciany, bo Ci bedzie odbijalo jak od lustra.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Parełko

Post autor: Parełko » poniedziałek 17 lut 2014, 20:22

Dziękuję za odpowiedzi. Pomieszczenie do odsłuchu jest niestety słabe. Monitory chciałem kupić niejako przyszłościowo. A co lepsze- monitory w słabym pomieszczeniu odsłuchowym, czy porządne słuchawki?

Ja bym wybrał słuchawki, bo jeśli władujesz w takie pomieszczenie monitory i to takie jak KRK RP8 to nie sądze abyś poradził sobie z dolnym pasmem, akustyka będzie beznadziejna i to będzie miało negatywny odbiór przy posługiwaniu się monitorami.

Słuchawki to inaczej obrazują, jesteś jakby zamknięty w świecie dźwięku z nauszników, który dociera bezpośrednio do ucha a przy monitorach jest wiele przeszkód i potem masz inny dźwięk niż być powinien.

Kwestia przemyślenia jak to ma wyglądac.

...

ODPOWIEDZ