APS Trinity i Sveda Audio Dapo

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Leff
APS Trinity i Sveda Audio Dapo

Post autor: Leff » wtorek 04 lut 2014, 07:41

Czy ktoś miał możliwość dokonania porównań między tymi zestawami? Jestem bardzo ciekaw jak się one mają względem siebie. 

Pytam z czystej ciekawości, bo na chwilę obecnę pułap cenowy dla mnie trochę za wysoki a i pomieszczenia sensownego dla nich nie mam, ale w przyszłości - kto wie :)

Leff - Szczecin

smirnoff

Re: APS Trinity i Sveda Audio Dapo

Post autor: smirnoff » wtorek 04 lut 2014, 13:05

W tej klasie cenowej trudno powiedziec o monitorach ze jeden są złe a drugie dobre. Musisz sam posłuchać obu modeli i podjąć decyzję bo każdy preferuje co innego. 

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 04 lut 2014, 15:00

Powiedziałbym, że w tej klasie cenowej nie ma prawa (teoretycznie) być monitorów złych. Co najwyżej będą one bardziej spełniać Twoje specyficzne wymagania lub mniej. Odsłuch osobisty wskazany jest w każdym przypadku, a szczególnie w przypadku monitorów tanich (a nie drogich, bo tam, jak wiadomo wszystkie są dobre). Wśród tanich natomiast znaleźć można monitory w całym spektrum jakości i inaczej się tego nie wykryje jak przez osłuchanie.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Grzybass

Post autor: Grzybass » środa 05 lut 2014, 19:39

Od kilku miesięcy korzystam z APS Trinty. Są arcygenialne.

Leff

Post autor: Leff » środa 05 lut 2014, 20:15

...Od kilku miesięcy korzystam z APS Trinty. Są arcygenialne. ... 

Opowiadaj :)

Chłopaki testujący Sveda Audio Dapo zwracali uwagę, że wyjątkowo łatwo się na nich miksuje, tzn od razu i wyraźnie słychać co jest nie tak i doskonale odzwierciedlają ruchy każdą gałką. Czy Trinity mają podobną cechę?

Zapewne masz porównanie do innych glośników, być może również z wysokiej półki i znanych marek - jak się mają do nich?

Strasznie jestem ciekaw wszystkiego na ich temat :)

Leff - Szczecin

Grzybass

Post autor: Grzybass » czwartek 06 lut 2014, 20:54

Z różnych względów nie chciałbym tutaj robić takiej centralnej konfrontacji, nie mniej na tle przynajmniej dwóch marek w podobnej i wyższej cenie, na których systematycznie pracuję, w MOJEJ OCENIE wypadają miażdżąco lepiej. Fakt że Trinity pracują w bardzo dobrze zaadaptowanej reżyserce, co pozwala im na skuteczniejsze rozwinięcie skrzydeł niż w przypadku tamtych, nie znajdujących się w aż takich warunkach, nie mniej przewinęło się tu ostatnio kilku zacnych realizatorów, którzy już nie jedno widzieli i słyszeli, i generalnie są pod podobnym wrażeniem jak ja.
Ciężko mi opisać ten dźwięk... Jest bardzo "swobodny" i wyrównany w pełnym zakresie. Dół baaaardzo fajny, na maxa sprawny, górka niebolesna, sympatyczna z możliwością dopasowania do upodobań - tu były rozbieżności w preferencjach różnych osób, niektórzy ją minimalnie przygaszali a niektórzy nie. Ja wolę tak jak jest oryginalnie. Raczej nikt jej nie podbijał. Środek bardzo ok, szerokie i precyzyjne stereo.
Słychać wszystko, bezlitośnie i na tyle wyraźnie że szybko się likwiduje problemy, w zasadzie odstawiłem analizator.
Jest też funkcja puszczenia całego sygnału tylko przez głośniki średniotonowe, korzystam, przydatne.
Ciężkie jak cholera, nie pamiętam ile ważą ale przy przenoszeniu kręgosłup wyłazi...
Tyle. Koniecznie trzeba toto posłuchać bo na prawdę jest czego.
Mam świadomość że to aż głupio brzmi, takie nagromadzenie superlatyw, ale ja po prostu zwariowałem! Jak pomyślę żę to się w tym kraju urodziło to aż mi się wierzyć nie chce.
Pozdro,
Grzybass

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 06 lut 2014, 21:05

Wersja którą testujesz ma gwizdek metalowy czy tekstylny?

Grzybass

Post autor: Grzybass » czwartek 06 lut 2014, 21:15

...Wersja którą testujesz ma gwizdek metalowy czy tekstylny?...
Tytanowy i tylko taki chyba jest w ofercie.
Testy zakończone. Kupiłem.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 22 wrz 2014, 21:29

...psia kość, tak zacny wątek a temat tak martwy że aż boli...

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 25 wrz 2014, 16:41

Miałem ostatnio przyjemność posłuchac Dappo ale w konfrontacji z genelecami. Dappo sa bezwzględne. Pokazuja dosłownie każdy szczegół i błą∂ w realizacji danego nagrania. I w stosunku do Geneleców wydaja sie być jasniejsze.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

ODPOWIEDZ