Akustyka domowego studia - korygowanie pluginem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
abrmx
Akustyka domowego studia - korygowanie pluginem

Post autor: abrmx » wtorek 04 lut 2014, 22:27

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od początku tego roku walczę z akustyką w moim małym studyjku  i muszę się pochwalić, że nawet nieźle mi idzie biorąc pod uwagę to, że robię to "na ucho" bez jakichkolwiek pomiarów :)

Udało mi się znaleść tony z krórymi mam problemy. Są to :

C 2 - 65,41 Hz

C#2 - 69,3 Hz

A#2 - 116,5 Hz

B 2 - 123,5 Hz

C 3 - 130,84 Hz

C#3 -138,62 Hz

Kombinowałem coś, żeby je skorygować equalizerem parametrycznym (pluginem) i załączać go na MASTER podczas

miksowania. Niestety nie za bardzo wiem jakim??? Czy musi to być raczej zwykły (CUT/BOOST) equalizer, czy może

być dynamiczny (np. voxengo gliss) ? Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że EQ dynamiczny będzie (chyba)

reagował różnie w zależności od sygnału, czy może się mylę? Equalizer chce nastawić na pliku sinusoidalnym,

przestrajanym (z 20Hz do 20kHz),ale co będzie jak sygnał sinusoidalny zastąpi "bogaty"

materiał audio ? Czy ktoś już coś takiego robił ? A może jest jakiś specjalny equalizer do tego w formie pluginu i bez 

potrzeby pomiarów (jak w IK ARC SYSTEM). Jaki EQ się nada do tego ? pozdrawiam

abrmx

Re: Akustyka domowego studia - korygowanie pluginem

Post autor: abrmx » wtorek 04 lut 2014, 22:29

I jaka wartość Q powinna być ?

smirnoff

Post autor: smirnoff » wtorek 04 lut 2014, 22:55

ADAPTACJA AKUSTYCZNA słyszałeś o takim zajwisku? Wycinanie na EQ pogarsza tylko sprawe - po prawej stronie strony masz takie okieko "blog 0db.pl" i tam masz wyjasnione dlaczego - artykuł dotyczy nowego systemu korekcji akustyki.

TO tylko złudne wrażenie że jest lepiej, tak naprawde problemem są fale akustyczne w pomieszczeniu, a ich nie da się skontrolować eq, trzeba to zrobić za pomocą adaptacji akustycznej

abrmx

Post autor: abrmx » wtorek 04 lut 2014, 23:11

...
ADAPTACJA AKUSTYCZNA słyszałeś o takim zajwisku? Wycinanie na EQ pogarsza tylko sprawe - po prawej stronie strony masz takie okieko "blog 0db.pl" i tam masz wyjasnione dlaczego - artykuł dotyczy nowego systemu korekcji akustyki.

TO tylko złudne wrażenie że jest lepiej, tak naprawde problemem są fale akustyczne w pomieszczeniu, a ich nie da się skontrolować eq, trzeba to zrobić za pomocą adaptacji akustycznej...

Mam panele z wełny mineralnej ISOVER PT 80 10cm ale niestety w tych paru tonach dalej mam rezonasn.

Strojone pułapki basowe to raczej nie na moją kieszeń :(  Więc co można zrobić żeby było "lepiej" ?

smirnoff

Post autor: smirnoff » środa 05 lut 2014, 00:10

Jeśli to są rezonanse i mody pomieszczenia to w tańszej opcji wykonaj jeszcze pare paneli i pokombinuj z ich rozstawieniem - to często robi ogromną różnice, jak równiez ustawnie monitorów i odsunięcie ich od ściany.

Jeśli problem się nie zmniejszy lub masz już 15 paneli i nie chcesz dokładać więcej to koniecznie pułapki. To wcale nie jest drogie - koszt rezonatora helmoltza to ok. 40-100zł kupując materiały w leroy merlin (wkręty, rurka oraz płyty meblowe, które ci dotną na wymiar za darmo) 

Możesz też zrobić pułapki membranowe wykorzystując membranę z cienkiej sklejki (od grubości zależy częstotliwość działania - poszukaj na dzwiek.org), skrzynię a w srodku wełnę i pustkę powietrzna. Takie pułapki stawiasz w narożnikach i robią robotę. 

To wcale nie musi być drogie ale wtedy trzeba poświęcic sporo pracy i nerwów zeby to zrobic :) efekt na pewno lepszy niż cięcie eq. 

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » środa 05 lut 2014, 09:01

Przemek na swoim blogu:

http://nagrywamy.com/2013/03/01/adaptacja-akustyczna-czesc-11-strojona-pulapka-basowa/

trochę pisał w tym temacie - szczerze polecam...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

ODPOWIEDZ