Grooveboxy
Długi czas szukałem ciekawego urządzenia, które pozwoliłoby mi poprodukować różną muzykę (od hiphopu do drum'n'bassu)i jak do tej pory mam do wyboru trzy propozycje: Roland D2, Roland MC 303 i Korg Electribe EM-1. Pytanie teraz - na który postawić? ceny wszystkich miałbym w granicach od 1600 do 1800. chciałbym żeby ta maszyna miała możliwość wydawania niskich, krowich, tłustych basów i żeby stworzona na niej sekcja perkusyjna brzmiała jak należy. mniej natomiast mi zależy na wszelkich stringach pianach i różnych padach itp. co byście mi wskazali? co najbardziej kopie? a może nic z tych rzeczy nie kopie?...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.
Re: Grooveboxy
Ja odradzam MC-303. perkusja niebrzmi jak trzeba- jest plaskikowa i mało intersująca> Zastanawiałbym się nad tym KORGIem
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
...Ja odradzam MC-303. perkusja niebrzmi jak trzeba- jest plaskikowa i mało intersująca> Zastanawiałbym się nad tym KORGIem ...
no więc ten Korg mnie najbardziej kusi... ale to tylko kuszenie
może ktoś ma lub używał?
no więc ten Korg mnie najbardziej kusi... ale to tylko kuszenie

może ktoś ma lub używał?
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.
Witam!
Od jakiegoś pół roku jestem użytkownikiem MC-303. Z tym, że ja używam go raczej w połączeniu z ciężką, gitarową muzyką, ale chyba nie w tym rzecz
Jestem zadowolony z tego urządzenia, jadnek nie ukrywam - ma kilka wad, które są trochę uciążliwe ale do obejścia), jak np. działający jedynie globalnie efekt reverb/delay.
Brzmienia... Faktycznie, perkusyjne soundy nie należą zapewne do czołówki tego typu dźwięków
Chodź jest dosć spory wybór (zestawy m.in. jungle, house, hip-hop), a kilka z nich brzmi mimo wszystko dość przyzwoicie (jak np. TR-808).
Tłuste basy, o któreych pisałeś, są jak najbardziej do osiągnięcia!
Wystarczy pokręcić trochę gałkami filtra... Miło trzęsą sie sciany wówczas
Duzo jest plasikowych trochę brzmień. Ale jest też spora ilość dobrych!
W sumie, to mógłbym pisać na temat tego urządzenia wiele. Jesli masz jakieś szczególne pytanie - wal na maila!
Moge podrzucić Ci też jakieś próbki (np. tych bassów), bys mógł ocenić... A co do reszty urządzeń przez Ciebie wymienionych - nie miałem z nimi kontaktu, niestety...
Pozdrawiam!!!
Od jakiegoś pół roku jestem użytkownikiem MC-303. Z tym, że ja używam go raczej w połączeniu z ciężką, gitarową muzyką, ale chyba nie w tym rzecz

Jestem zadowolony z tego urządzenia, jadnek nie ukrywam - ma kilka wad, które są trochę uciążliwe ale do obejścia), jak np. działający jedynie globalnie efekt reverb/delay.
Brzmienia... Faktycznie, perkusyjne soundy nie należą zapewne do czołówki tego typu dźwięków

Tłuste basy, o któreych pisałeś, są jak najbardziej do osiągnięcia!

Duzo jest plasikowych trochę brzmień. Ale jest też spora ilość dobrych!
W sumie, to mógłbym pisać na temat tego urządzenia wiele. Jesli masz jakieś szczególne pytanie - wal na maila!

Pozdrawiam!!!
... mam do wyboru trzy propozycje: Roland D2, Roland MC 303 i Korg Electribe EM-1. Pytanie teraz - na który postawić? ceny wszystkich miałbym w granicach od 1600 do 1800.
witam!
to ja się pochwalę najpierw.rok kończę bogatszy o korga es-1, a przed godziną dostałem rolanda mc505!!!!
wydaję mi się,że musisz się zastanowić jak dokładnie ma być tworzona twoja muzyka.em-1 jeśli się nie mylę to taki synth z automatem perkusyjnym.sam mam es-1 czyli sampler i jak na razie jestem z niego bardzo zadowolony:programowanie bitów jak w tr909,a tłuste basy można osiągnąć kręcąc gałami.zresztą blok efektów to dość mocno strona es-1,i jak mniemam pozostałych korgów z rodziny electribe.mojego korga udało mi się kupić za 1200zł.
nie wiem jak sprawa ma się z mc505,na pierwszy "rzut ucha" maszyna rządzi,dźwięki nie są takie plastikowe(oczywiście względnie,bo to jednak cyfra;)),a junglowe patterny momentami brzmią rzeczywiście jak jungle-w mc303 z tego co pamietam było inaczej.no ale z tego co słyszałem u kolegi medodramasa i w jego kapeli CO.IN(polecam!) mc303 też może dać radę.wszystko najczęściej zależy od kreatywności.czasem mniej znaczy więcej;)
przy okazji: medodramas - czekam na demówki;twoją i co.in!
pozdrawiam!
witam!
to ja się pochwalę najpierw.rok kończę bogatszy o korga es-1, a przed godziną dostałem rolanda mc505!!!!
wydaję mi się,że musisz się zastanowić jak dokładnie ma być tworzona twoja muzyka.em-1 jeśli się nie mylę to taki synth z automatem perkusyjnym.sam mam es-1 czyli sampler i jak na razie jestem z niego bardzo zadowolony:programowanie bitów jak w tr909,a tłuste basy można osiągnąć kręcąc gałami.zresztą blok efektów to dość mocno strona es-1,i jak mniemam pozostałych korgów z rodziny electribe.mojego korga udało mi się kupić za 1200zł.
nie wiem jak sprawa ma się z mc505,na pierwszy "rzut ucha" maszyna rządzi,dźwięki nie są takie plastikowe(oczywiście względnie,bo to jednak cyfra;)),a junglowe patterny momentami brzmią rzeczywiście jak jungle-w mc303 z tego co pamietam było inaczej.no ale z tego co słyszałem u kolegi medodramasa i w jego kapeli CO.IN(polecam!) mc303 też może dać radę.wszystko najczęściej zależy od kreatywności.czasem mniej znaczy więcej;)
przy okazji: medodramas - czekam na demówki;twoją i co.in!
pozdrawiam!
Mysle ze Korg EM-1 tez jest w stanie potrzasnac scianami. Bawilem sie nim raz i co mnie ujelo? Mianowicie to ze z wielu groove'boxow ktorymi tez sie bawilem (w tej cenie) ten mial najlepsze dramy. Dosc udane urzadzenie.
Ja przyznaje mu punkt.
A D-2 (jesli to ten pomaranczowy, bo teraz nie pamietam) to zabawka.
PowoPozdro
Ja przyznaje mu punkt.
PowoPozdro
?!!?
PowoPozdro ...
D2 jest troche mniej wygodny w obsłudze ale brzmi o wiele lepiej i dynamiczniej niz MC 303 !!! wszak jest młodszy o prawie 5 lat :) ja miałem JX 305 czyli MC505 w klawiaturze i nie bardzo polecam bo to było dobre ale w 98 roku jak instrument wychodził na rynek a dziś to już nie ten klimat brzmień :)
Pozdrawiam Robert
PowoPozdro ...
D2 jest troche mniej wygodny w obsłudze ale brzmi o wiele lepiej i dynamiczniej niz MC 303 !!! wszak jest młodszy o prawie 5 lat :) ja miałem JX 305 czyli MC505 w klawiaturze i nie bardzo polecam bo to było dobre ale w 98 roku jak instrument wychodził na rynek a dziś to już nie ten klimat brzmień :)
Pozdrawiam Robert
...Długi czas szukałem ciekawego urządzenia, które pozwoliłoby mi poprodukować różną muzykę (od hiphopu do drum'n'bassu)i jak do tej pory mam do wyboru trzy propozycje: Roland D2, Roland MC 303 i Korg Electribe EM-1. Pytanie teraz - na który postawić? ceny wszystkich miałbym w granicach od 1600 do 1800. chciałbym żeby ta maszyna miała możliwość wydawania niskich, krowich, tłustych basów i żeby stworzona na niej sekcja perkusyjna brzmiała jak należy. mniej natomiast mi zależy na wszelkich stringach pianach i różnych padach itp. co byście mi wskazali? co najbardziej kopie? a może nic z tych rzeczy nie kopie?...
Pozdrawiam ...
Witam.
Nalepszym wyborem z tego co wymieniles bedzie EM-1.Roland D2 to faktycznie zabawka.Z reszta ma wszystkie brzmienia z Rolanda MC505.
I nie ma możliwości programowania własnych brzmień
Mam dżwiekowe porownanie korga EM-1 z D2 Rolanda no i niestety korg miażdzy całkowicie rolanda we wszystkich stylach tam prezentowanych.
I zgadzam się z kolega wyżej,że na pewno EM-1 ma lepsze brzmienia perkusyjne. Jesli chcesz podaj maila to prześlę Ci to porównanie (mp3).
Rolanda MC303 tez raczej byl sobie odpuscił.Perkusja jest tam za sucha
i nie brzmi "realnie".Oczywiscie nie mówię, że żle.Moze sie sprawdzić w jakieś innej konwencji muzycznej. Oczywiście i tak wybór zależy od twoich preferencji brzmieniowych. Nie są to puste słowa ponieważ mam już troche doświadczenia z wiekszością Grooveboxów,które są na rynku.
MATT669 gratulacje zakupu.tez czekam na demowke ;)
Pozdrawiam ...
Witam.
Nalepszym wyborem z tego co wymieniles bedzie EM-1.Roland D2 to faktycznie zabawka.Z reszta ma wszystkie brzmienia z Rolanda MC505.
I nie ma możliwości programowania własnych brzmień
Mam dżwiekowe porownanie korga EM-1 z D2 Rolanda no i niestety korg miażdzy całkowicie rolanda we wszystkich stylach tam prezentowanych.
I zgadzam się z kolega wyżej,że na pewno EM-1 ma lepsze brzmienia perkusyjne. Jesli chcesz podaj maila to prześlę Ci to porównanie (mp3).
Rolanda MC303 tez raczej byl sobie odpuscił.Perkusja jest tam za sucha
i nie brzmi "realnie".Oczywiscie nie mówię, że żle.Moze sie sprawdzić w jakieś innej konwencji muzycznej. Oczywiście i tak wybór zależy od twoich preferencji brzmieniowych. Nie są to puste słowa ponieważ mam już troche doświadczenia z wiekszością Grooveboxów,które są na rynku.
MATT669 gratulacje zakupu.tez czekam na demowke ;)

ja mam mc505 od jakis 2 tygodni i jestem naprawde szczesliwy:)))wiele sie o nim jak i o innych grooveboxach naczytalem i powiem tak:to co ma w sobie 505 jesli znajdzie sie w rekach kogos kto potrafi go wykorzystac w 100 % i kazdy dzwiek traktuje przemyslana edycja mozna stworzyc na nim naprawde profesjonalnie brzmiace ciekawe numery,sky is the limit;)wszystko zalezy od twojej wyobrazni i umiejetnosci...jesli polaczysz to z dobrym zew. synhtem i samplerem to nic wiecej nie potrzeba,i jeszcze jedna wazna rzecz jesli chodzi o 505,BEZAPELACYJNIE JEST NAJLEPSZY JESLI CHODZI O GRANIE LIVE,nic sie do niego nie umywa,jest b.intuicyjny,mixer part jest niezastapiony,do tego funckja megamix i setki drobnych szczegolikow ktore sprawiaja, ze granie live jest niesamowicie przyjemne,lepszy dzwiek niz rm1x,naprawde moze pozamiatac parkiety:)
polecam
polecam
-
Dlaczego nie posluchasz EMU XL7.Nieporównywalnie lepsze brzmienie,filtry od wymienionych tu wczesniej maszyn.Roland z panelu mc trąci myszką(tak juz się nie gra) i 4mb brzmień.Amerykańskie pudełka naprawdę brzmią.Do hip-hop czy R&B polecam MooPhatt.Dawno nie słyszałem takich basów.Pozdrawiam
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach