Dziękuję za odpowiedzi.
PieTras!
...myślę, że chcę tą drogą iść, a przynajmniej chcę spróbować. Dotąd robiłem muzykę z VSTi - kiedyś na Sonarze, a od paru lat na Abletonie (z kontrolą via klawiatura sterującą, plus Akai APC40) więc wiem, co ewentualnie mogę stracić.
Głównie chodzi mi o filozofię pracy z keyboardem, która w odróżnieniu do DAW'ów o wiele bardziej mi się podoba. Szybkość, prostota, klawisza można dosłownie "wziąć do łóżka" ze sobą. Jestem też, jak widzę,
w pozytywny sposób ograniczony brzmieniowo, w sensie - nie ma tylu pokus ze ślęczeniem nad milionami presetów, sampli i kreowaniu kolejnych milionów własnych, tylko koncentruje się na samej muzyce, melodii, aranżu.
Poza tym, przecież zawsze jest MIDI i możliwość podmiany, juz w PC, jakiegoś brzmienia na bardziej wypasione, z synta, czy samplera, albo dogranie fizycznego instrumentu. Generalnie chcę szybko, "na kolanie" komponować piosenki, a PC używać do postprodukcji.
Zbynia...
Nic nie wiem o keyboardach, poza zabawką bardziej, która wpadła mi ostatnio w ręce. Jak to jest z tą wysyłką śladów przez USB (2?) fireware? Czy mógłbyś mi przybliżyć to trochę? Albo podać przykład sprzętu, który umożliwia taki eksport - a ja sobie później rozkminię cały proces? Wiesz... jak dla mnie to spokojnie mogłoby być przesyłanie po kolei osobnej ścieżki, nie koniecznie całość za jednym zamachem. Poza tym, jak to zwykle bywa z polskimi muzykantami

, nie stać mnie na jakąś super zaawansowaną workstation. Czy standardowe wyjście USB i oprogramowanie w jakichś klawiszach ze średniej półki umożliwia takie coś? Sorry, pewnie motam z tymi pytaniami, ale na chwilę obecną jestem totalnie zielony, nie wiem nawet z której strony ugryźć tą koncepcję..