Centralny element domowego studia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Kubańczyk
Re: Centralny element domowego studia

Post autor: Kubańczyk » piątek 17 sty 2014, 18:10

Sorry panowie, myślałem że chodzi wam o rme ufx.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Fant

Post autor: Fant » piątek 17 sty 2014, 19:14

Zbynia, właśnie o stabilność mi chodzi i o opinie kogoś, kto miał ten mikser pod łapami. Co do kontroli DAW, to ponoć przyciski transportu wysyłają komunikaty midi.
from one source all things depend....

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 sty 2014, 22:47

Faktycznie wysyłają - nawet w instrukcji jest - sorka

ps.sam bym stestował...

Fant

Post autor: Fant » poniedziałek 20 sty 2014, 10:19

No nic, wyglada na to, ze nikt z forumowiczow nie ma jeszcze tego miksera. W swiatowym interncie tez cisza. Troche do dla mnie dziwne. Wiele osob wyczekiwalo kiedy produkt bedzie dostepny i jak juz wyszedl to cisza... Chyba bede musial zaryzykowac...

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » poniedziałek 20 sty 2014, 11:58

Sprawdz jeszcze Alesis Multimix FX 8 USB 2.0. Tylko wersje z USB 2.0 bo ona jest w stanei zapisać kazdy kanał osobno natomiast wersja z USB 1.1 zapisuje tylko sumę.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Fant

Post autor: Fant » poniedziałek 20 sty 2014, 15:00

...
Sprawdz jeszcze Alesis Multimix FX 8 USB 2.0. Tylko wersje z USB 2.0 bo ona jest w stanei zapisać kazdy kanał osobno natomiast wersja z USB 1.1 zapisuje tylko sumę....

Dzieki za odpowiedz, ale jesli chodzi o ilosc kanalow to UFX bije tego na glowe...

Fant

Post autor: Fant » poniedziałek 20 sty 2014, 19:49

Ok, klamka zapadła. Zamówiłem UFX1604. Teraz negatywne komentarze już nie mile widziane ;)

Blaviken

Post autor: Blaviken » czwartek 23 sty 2014, 23:40

Ok, klamka zapadła. Zamówiłem UFX1604. Teraz negatywne komentarze już nie mile widziane ;)
Nie ukrywam że liczę na jakiś mini test tego hardware - sam się wkopałeś ;)
[addsig]
www.blaviken.com

Fant

Post autor: Fant » piątek 24 sty 2014, 19:14

...Ok, klamka zapadła. Zamówiłem UFX1604. Teraz negatywne komentarze już nie mile widziane ;)
Nie ukrywam że liczę na jakiś mini test tego hardware - sam się wkopałeś ;) ...

Nie czuję się na siłach, żeby robić testy, nawet mini, ale postaram sie pomóc... :)

Dzisiaj mikser przyszedł pocztą. Niestety zaraz mam gości przez cały weekend, więc się nie pobawię. Odpaliłem go dosłownie przed chwilą na 10 minut. Kilka słów na gorąco:

Mikser wyglada naprawde ślicznie, wiem że to mało ważne, ale chciałem tylko potwierdzić słowa z testu EiS. Potencjometry wydają się trochę bardziej chwiać niż w moim starym UB. Nie podoba mi się gniazdo zasilania, jest podparte tylko z jednej strony, może tylko na płytce, i ugina się przy wciskaniu wtyczki. Poza tym wszystkie przyciski i heble wydają się być solidne.

Podłączyłem na chwilę nord lead'a i elektron'a MD. Sygnał z miksera wydaje się być naprawdę klarowny. Odpaliłem efekty i żeczywiście są dobrej jakości. Nie ma szumów, które były znaczące w moim starym UB. Funkcja tap jest też godna pochwały.

To by było chwilowo na tyle. Niestety do komputera podłącze go dopiero po weekendzie. Wtedy też zrobie pierwsze testy nagrywania.

Jeszcze raz przypomnę, nie jestem pro, ale trochę sprzętu w rękach już miałem :)

Piszcie co Was interesuje. Moge też zrobić jakieś "real photo", bo tego w sieci też nie wiele.

Blaviken

Post autor: Blaviken » środa 29 sty 2014, 10:58

Piszcie co Was interesuje. Moge też zrobić jakieś "real photo", bo tego w sieci też nie wiele.
No więc moje pytania są takie:
- jak ze stabilnością sterowników ASIO? Sam mam dwa interface audio (E-MU 0404 USB i Kore 1 od NI).
E-MU gdy odpalę DAW (Reaper) blokuje odtwarzanie audio z każdego innego programu włącznie z systemem. Doprowadza mnie to czasem do szału bo chcę coś odtworzyć w tle np. w Foobarze pracując jednocześnie w DAW i jest cisza. Gdy pracuję w ASIO w DAW i odpalę inną aplikację która także używa ASIO do odtwarzania dźwięku bywa że mam blue screen. Też strasznie to irytuje. Z Kore 1 nigdy nie miałem takich akcji. Jak jest z tym urządzeniem? Możesz sprawdzić?

- jaką udało Ci się uzyskać latencję? Oczywiście napisze jakie masz bebechy w komputerze i jaki DAW aby był jakiś ogląd sprawy :)

- jak rejestracja wielościeżkowa? Czy jest do tego jakaś aplikacja w stylu miksera wirtulanego służąca do kontroli wejść/wyjść oraz czy jest coś w rodzaju softwarowej krosownicy sygnałów?

- czy rzeczywiście działają przyciski transportu i heble w DAW i czy konfiguracja tego jest jakaś kosmicznie skomplikowana?

- jakieś próbki nagrań? ;) Jak preampy? Sprawdzałeś?

- czy miałeś czas na testy nagrań standalone z pendrive wpiętym w mikser?

- tak - zrób real foto :) Proszę :)

Za wszelkie testy dziękuję - od Twoich uwag zależeć będzie w sumie czy nabędę to ustrojstwo :)
Celuję w mniejsza wersję. Muszę tylko sprzedać trochę gratów...

Pozdrawiam.

[addsig]
www.blaviken.com

ODPOWIEDZ