Wokalista

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
berek
Wokalista

Post autor: berek » poniedziałek 22 gru 2003, 02:13

wesolych swiat!

mam pytanie z rodzaju tych intymnych ;)

jak tworzycie muzyke z wokalem? sam spiewac nie potrafie - chyba ze jako falszerz. Natomiast mam wokaliste. Jak Wy sie zabieracie do takiego wspolnego przedsiewziecia? Wymyslacie linie medolyczna, czy raczej wokalista daje impuls? jak przebiega proces tworczy miedzy instrumentalistą-kompozytorem, a wokalistą? Do tej pory robilem tylko instrumentalna muzyke, stad pytanie.

Awatar użytkownika
boro

Re: Wokalista

Post autor: boro » poniedziałek 22 gru 2003, 09:35

muzyka ma isc od zespolu a nie schematami. La linie melodyczna wokalu moze wpasc perkusista albo osoba trzecia. Liczy sie praca zespolowa, panowie i panie.
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 22 gru 2003, 09:40

hi hi, umawiasz się pan z wokalistką na herbatkę albo lepiej dobre winko, nucisz kawałek, chyba, że to u ciebie jest to lepiej grać... a po paru lampkach wina linia melodyczna wam wspólnie wychodzi sama...

No można też zarys lini melodycznej zarzucić jakimś instrumentem albo napisać nutki...

Pozdro
www.surogat.pl

maciej_wroc

Post autor: maciej_wroc » poniedziałek 22 gru 2003, 14:23

jak tworzycie muzyke z wokalem? sam spiewac nie potrafie

1) Pomysl

2) Papier i olowek - zapis pomyslu muzycznego oraz jego rozwiniecie

3) Podanie zapisanego papierka wokaliscie

4) Cwiczenie przez wokaliste

5 i nast.) realizacja pomyslu.

Podobnie ma sie sprawa pisania utworow na kazdy inny instrument... Warunek - trzeba dosc dobrze znac instrument na ktory sie pisze.

M.
kompozytor - producent

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » wtorek 23 gru 2003, 00:01

To zależy jak kreatywny jest wokalista. jeśli jest to do twojego tematu zaśpiewa tak jak trzeba. zawsze możesz mu coś podsunąć grając na instrumencie linię melodyczną. możesz mu też nagrać trochę muzyki do której mógłby pośpiewać w domu i posłuchać w wolnej chwili np w samochodzie, autobusie. moim zdaniem fajnie jak wokalista ma jakiś prosty lecz dobrej jakości sprzęt by nagrać sobie wocal do twojego podkladu. w ten sposób lepiej słyszy co i jak śpiewa, łapie dystans. inną sprawą jest aranż. warto pomyśleć czytając tekst co poeta chciał powiedzieć- jeśli oczywiście coś chciał. na podstawie tej analizy można się zastanawiać gdzie zagrać lekko gdzie przyczadzić gdzie zagrać solówkę itd
Radhe Govinda!

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 23 gru 2003, 19:32

jak tworzycie muzyke z wokalem? sam spiewac nie potrafie

Postaraj się sprawić, żeby wokalista się o to pomartwił. Tak jest najlepiej na dłuższą metę (nie będzie się przypieprzał że mu się nie podoba to co napisałeś i trochę się rozwinie). Jeśli chłop kreatywny nie jest, to musisz pisać wokal sam. Po prostu grasz jakiś motyw do aranżu i potem wymyślasz do tego słowa. Czasami wpada pomysł na melodię i tekst jednocześnie - nie ma reguł.

Pozdrowionka!
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

ODPOWIEDZ