Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?
o wiele lepiej grają od monitorków yamahy tyros 2 za 1350zł wiec
było testowane empirycznie przez 4 moich kolegow i ja tez
mam takie samo zdanie , wiec nie mowcie ze to co w cenie
jest koniecznie lepsze bo ja jak się przesiadłem z MS16
na Fostex PM0.4n jakos nie odczulem zebym przesiadł
się na mercedesa tylko na malucha z plastikowymi siedzeniami
bo brzmieniowo cos czuje ze ten fostex jest gorszy mimo 3x
wyższej ceny i nie jest już tak selektywny w mixie jak ten Behringer MS16
za 300zlotych .
Re: Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?
fireface 400 jest lepsza od najtańszej karty ESI Juli XTe tez na przetwornikach AKM japońskich
tak samo jak RME czy Lynx chyba nawet takich samych za 2,5dolara , jak ktoś pisze ze od RME fireface400 czy LYNX za 3,5tys na odsłuchach się czyms różni to chyba ktoś z was ma wyjątkowy dar słuchu od boga albo uszy jak radary na tyle żeby wskazać roznice w czym dokladnie mu się rozni ten dźwięk bo ja jakos nie mogę wychwycić roznicy , a mam karte ESI ESP1010e która ma trochę gorsze przetworniki Woflsona angielskie ale tez z oversamplingiem 96000khz/24bit i żeby wychwycić roznice to musialem zalozyc lepsze słuchawki i roznica nie była az tak istotna żeby oplacalo się więcej wydac . Wiec jak ktorys z was ma jakiś problem ze słuchem to najpierw niech idzie do laryngologa a w następnej kolejności jak nic nie stwierdzi polecam wizyte u psychiatry i pokazanie ze się wpadlo w nałóg kupowania najlepszego sprzętu .
tylko wydruk z tej strony http://codec.kiev.ua/aio.html
czym dokładnie się roznią te wszystkie karty interfejsy jakimi przetwornikami
bo ja na swoich uszach roznicy nie czuje az tak niebagatelnej nawet jak mam
więcej w portwelu i wiem mniej więcej po kursie realizacji dzwieku
ze ten nizszy JITTER w RME fireface 400 na przetworniku AKM jest taki
sam dokładnie jak w kartach ESI Juli które maja taki sam przetwornik
i kosztują ułamek pieniędzy a nikt nie robi w domu az takiego szumu
jak taką karte dostanie i nie umie nawet zrobić dobrego aranżu ani
nic nagrac .
Czy widzicie jakąs różnice pomiędzy parametrami przetwornikow fireface 400 RME a ESI Juli XTE
ESI
http://www.akm.com/akm/en/file/datasheet/AK5385BVF.pdf
RME
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet2/8/0ujaf1odljx67sd0t33t8kxx53cy.pdf
Bo ja gdybym nawet tego opisu nie widział to w ciemno na sluch mi
wszystko tak samo gra nawet moje ESI ESP1010e które używa
trochę gorszego kodeku Wolfson
http://www.wolfsonmicro.com/documents/uploads/data_sheets/en/WM8776.pdf
to to mi tak samo gra na moje ucho jak to RME , może mniej jaśniej
tylko ale roznica jest tak minimalna że chyba musiałbym polknac
muche żeby zauwazyc ze cos mi brzęczy inaczej pod uchem .
To że studiu widzisz alternatywny odsłuch w postaci tych mikro-behringer - normalka
To że przesiadłeś się z mikro behringera, na low-end Fostex z ~4" wooferem i nie słyszysz przepaści - normalka
To że majaczysz o jakimś tam "wstydzie" czy coś - wypij ziółka, zjedz sznit-skersa a będzie git, bo chyba nie jesteś sobą :)
Selektywny miks na Behringerach za 300zł, a to Ci dopiero.. :) Bas pewnie schodzi do 30hz?
Kolejny przydługi wywód składający sie głównie z bredni :) czyli gdzieś dzwoni....
Te behringerki to typowe odsłuchy kontrolne mające na celu symulację taniego dziadostwa ale w zadnym wypadku nie sa przeznaczone do pracy - tylko kontrola i monitoring
...
Selektywny miks na Behringerach za 300zł, a to Ci dopiero.. :) Bas pewnie schodzi do 30hz? ...
Ależ oczywiście że one schodzą do 30 Hz ... przy 70 dB spadku SPL :]
Dzięki temu można o nich powiedzieć że mają wyrównane niskie pasmo :)
...
Przepraszam za tą dziwnie zedytowaną wiadomość, naprawdę nie wiem co się stało xP Przydałaby się opcja edycji posta. Gdyby jakiś admin mógł to poprawić to byłbym wdzięczny.
...
Za 300 nic nie kupisz, jeśli było by to 400 Najlepszym wyjściem było by kupienie Tannoy M1. Poczytaj jak chcesz za zanim kupiłem pierwsze monitorki Samson Resolv A6 siedziałem 3 lata na takich i jakoś żyłem. W zestawieniu do reszty zwykłych głośników to są wybitne głośniki grające w miare realnie. Z przesiadki na Samsony wcale nie byłem zadowolony ;d. Tylko że jeszcze trzeba mieć wzmacniacz i tu zaczynają sie schody bo za cene M1 + wzmacniacz masz już parę używanych monitorów.
Przede wszystkim dziwię się Tannoy ... jako jedna z niewielu firm, które potrafią zrobić dobry koncentryk, nie wykorzystują tego.
Tannoy wlasnie zapowiedzial nowa serie, ale niestety nie posluchali Twojej rady (koncentryk) - bedzie kalsyczna konstrukcja:
http://www.sonicstate.com/news/2014/01/23/namm-2014-tannoy-announces-new-range-of-active-reveal-monitors/
Ale za to ceny dosc przyjazne.
[addsig]
MEGafon