Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ceres1x
Re: Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?

Post autor: ceres1x » czwartek 09 sty 2014, 17:46

Faktycznie Behringera nie bralem pod uwage, ale poczytalem troche i w swojej klasie cenowej chyba nie maja konkurencji.
Za 600 sa modele MS 20/MS 40.Tylko pytanie czy to jest cos warte...?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 09 sty 2014, 18:20

Za 600 sa modele MS 20/MS 40.Tylko pytanie czy to jest cos warte...?...

Niebardzo. Miałem kiedyś Edirol MA-20D (a te Behry to będzie coś w tym stylu) i nawet KRK RP5 je zjadły.

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 09 sty 2014, 18:40

...Faktycznie Behringera nie bralem pod uwage, ale poczytalem troche i w swojej klasie cenowej chyba nie maja konkurencji.
Za 600 sa modele MS 20/MS 40.Tylko pytanie czy to jest cos warte...?...

Dokladnie tak jest - w tej klasie bezkonkurencyjne. MS odradzam. To troche lepsze niz typowe komputerowe glosniki, ale jednak nadal pierdziawki. Dlatego zaznaczylem wyraznie, ze mialem na mysli serie Truth.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 09 sty 2014, 19:02

...
Ale w jakiej cenie?600 pln?To je kolego uzywane znajdź...

Pamiętaj że budżet kolegi to 300 pln a wy się rzucacie na odsłuchy po 1500 minimum...

Pamietam o limicie doskonale. I przynajmniej ja nie polecalem niczego po 1500 zl.

Przy pulapie 300 zl i tak nie pozostaje nic innego jak kupienie sprzetu uzywanego. Sprawdzilem na zagranicznych ebayach za ile kocza sie aukcje z 5-cio calowymi Behringerami (1030A, 2030A). Wyglada na to, ze przy odrobinie szczescia (=cierpliwosci) mozna takie znalesc od ok. 400 zl. Zdarzaly sie tez troche ponizej. Fakt, ze dochodzi do tego transport i ryzyko, ale moze warto sie nad taka opcja zastanowic?

Co do dylematu glosniki vs. sluchawki to zdecydowanie odradzam od jakichklwiek sluchawek jesli to mial by byc jedyny odsluch. Sluchawki sa bardzo przydaja, ale jako uzupelnienie. To juz lepiej jakis male (i uzywane) glosniki hifi, ktore sprawdza sie w roli odlsuchu.

I nie stracmy z oczu rzeczy najwazniejszej - to "tylko" hobby i w dodatku dla zupelnie poczatkujacego. Nawet monitory za tysiace nie rozwiazaly by problemu, bo wtedy by sie predko okazalo, ze i tak nadal brzmi do bani, bo pomiszczenie kiepskie akustycznie. I wtedy trzeba by nastepne tysiace - zakladajac, ze taka opcja w ogole wchodzi w rachube (bo sie np. rodzice, zona, itd.) nie zgodzi. Lepiej wiec zaczac z malym kalibrem, tanio i sie pomalu uczyc. Przeciez te jego produkcje nie musza isc na rynek. Do domowego grania i nagrywania naprawde nie wiele potrzeba. Prawdzie problemy najczesciej i tak leza gdzie indzej (wiedza i doswiadczenie).

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 10 sty 2014, 00:24

Po zastanowieniu się sprawa jak dla mnie jest prosta. Albo głośniki Microlab Solo 6c (używane lub nowe z lekką dopłatą) albo słuchawki (pewnie te AKG byłyby spoko). Jeśli masz przestronny pokój to zdecydowanie głośniki, jeśli masz mały pokój to słuchawki. W obu przypadkach da się już działać, może nie na poziomie pro, ale da się zrobić znośne demo. Słyszałem co te głośniki potrafią i jest to jeden z tych przypadków WTF - niby Hifi ale jakimś dziwnym trafem pokazują dość dobrze błędy, poziomy. Nie są analityczne, ale rozmawiamy o kwocie 10-krotnie niższej niż sensowna.

Ak3mi91

Post autor: Ak3mi91 » wtorek 14 sty 2014, 13:43

Cóż, co mogę wszystkim odpisać. Zniknąłem na jakiś czas z forum, bo nie ukrywam, że odpowiedzi niektórych osób trochę mnie zniechęciły.

Tak jak MEGafon zauważył dla mnie to tylko hobby i jestem totalnym laikiem. Jestem całkiem dobrym gitarzystą i mam sporo własnych kompozycji, ale jeśli chodzi o rejestrację dźwięku i wiedzę na temat miksowania to właściwie nie posiadam żadnej. Wiadomo więc, że moje miksy nie będą zapewne na początek nawet "dostateczne" choćbym i kupił jakieś monitory za kilka tysięcy złotych. Chciałem po prostu znaleźć coś taniego co da mi jakikolwiek odsłuch oraz pozwoli mi się uczyć i rozwijać tak żebym z czasem, gdy już będę mógł zaufać swoim uszom bardziej mógł zainwestować w coś porządnego.

Tak czy siak, szukałem dalej na innych forach i czytałem różne recenzje. Na pewno spora część z was mnie wyklnie, ale skończyłem z tymi o to słuchawkami:

http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-superlux-hd681-evo/

http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-superlux-hd681-evo-mkii/

Wrzucam dwa linki, ponieważ producent po cichu wydał drugą, troszkę lepszą wersję słuchawek. Druga recenzja jest swoistym sprostowaniem i wskazaniem różnic pomiędzy nimi. Ja zakupiłem ten drugi model (przez recenzenta "nazwany" MK II).

Wiem, że słuchawki te mają wiele wad, ale podobno przy małych nakładach można z nich sporo wykrzesać (odsyłam do recenzji) i dlatego się na nie zdecydowałem. Bas faktycznie dawał się na początku we znaki, ale po małych przeróbkach nie jest tak źle.

Tak czy siak, wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Ak3mi91

Post autor: Ak3mi91 » wtorek 14 sty 2014, 13:55

Przepraszam za tą dziwnie zedytowaną wiadomość, naprawdę nie wiem co się stało xP Przydałaby się opcja edycji posta. Gdyby jakiś admin mógł to poprawić to byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 14 sty 2014, 14:07

Niebardzo. Miałem kiedyś Edirol MA-20D (a te Behry to będzie coś w tym stylu) i nawet KRK RP5 je zjadły.
...

Bo te Edirole to nie studyjne a referencyjne paczki :) Mam MA-15D i trudno o lepszą (w tej cenie, jednak już i tak nie produkowane) symulację domowego Hi-Fi, pierdziawek komputerowych lub dźwięku TV. Te Behry teoretycznie to samo, jednak nie słyszałem ich. Jako referencyjne też się mogą równie dobrze sprawdzić. Do poważniejszych zabiegów oczywiście się nie nadadzą. 

tfanatic

Post autor: tfanatic » środa 15 sty 2014, 05:11

Kup sobie nówki glosniki Behringera MS16 , ja dopiero co takie wlasnie sprzedałem na allegro bo zakupiłem Fostexy PM0.4n i powiem szczerze Behringer MS16 się przy nich nie wstydzil brzmieniem , zrobiłem na nich bardzo dużo aranży disco polo które poszly na emisje do Polo TV , nie wierz w to co ci ludzie piszą którzy mają dużo pieniędzy a nie stać ich nawet na to żeby sobie uszy przebadać u dobrego lekarza który by im wpisal ze za dziurawą kieszen z której pieniądze ulatują na lepszy sprzet placi się tym ze jak ktoś ma slaby wzrok w sklepie i nie widzi co kupuje w tej cenie to powinno mu się jeszcze rachunek za telefon do okulisty wystawić żeby zobaczyl ze ludzie którzy na codzien pracują w muzyce wszystko robia na najtańszym sprzęcie i potrafią 2tys wziazc od kawalka .
Realizator dźwięku, aranżer muzyki disco polo

tfanatic

Post autor: tfanatic » środa 15 sty 2014, 05:24

Jak byłem w Anglii to widziałem ze mnóstwo ludzi używa Behringer-ów MS16 za 300zlotych polskich

i nikt sie nie wstydzi ze ma mały budzet to tylko w polsce cos takiego istnieje , nawet w kilku

studiach nagrań oprócz odsłuchów NS10 Yamahy ktore to tez nie są extra tylko juz nieco leciwe ale tak sie

przyjelo ze jest to standard na swiecie w studio widzialem tez malutkie MS16 do zgran i wcale

nikt nie mowil ze to tanie to gorzej gra o tego NS10 .

Realizator dźwięku, aranżer muzyki disco polo

ODPOWIEDZ