Witam interesuje mnie taki komputer (link ponieżej). Chciałbym dokupić do niego dysk systemowy SSD. Przeznaczenia: ogólnie pojęta realizacja i produkcja muzyki oraz granie live.
http://allegro.pl/laptop-acer-v3-571g-i7-3632qm-16gb-500-gt730m-win8-i3845406465.html
Komputer do muzyki i grania live
Re: Komputer do muzyki i grania live
...
Witam interesuje mnie taki komputer (link ponieżej). Chciałbym dokupić do niego dysk systemowy SSD. Przeznaczenia: ogólnie pojęta realizacja i produkcja muzyki oraz granie live.
http://allegro.pl/laptop-acer-v3-571g-i7-3632qm-16gb-500-gt730m-win8-i3845406465.html ...
Co myślicie o nim?
Chciałbym też spytać o jedną rzecz. Obecnie używam interfejsu M-audio firewire 1814. Wyżej wymioniony laptop nie posiada firewire przez co kręci mi się łezka w oku na myśl o zmianie interfejsu. Słusznie żałuję przejścia na usb, czy nie? Czy z jakichś powodów lepiej szukać komputeraz firewire? (swoją drogą firewire używam tylko w domu, ponieważ na scenie jest nie stabilny, zbyt często się rozłącza, korzystam wtedy z interfejsu usb).
-
W laptopie warto zwrócić uwagę na jakość i trwałość materiałów. Np Lenovo multimedialne (ta seria "czerwona" Y580 itp) są znane z tego, że bardzo szybko wyłamuje się cała obudowa w miejscu łączenia z zawiasami. Druga rzecz, na którą koniecznie trzeba spojrzeć to throttling w modelach z prockiem 4-rdzeniowym. Po co ci procek QM jeśli ma pracować cały czas na pół gwizdka na throttlingu?
Co do firewire to jest całkowita loteria w PC. Jakąś pewność masz tylko w Maku. Plus ile lapków PC ma dziś złącze FW? Niewiele.
Nadal się rozglądam za szybkim lapkiem i niestety doszedłem do wniosku, że jedyną sensowną opcją jest Samsung Ativ Book 8 za około 5000zł, a takim troszkę półśrodkiem Lenovo Thinkpad Edge E431 za jakieś 3500zł (mało USB, najlepiej dokupić ich dość drogą stację dokującą, słaba matryca, dosyć gruby i ciężki jak na 14 cali). W ogóle laptopy do zastosowań pro stanęły w miejscu rok temu i nic nowego, lepszego już nie wychodzi. Samsung (i nie tylko) nie robią nawet biznesówek na haswellu czterordzeniowym.
Na kilkanaście sztuk z jakimi miałem do czynienia padł mi jeden Acer(płyta główna-platforma AMD) - niektóre mają już po dobre 5 lat i nic.Dwa najstarsze wywaliłem do elektrośmieci bo koszt dysku był wiekszy niż laptopa:) - oczywiście 100% sprawne.Ile poleciało na serwis HP (fakt że nie biznesowych) to nawet liczyć mi sie nie chce.Z Toshibą głównie problem z dyskami miałem.Samsung padł jeden ale trwałośc plastików bardzo średnia(wycierają się).Asusy tez sypały(i podobno sypią) sie jak złe.
Nie moge na Acera pod tym wzgledem powiedzieć złego słowa
Tu więcej o wspomnianym acerze:
on sie widac lubi gotować i do cichych nie należy
niech kolega popatrzy na testy na tej stronie - jest ich bardzo dużo i coś z sensem można wybrać
Ja osobiście brałbym raczej coś na procesorze z TDP do 18 wat bo ciężko niedrogo cicho i chłodno zastąpić porządną skrzynkę :)
Dell XPS jest fajny z nowych serii no ale koszta rosną :)
Bardzo dziękuję. Już prawie kupowałem go, ale daliście mi wiele do myślenia, więc rozglądam się za innym.
Odświeżam temat. Znalazłem coś takiego, co wygląda na tańsze i lepsze. W przeciwieństwie do wspomniane wcześniej Asusa Aspire, Dell i Lenovo, ma wbudowany dysk ssd 128 i 4 porty USB (oczywiście w tym przedziale cenowym - 2899zł).
Toshiba Satellite P75 (podobna do p70)
- cena 2899zł
- i7 (4 dzenie)
- 16gb ramu
- 128SSD i 750 HD
- 4porty USB
Wersja z 16gb ramu jest droższa o 220zł
Co myślicie o tym laptopie? Poniżej zamieszczam link do allegro i do recenzji na angielskojęzycznym notebookchecker. Największą wadą wydaje się wysoka temperatura i komplikacje wynikające z tego.
http://allegro.pl/toshiba-p75-i7-8gb-750gb-ssd-hdmi-wi-di-bt-w8-i3952343002.html
http://www.notebookcheck.net/Review-Toshiba-Satellite-P75-A7200-Notebook.103741.0.html
Mała korekta - w tej cenie (2899zł) jest 8gb ramu. Za 3120zł jest 16gb ramu.
Głośny i gorący - do tego TDP 47 wat a to bardzo dużo
Może lepiej poszukać z TDP 37 wat? jest wersja cpu 4600MQ - mniej wydajna ale chłodniejsza
Przejrzyj jak możesz zestawienie na notebookcheck (dział FAQ/TIPS)
No właśnie, głośny i gorący. Ale w tej cenie trudno o takie parametry, przynajmniej nie znalazłem nic podobnego. Niestety te Toshiby są tylko z i7 4700mq.
Natomiast dobrze myślę, że lepiej 16gb ramu za dopłatą 220zł, prawda?