Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Ak3mi91
Re: Głośniki komputerowe zamiast monitorów studyjnych?

Post autor: Ak3mi91 » środa 01 sty 2014, 22:58

Rozumiem. Odpuszczę sobie chyba więc te monitory i głośniki, a zdecyduję się na jakieś słuchawki. Czy możecie polecić mi jeszcze jakieś modele (nie licząć wymienionych już AKG K240), które mieściłyby się w tym budżecie? Na co konretnie powinienem zwrócić uwagę?

Czy takie np. by się nadały?

http://www.imperiumaudio.pl/no/ld-systems-sluchawki-nauszne.html

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 02 sty 2014, 10:18

...Ja do czasu kupienia monitorow uzywalem Altusów 140.
Niech pisza co chca, ale dawaly rade....

Ja używam ich po dziś dzień (jako jeden z refencyjnych w domu).  Nic tak nie wylezie na wierzch (jak jest spartolone)  jak na tym starym sprzęcie.  

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 02 sty 2014, 17:55

Żadne LD systems, superluxy, reloopy, pioniery i behringery

AKG, Audio Technica, Senheiser i Shure,

najlepiej jak byś nie schodził poniżej tych słuchawek:

http://www.djshop.pl/k10,sluchawki/i13370,akg,akg-k240-studio.html

Swoją drogą zrobili ciekawy myk, te słuchawki z 6 lat temu kosztowały prawie 600zł a teraz na nowo je wrzucili do oferty za 380zł, dobra opcja

Awatar użytkownika
DjEnergy

Post autor: DjEnergy » czwartek 02 sty 2014, 20:35

Siema

Doskonale rozumiem problem z monitorami. Moim zdaniem jeżeli masz budżet 300 Pln to spokojnie możesz skleić wmiare dobrego seta kłośników wzamian monitorów. Ja niedawno ruszyłęm z studiem bardzo niskobudżetowo i domowo. Na "monitory" mam użyte głośniki PC od firmy "modecom" a dopełniam je troche starą wieżą hi-fi firmy "philips:. Oczywiście można się doczepić, że coś może jest z nimi nie tak ale da sie na tym secie zrobić wmiare dobry master. 

Pozdrawiam

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 02 sty 2014, 23:14

Niezłe studio, a mastery robisz analogowe na magnetofonie kasprzaka?

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » piątek 03 sty 2014, 11:31

Najlepsze rozwiązanie w tym przypadku to wybór słuchawek np wymienionych wyżej AKG.
Polecam sprawdzić, odsłuchać gotowy miks na kilku różnych głośnikach u znajomych.
W samochodzie, na wieży, na głośniczkach z pc, ale zawsze w porównaniu do komercyjnego
utworu (lub kilku) stylistycznie zbliżonego do tego co grasz.
Taka praktyka jest stosowana nawet w przypadku posiadania monitorów z prawdziwego zdarzenia.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 03 sty 2014, 11:57

Przede wszystkim w twoim przypadku nagrania mają ci sprawiać przyjemność. Bardzo dobre i nie męczące słuchawki to Koss Porta Pro. W sklepie nie dla idiotów za 200, na znanym portalu aukcyjnym można za ok 50 mniej wychaczyć.

Miksu dobrego sam nie zrobisz, nawet jak kupisz tanie monitory powiedzmy że już prawie studyjne. Na pewno dużo lepiej wypadną twoje prace jak pomoże ci soft od Toontracka pt. "EZ zrobi za ciebie MIX" - do zdobycia już za 350 zł. Pomyśl w tym kierunku, gwarantuję że efekty cię zaskoczą.

pozdrawiam

drummer

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 03 sty 2014, 16:23

...
Szczerze? dałbym sobie spokój z głośnikami...prawda jest taka, że dobre monitory to koszt min. 2-3 tys złotych, to są tzw prawdziwe monitory, poniżej wg wielu osób to taka niska półka, ...

Tu się nie zgodzę. Przewertowałem przez parę lat sporo monitorów - od pierdziawek za pare stów, do poważniejszych paczek za kilka tysięcy. Dziś wiem już, że dobre monitory to te na których dobrze i sprawnie się nam pracuje. I nie oznacza to wydatków rzędu 2-3 tysiące. Jednak te 1500 trzeba dać. (Mile wspominam stare Fostex PM0.5 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Prodipe`ami TDC 6.)

Jeśli chodzi o głosniki multimedialne za 300 pln, to posiadanie takowych jest jak najbardziej uzasadnione - obok odpowiadających nam odsłuchów studyjnych jako referencyjne ucho ;) 

smirnoff

Post autor: smirnoff » sobota 04 sty 2014, 00:21

Panowie, dobre monitory to koszt 2-3tys zł ale za sztukę, np. ADAM A7x, a w dodatku bez subwoofera i tak ciezko ich uzywać jako jedyny i główny odsłuch w studio które chce się okreslac mianem "dobrego".

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 04 sty 2014, 00:31

...
Panowie, dobre monitory to koszt 2-3tys zł ale za sztukę, np. ADAM A7x, a w dodatku bez subwoofera i tak ciezko ich uzywać jako jedyny i główny odsłuch w studio które chce się okreslac mianem "dobrego"....

ale tu nie o studio mowa tylko o odsłuchu dla muzyka raczej,

panowie zacznijmy to oddzielać bo robi sie zamiast porady glam audio

drummer

ODPOWIEDZ