Jakie słuchawki do 1000 zł?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Leff
Re: Jakie słuchawki do 1000 zł?

Post autor: Leff » sobota 28 gru 2013, 14:35

...
...
...tu masz opis bardzo dobrych słuchawek, smiało mogących konkurować z beyerami czy innymi senkami... 

grubo ponad tydzien je testowałem....są bardzo dobre, na tyle ze u mnie zostały:) DT 150 tez ok ale nie tak analityczne jak shp1, a HD 600 to już chyba odsprzedam bo nie da sie na nich miksować(brak dołu) ew do kompozycji je sobie zostawie lub innych prac nad pomysłami.

najwieksza zaleta hd 600 jest to że absolutnie nie męczą głowy
...

Super - ja właśnie szukam czegoś, czym mógłbym się podeprzeć przy miksowaniu, bo choć monitory mam ok (Aeony), to niestety pomieszczenie niedostosowane (nie jest to możliwe z kilku powodów).

Dobrze też piszą w sieci o Beyerach DT 880 pro - miałeś może możliwość porównać? Reloopy trochę tańsze ;)

Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 28 gru 2013, 14:41

z tymi beyerami nie porównywałem

w mojej okolicy jest megamusic która możliwe że pozwoli na konfrontacje...

dam znać

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 28 gru 2013, 15:17

Przy miksach dobrze wspominam DT990 (miksy na ns10) - jedynie bas wymagał poprawek

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » sobota 28 gru 2013, 18:29

...
Przy miksach dobrze wspominam DT990 (miksy na ns10) - jedynie bas wymagał poprawek...

ja też złego słowa na dt990pro nie dam powiedzieć - tylko kolega na wstępie zaznaczył, że szuka zamkniętych

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Adamage

Post autor: Adamage » niedziela 29 gru 2013, 01:26

...
...
Przy miksach dobrze wspominam DT990 (miksy na ns10) - jedynie bas wymagał poprawek...

ja też złego słowa na dt990pro nie dam powiedzieć - tylko kolega na wstępie zaznaczył, że szuka zamkniętych ...

Jeżeli ktos by mógł opisać dlaczego np. otwarte/zamknięte są lepsze do miksowania, z uwagi na inny mechanizm rozchodzenia się dźwięku, byłoby to pomocne w wyborze słuchawek. Np DT880 są półotwarte. To musi być zmiana jakościowa.

Poza tym ogólnie w słuchawkach nalezy się spodziewać... gorszego basu, z uwagi na to, że nie jest to aż tak mocne, fizycznie namacalne zjawisko jak przy subwooferze - drga o wiele mniejsza powierzchnia, nie oddziałuje z podłogą i ścianami, a uszy nie dostają takiej amplitudy. Niektóre słuchawki mają na to opcję, i są różne softwary na imitowanie tych zjawisk, różnic fazowych, docierania sygnału do ucha lewego i do prawego...

Natomiast ja po prostu chciałbym wypuścić utwór i się nie martwić, że brzmi po prostu ŹLE.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 29 gru 2013, 02:23

akurat bas przy zamknietych jest znacznie wiekszy - DT880 duzej różnicy do zamkniętych DT770 nie mają - za to do DT990 jest spora

im niższy model tym więcej basu i lekko niknie środek

góra też w DT90 jest jasniejsza

co do mocy to wszystkie modele(ja korzystałem z 2x250ohm) potrafią zawibrowac mózgiem(i to dosłownie) jednak do mikosowania wziłabym 990 - tym bardziej że otwarte nie gotują uszu po prau godzinach

Basu podejrzewam że na zadnych nie ustawisz(musiałem robic poprawki chociaz samo brzmienie basu bylo bardziej szczegółowe na 770)

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » niedziela 29 gru 2013, 11:58

po mojemu to na słuchawkach jednak ciężko wszystko zrobić - choćby dlatego, że

prawe ucho jest izolowane od lewego

co do ilości basu w dt990pro to na moje ucho grają one bardzo równo, trochę tak jak monitory... są za to wrednie szczegółowe i jeśli coś jest nie tak to słychać - ale w zasadzie o to chodzi...

wydaje mi się, że przy "wysokiej półce" otwartość czy zamkniętość konstrukcji mniej wpływa na brzmienie, co raczej istotne jest do czego - jeśli mają być stosowane jako odsłuch przy nagrywaniu to zdecydowanie zamknięte - natomiast do słuchania, kiedy wyciszenie tła czy przesłuch ze słuchwek nie jest ważny tak bardzo to lepsze dla ucha jednak otwarte...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Leff

Post autor: Leff » niedziela 29 gru 2013, 13:08

wydaje mi się, że przy "wysokiej półce" otwartość czy zamkniętość konstrukcji mniej wpływa na brzmienie, co raczej istotne jest do czego - jeśli mają być stosowane jako odsłuch przy nagrywaniu to zdecydowanie zamknięte - natomiast do słuchania, kiedy wyciszenie tła czy przesłuch ze słuchwek nie jest ważny tak bardzo to lepsze dla ucha jednak otwarte... ...

Mi chodzi o możliwie wiarygodne narzędzie odsłuchowe stanowiące wsparcie przy miksach robionych na monitorach, ale niestety w niezaadoptowanym pomieszczeniu

W artykułach poświeconych temu zagadnieniu poleca się właściwie tylko kilka modeli do tego celu - właśnie Beyery DT 880 Pro, Sennki 650 i AKG K 712 Pro, ewentualnie tańsze wersje jako opcje kompromisowe. Ale ja jestem otwarty na różne propozycje ;) Jeśli Reloopy polecane przez Tadka sprawdzają się, to ja jestem za ;)

Leff - Szczecin

Leff

Post autor: Leff » niedziela 29 gru 2013, 13:14

Ach, ten brak możliwości edycji....

Ja się podpieram obecnie Superluxami HD 660 - i o ile pomagają się ogarnąć w kwestii basu, to środek i góra są mocno eksponowane i nagrania brzmiące ciemno na każdym innym sprzęcie na nich brzmią ok, a poza tym bardzo meczą uszy. Ktoś pisał w sieci, że są bardzo podobne brzmieniowo (bo fizycznie to właściwie klon) do DT 770, ale nie mam pojęcia, nigdy nie słyszałem Dt770 i szczerze mówiąc byłbym zdziwiony. Ktoś z Was może miał możliwość porównać?

Leff - Szczecin

smirnoff

Post autor: smirnoff » niedziela 29 gru 2013, 19:09

Ja bym kupił jakieś używane monitory klasy EVENT, KRK, Fostex w granicach 800-900zł za parę i za 300zł zrobił 8 paneli z PT 80 jesli nie jest to duze pomieszczenie i miksy będą o wiele wiele lepsze niż na słuchawkach nawet jeśli to będą DT990. No chyba ze mieszkasz np. w akademiku i na prawdę nie masz szans nawet na wstawienie paru paneli. 

ODPOWIEDZ