Akai Max49 vs Nektar Panorama P4

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Mushroom
Akai Max49 vs Nektar Panorama P4

Post autor: Mushroom » piątek 20 gru 2013, 11:34

Zastanawiam się nad zakupem uniwersalnej klawiatury MIDI i jako potencjalne kontrolery przydatne w moim setupie wybrałem te dwa z tytułu watki. Myślę jeszcze opcjonalnie o Novation SL MKII. Liczę na jakieś wasze sugestie. Co do jakości samej klawiatury, padów, czy gałek, to jestem w stanie to przetestować w sklepie, natomiast raczej nie mogę sprawdzić bardziej dogłębnych funkcji tj. integracji z moimi programami DAW, zarządzania parametrami wtyczek VST czy zewnętrznych modułów sprzętowych. Jako DAW używam Presonus Studio One Pro 2.6 i FL Studio Producer 11. Tego ostatniego często używam jako wtyczki w Studio One. Generalnie nie zależy mi na obsłudze miksera w DAWach, bo mam jeszcze Yamahę 01x ze zmotoryzowanymi faderami, którą używam w trybie Mackie Control. Więc najbardziej mi zależy na dobrej obsłudze parametrów wtyczek wywoływanych wewnątrz DAWa oraz obsłudze zewnętrznych modułów syntezatorów (mam ich kilka). Podsumowując lakoniczne informacje które posiadam na te mat wspomnianych klawiatur:

Nektar Panorama:
+ Dobry system operacyjny
+ Podobno bardzo dobry support i częste aktualizacje
+ Gotowe presety dla Studio One i FL Studio
+ Czytelny wyświetlacz
+ Możliwość podziału klawiatury na stref
+ Możliwość przypisywania skrótów klawiaturowych
- Panorama nie integruje się (mimo Presetów z moimi DAWami) tak dobrze jak z Cubase i Reasonem
- Osobne zasilanie wymagane dla zmotoryzowanego fadera
- Brak podświetlania padów oraz diód led z wartościami enkoderów (jak w SL MKII czy BCR/BCF2000)

Akai Max49:
+ Fadery w postaci dotykowych touchpadów!
+ Trochę mniejszy i zdaje się być solidniejszy (moja subiektywna opinia)
+ Mogę go kupić o 300 zł taniej niż Panoramę
+ Przejrzyste programowanie na PC (Vyzex, AkaiConnect) do przypisywania parametrów - kompletnie nie wiem jak to wygląda w przypadku Panoramy
- Brak gałek
- Brak gotowych presetów dla moich DAWów, a słyszałem o problemach przy pracy z FL Studio
- Podobno słaby support ze strony producenta.

To tyle co mi przyszło do głowy w tej chwili i być może w powyższych punktach ominąłem jakież ważne funkcje/zagadnienia.

Nie wiem jak wygląda obsługa NRPN i SySex w obydwu przypadkach, co może być ważne jest w przypadku pracy z zewnętrznymi modułami sprzętowymi. Podobne dobrą obsługę tych "rzeczy" ma Novation SL MKII, który dodatkowo ma drugie wyjście MIDI out DIN.

Janusz

Z góry dziękuję za wszystkie opinię.

Awatar użytkownika
Helium

Re: Akai Max49 vs Nektar Panorama P4

Post autor: Helium » piątek 20 gru 2013, 14:31

Mogę polecić cos innego Arturia KeyLab 49.

k-roll

Post autor: k-roll » piątek 20 gru 2013, 16:41

- Panorama nie integruje się (mimo Presetów z moimi DAWami) tak dobrze jak z Cubase i Reasonem

O ile się orientuje to Panorama jest zintegrowana z Reasonem na poziomie push - abletonnull

k-roll

Post autor: k-roll » piątek 20 gru 2013, 16:45

...

O ile się orientuje to Panorama jest zintegrowana z Reasonem na poziomie push - ableton

Sorry grypa przyćmiła mi umysł nie zrozumiałem zdania :D

Mushroom

Post autor: Mushroom » piątek 20 gru 2013, 17:12

...

O ile się orientuje to Panorama jest zintegrowana z Reasonem na poziomie push - abletonnull...

Nie to moja wina. Napisałem to wszystko nieco niezgrabnie, bo w tym samym czasie z kimś gadałem, a błędy zobaczyłem po wysłaniu posta. Przydałby się tutaj przycisk "Edytuj" .
No gdybym miał Reasona, to bym się chyba nie zastanawiał.

Mushroom

Post autor: Mushroom » piątek 20 gru 2013, 17:14

......

O ile się orientuje to Panorama jest zintegrowana z Reasonem na poziomie push - abletonnull...

Nie, to moja wina. Napisałem to wszystko nieco niezgrabnie, bo w tym samym czasie z kimś gadałem, a błędy zobaczyłem po wysłaniu posta. No gdybym miał Reasona, to bym się chyba nie zastanawiał....

Mushroom

Post autor: Mushroom » piątek 20 gru 2013, 17:17

...
Mogę polecić cos innego Arturia KeyLab 49....

Trochę nad Keylabem się zastanawiałem. Klasyczny wygląd syntezatora, białe aluminium plus drewniane boki, 16 padów, ale generalnie wydaje mi się, że wspomniane przeze mnie klawiatury mają więcej funkcji wychodzących poza standard.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 20 gru 2013, 18:38

Trochę nad Keylabem się zastanawiałem. Klasyczny wygląd syntezatora, białe aluminium plus drewniane boki, 16 padów, ale generalnie wydaje mi się, że wspomniane przeze mnie klawiatury mają więcej funkcji wychodzących poza standard....

Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Panorama bije funkcjonalnością na łeb wszystkie przez Ciebie powyżej wspomniane. Jedynym mankamentem jest to, że musisz wiedzieć co masz z nią zrobić, czyli mieć choć elementarną wiedzę o protokole MIDI (jego komunikatach). To, że jest do czegoś tam koniecznie przypisana możesz sobie włożyć pomiędzy bajki lub kartki encyklopiedii. To jest totalnie programowalny sterownik, do tego producent co rusz dorzuca do niego dedykowane (interaktywne, z najczęściej zaawansowanym GUI) presety. Ale wcale to nie oznacza, że sam tego nie zrobisz, wedle własnego widzimisię.
Amen.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 20 gru 2013, 20:58

...Zastanawiam się nad zakupem uniwersalnej klawiatury MIDI i jako potencjalne kontrolery przydatne w moim setupie wybrałem te dwa z tytułu watki. Myślę jeszcze opcjonalnie o Novation SL MKII. Liczę na jakieś wasze sugestie. Co do jakości samej klawiatury, padów, czy gałek, to jestem w stanie to przetestować w sklepie, natomiast raczej nie mogę sprawdzić bardziej dogłębnych funkcji tj. integracji z moimi programami DAW, zarządzania parametrami wtyczek VST czy zewnętrznych modułów sprzętowych. Jako DAW używam Presonus Studio One Pro 2.6 i FL Studio Producer 11. Tego ostatniego często używam jako wtyczki w Studio One. Generalnie nie zależy mi na obsłudze miksera w DAWach, bo mam jeszcze Yamahę 01x ze zmotoryzowanymi faderami, którą używam w trybie Mackie Control. Więc najbardziej mi zależy na dobrej obsłudze parametrów wtyczek wywoływanych wewnątrz DAWa oraz obsłudze zewnętrznych modułów syntezatorów (mam ich kilka). Podsumowując lakoniczne informacje które posiadam na te mat wspomnianych klawiatur:

Nektar Panorama:
+ Dobry system operacyjny
+ Podobno bardzo dobry support i częste aktualizacje
+ Gotowe presety dla Studio One i FL Studio
+ Czytelny wyświetlacz
+ Możliwość podziału klawiatury na stref
+ Możliwość przypisywania skrótów klawiaturowych
- Osobne zasilanie wymagane dla zmotoryzowanego fadera
- Brak podświetlania padów oraz diód led z wartościami enkoderów (jak w SL MKII czy BCR/BCF2000)

Ja mam Panoramę P4, ale używam jej tylko do Reasona - w tym przypadku muszę przyznać, że doświadczenie użytkowania jest takie, jakbym miał sprzętową wersję każdego z reasonowych syntezatorów (z jednym dużym "ale" - soft Panoramy inaczej rozkłada na ekraniku paramtery danego syntezatora niż są na komputerze, rozbija je encyklopedycznie na zakładki i to spowalnia pracę).

Przede wszystkim P4 pracuje w różnych trybach - jest zwykłe midi ("Internal"), ale kupowanie tak rozbudowanego sterownika do zwykłego midi (nuty,CC) jest bez sensu. Tryb "Instrument" to jest już całkiem inna bajka, ale możesz zapomnieć wszystko co wiesz o midi - P4 działa w oparciu o swój własny OS i firmware, które nie ma nic wspólnego z midi jakie znasz.

Co do "podobno bardzo dobrego" systemu operacyjnego - też się wiesza, też ma wady. Czasem potrafi się zawiesić tak, że ekran jest nieczytelny od artefaktów.Czasem trzeba resetować klawiaturę.

Support jest taki se, jeśli masz niestandartowy problem zleją Cię - np. u mnie nie udało się rozwiązać problemu "przeciekania" między kanałami midi, co w skrócie objawia tak, że pady na kanale 2 midi powodują także wybrzmiewanie nut na kanale 1. Jest wiele różnych bugów, firmę Nektar po prostu przerosło napisanie tak skomplikowanego softu ;)

Inną wadą jest brak normalnej instrukcji obsługi, a P4 jest niewiarygodnie skomplikowana w obsłudze i bardzo często nielogiczna w wielu miejscach. Poszczególne instrukcje w internecie czasem odwołują się np. do nieistniejących menu. 

Napisałeś, że zależy Ci na obsłudze zewnętrznych modułów - P4 ma tylko wyjście (midi out) i działa albo jako midi z komputera albo klawiatury. Tzn. soft Panoramy nie pozwala, żebyś np. na wyjście midi wysyłał coś z komputera i jednocześnie dogrywał "z ręki" z klawiatury/padów. Musisz wybrać, albo jedno, albo drugie (nota bene przełączanie trybów midi jest ukryte gdzieś w menu pod jakąś tajną nazwą ;) ).

No i pady - jest ich 12 a nie 16, co firma Nektar mętnie tłumaczy tym, że to lepsze rozwiązanie, bo to oktawa itd ;)

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Mushroom

Post autor: Mushroom » poniedziałek 23 gru 2013, 09:58

Dzięki za odpowiedzi, szczególnie za ostatnią z konkretami dotyczącymi Panoramy. Niestety, jak sądzę większość współczesnych klawiaturek/kontrolerów MIDI ma sporo wad, a to cienka klawiatura, a to problemy z firmwarem itp. Ja zwlekałem długo z zakupem kontrolera z klawiaturą, ponieważ jak do tej pory do tych celów używałem mojego starego Kawai'a k5000W (tej samej Fatarowskiej klawiatury używają Virusy) i jak do tej chwili żaden z testowanych przeze mnie kontrolerów nie dorównał jakością tej klawiaturze.

ODPOWIEDZ