Tascam US-428- szumy przy nagrywaniu i niska jakosc wokalu na shure sm58
posiadam karte tascam us-428. Przy nagrywaniu w cubase wokalu mikrofonem shure sm58 jak i innymi wystepuja slyszalne szumy oraz niska jakosc nagranego wokalu oraz instrumentow. Mianowicie chodzi o to, ze sciezki maja bardzo malo sopranu i sa sztuczne. U innych z YT osob nagrywa sie normalnie bez szumow i osiagaja wysoka jakosc. Po puszczeniu sciezki slychac jeszcze lekkie buczenie. Przy odsluchu z karty jest to samo. Czym moze to byc spowodowane? Prosze o szybka odpowiedz jezeli ktos ja zna.
Re: Tascam US-428- szumy przy nagrywaniu i niska jakosc wokalu na shure sm58
...Witam,
posiadam karte tascam us-428. Przy nagrywaniu w cubase wokalu mikrofonem shure sm58 jak i innymi wystepuja slyszalne szumy oraz niska jakosc nagranego wokalu oraz instrumentow. Mianowicie chodzi o to, ze sciezki maja bardzo malo sopranu i sa sztuczne. U innych z YT osob nagrywa sie normalnie bez szumow i osiagaja wysoka jakosc. Po puszczeniu sciezki slychac jeszcze lekkie buczenie. Przy odsluchu z karty jest to samo. Czym moze to byc spowodowane? Prosze o szybka odpowiedz jezeli ktos ja zna.
...
A czy jest roznica nagrywania analowego a digital? Nagrywalem analogowo i moze dlatego mam tyle szumow? Prosze o odpowiedz, poniewaz jest to pilna sprawa. Z gory dziekuje.
1. SM58 jest mikrofonem dynamicznym dobrym na scenę. Nagrania np. wokalu robi się zazwyczaj mikrofonem pojemnościowym, co bardzo ułatwia pracę dając dużo lepszy dźwięk 'na start'.
2. SM58 jest również mikrofonem kierunkowym, co znaczy że 'łapie dźwięk' tylko 'z góry'. Jeżeli będziesz śpiewał w bok główki mikrofonu lub z dużej odległości, to dźwięk będzie słaby i bardzo cichy=po podłgłośnieniu będzie dużo szumów.
3. Jeżeli to nie jest kwestia nagrywania, to sprawdź, czy to nie sprawa samego interfejsu/komputera/głośników. Czy w czasie słuchania innej muzyki z komputera (tym samym torem) dźwięk jest w słabej jakości? Czy tak jest tylko w nagraniach?
SM58 jest mikrofonem dynamicznym dobrym na scenę. Nagrania np. wokalu robi się zazwyczaj mikrofonem pojemnościowym, co bardzo ułatwia pracę dając dużo lepszy dźwięk 'na start'.
---------------------------------------------------------------------
gucio tam... dobry dynamik początkujący realizator prędzej opanuje niż pojemnik i szumy powinny być mniejsze.
Inna sprawa brzmienie ale to już kwestia gustu i konkretnego miksu.
Ja się tylko zapytam, czy to prawdziwy shure czy może tani zakup z allegro ?
Jeśli prawdziwy to coś jest nie tak w torze audio. Może kabelki ,może co innego.Najlepiej wkleić gdzieś próbkę tego syfu.
Przy sluchaniu muzyki wszytko jest w najlepszym porzadku. Slaba jakosc jest nie tylko przy nagrywaniu wokalu, ale rowniez instrumentow. Moze to kwestia dobrego ustawienia interface? Tylko nie wiem jak ustawic go zeby to wszystko gralo dobrze. Nie mam go aktualnie przy sobie, ale jest tam przycisk analog i digital. Czy to moze byc spowodowane slaba jakoscia nagranego dzwieku? Dodam, ze nagrywalem analogowo. Dzieuje za odpowiedz.
INSTRUKCJA !!!!!!
rzuciłem tylko okiem na interfejs i wiem juz że ten przycisk słuzy do wyboru źródła dla wejścia C+D!!!
Jest to oryginalny shure z guitarcenter.com, z normalna waga i dzwiekiem. Nie mam aktualnie zadnej probki. A moze ktos kiedys nagrywal na tascam us-428?
W tej instrukcji duzo nie ma...
Wppinam mikrofon przez xlr, gitary i pianino przez jack. Lekko daje wzmocnieniee na karcie dla mikrofonu, ale nawet jak go nie ma to jest cicho