Kiedyś kupowałem mikrofon na www.rocktone.pl potem przerzuciłem się na allegro. W każdym razie w tej cenie sporo można dostać, ale też sporo fajnych jest dużo droższych.
Mikrofon do 100 zł do wpięcia bezpośrednio w kartę laptopa
Re: Mikrofon do 100 zł do wpięcia bezpośrednio w kartę laptopa
A jakieś konkrety?
Fakt maudio daje w miarę kompleksowe rozwiązanie i wyższej jakości ale
3 razy drożej
pojemnosciówka ma swoje minusy - w karaoke sie nie zabawisz:)
Sprzątneli mi m-audio w miarę w rozsądnej cenie... więc pozostaje testować te dynamiki na USB.
Cóż zrobić :)
Chyba, że jeszcze jakieś pomysły ?
To, co napiszę, może nie zabrzmi popularnie ani optymistycznie ale moim zdaniem: nie da się kupić za 100 zł rozsądnego mikrofonu USB do nagrywania wokali. Pamiętaj, że mikrofon USB to tak na prawdę 3 urządzenia zamknięte w jednej obudowie: mikrofon, preamp i konwertera A/D (audio-digital). Za 100 zł nie kupisz nawet zwykłego mikrofonu, który do podłączenia do notebooka wymaga dodatkowego urządzenia w postaci interfejsu audio. Tym bardziej za 100 zł nie kupisz mikrofonu USB.
Jeśli uda Ci się znaleźć nawet używkę w budżecie 100-200 zł, to prawdopodobnie możesz liczyć na mikrofon zdatny jedynie do rejestrowania podcastów ale nie wykonań wokalnych. Jeśli szanujesz swoją kasę, której masz niewiele, to tym bardziej nie wydawaj je na półśrodek, bo po prostu utopisz te pieniądze.
Może warto jednak pozbierać dłużej kasę i pomyśleć o zakupie interfejsu audio - jest ich mnóstwo na rynku, takiego, który posłuży Ci przez wiele lat i nie będzie Cię ograniczał przy poszukiwaniu mikrofonu, który najlepiej pasuje do twojego głosu, rodzaju muzyki, którą chcesz nagrywać itd.?
[addsig]
Ja niestety bardzo dobrze zdaję sobie z tego sprawę. Osobiście posiadam preamp, sm58, konwerter w postaci dobrej karty dźwiękowej. Ale tu nie chodzi o mnie, tu chodzi o entuzjastę karaoke/referencyjnego nagrywania wokali. Tu nie chodzi o to co jest najlepsze (bo wiadomo, że dozbieranie większej ilości kasy i nie wydawanie jej dwukrotnie na fakt zakupu kiedyś lepszego sprzętu jest lepsze), ale właśnie co "da radę".
Zobaczymy. Już zamówiłem ten Monacor za 130zł, mam nadzieję, że AŻ tak się osobiście nie rozczaruje (co równa się temu, że osoba dla której jest to kupione też nie).
najlepszy mikrofon do nagrywania wokalu w okolicy 100zl to jest
behringer C1U czyli C1 na USB , mialem taki i bardzo dlugo na nim
nagrywalem zanim zmienilem na SE X1 ale C1U sprawdza sie calkiem
niezle pod warunkiem ze masz laptopa ktory nie halasuje wiatrakami
i wokale calkiem niezle wychodzily z niego pomijajac poziom szumow
bo nie znam dokladnie jego parametrow ale kolega ma C2 w parze
i tez jakosc nagrywania behringera jest calkiem niezla .
Ja bym powiedzial ze jak masz dobre warunki akustyczne
do nagrywania kabinka i wyciszenia
to ten behringer C1U nie wstydzi sie SE X1 wcale .