Yamaha SHS10 - brak D i G# (audio i MIDI)

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Caroozo
Yamaha SHS10 - brak D i G# (audio i MIDI)

Post autor: Caroozo » sobota 07 gru 2013, 15:27

Witam,

krótkie pytanie do osób znających temat z autopsji - mam ten śmieszny kontrolerek - fajna rzecz do leadów/synth bassów na żywca - i wszystko chodziło bardzo dobrze, aż dzisiaj podłączyłem go pod moduł i WSZYSTKIE dźwięki D oraz G#/Ab w każdej oktawie nie odzywają się... Najlepsze jest to że na audio również tego nie ma.

Co może być przyczyną? Instrument ma wartość sentymentalną (i kosztuje 200+ $ na eBayu), więc chciałbym go naprawić. W środku po pobieżnej ocenie taśma od płyty się nie poluzowała, a niemożliwym jest, żeby padły akurat te konkretne klawisze w jednym czasie. Sprzęt jest Made In Japan i jakość wykonania jest na tip-top, więc podejrzewam problem natury elektronicznej, a nie mechanicznej. Ktoś ma pomysł?

Zbynia

Re: Yamaha SHS10 - brak D i G# (audio i MIDI)

Post autor: Zbynia » niedziela 08 gru 2013, 09:00

Przejrzyj ściezki na klawiaturze

któraś szwankuje

sterowanie jest podobne jak w klawiaturze komputera - poleci ściezka i część klawiszy nie działa

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » niedziela 08 gru 2013, 16:41

...Witam,
krótkie pytanie do osób znających temat z autopsji - mam ten śmieszny kontrolerek - fajna rzecz do leadów/synth bassów na żywca - i wszystko chodziło bardzo dobrze, aż dzisiaj podłączyłem go pod moduł i WSZYSTKIE dźwięki D oraz G#/Ab w każdej oktawie nie odzywają się... Najlepsze jest to że na audio również tego nie ma.
Co może być przyczyną? Instrument ma wartość sentymentalną (i kosztuje 200+ $ na eBayu), więc chciałbym go naprawić. W środku po pobieżnej ocenie taśma od płyty się nie poluzowała, a niemożliwym jest, żeby padły akurat te konkretne klawisze w jednym czasie. Sprzęt jest Made In Japan i jakość wykonania jest na tip-top, więc podejrzewam problem natury elektronicznej, a nie mechanicznej. Ktoś ma pomysł?...

Żeby mieć pewność, podepnij zewnętrzną klawiaturę MIDI, jeśli nadal nie będzie tych dźwięków to będzie to wtedy problem.
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 08 gru 2013, 20:45

SHS-10 ma tylko MIDI OUT. Jest prawdopodobnie tak jak pisze Zbynia. Nadmienię, że problem wystąpił z dnia na dzień bez żadnych zewnętrznych powodów. Na pewno mały serwis nie zaszkodzi, jak nie podołam sam, oddam do fachowca przy okazji.

ODPOWIEDZ