Mackie MR5/MK3

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Superp77
Mackie MR5/MK3

Post autor: Superp77 » sobota 07 gru 2013, 11:34

Witam!

Jestem nowy na forum więc przepraszam za ewentualne "forumowe przestępstwa i wykroczenia"

Przymierzam się do kupna monitorów studyjnych do homerecordingu. Pomieszczenie jest małe, jakieś 12 m2, więc wybór padł na Mackie mr5 mk2. Niestety nie mam możliwość posłuchania ich w trójmieście, ponieważ żaden sklep nie ma ich na stanie. Czytałem wiele dobrego o nich, już chciałem w ciemno je zamawiać ze sklepu internetowego, gdy sprzedawca powiedział mi, że właśnie wchodzi nowa wersja mk3. No i zabił mi ćwieka!
W internecie nie ma jeszcze żadnych testów ani recenzji na temat nowej wersji tych monitorów, a ciekaw jestem różnicy pomiędzy mk2 i mk3.

Ze specyfikacji wynika tylko tyle, że mk3 są (w porównaniu do poprzedniej wersji) lżejsze o kilogram, mają zakres częstotliwości 57hz-20khz (Mk2 ma 50hz-20khz), bassreflex teraz jest okrągły i znajduję się w tylnej górnej części, a w mk2 był na dole i podłużny.

Czy ktoś z szanownych kolegów może słyszał Mackie mr5 mk3 w akcji?

Kyle

Re: Mackie MR5/MK3

Post autor: Kyle » sobota 07 gru 2013, 15:48

Ze specyfikacji wynika tylko tyle, że mk3 są (w porównaniu do poprzedniej wersji) lżejsze o kilogram, mają zakres częstotliwości 57hz-20khz (Mk2 ma 50hz-20khz), bassreflex teraz jest okrągły i znajduję się w tylnej górnej części, a w mk2 był na dole i podłużny.

Osobiście bym wolał coś z przednim bassreflex (KRK RP5 v3, Tannoy Reveal 501A). Co do spec. : informacja "57hz-20khz" czy "50Hz-20khz" nic nie mówi (brak info przy jakim spadku SPL to podają, sprawia, że nic nie wiadomo). Może być tak, że oba zejdą max do 65 Hz -3dB.

smirnoff

Post autor: smirnoff » niedziela 08 gru 2013, 01:55

Jak przeczytasz swój post to sam powinienes wyciągnąć wnioski że jest to dość średni monitor, bass reflex z tyłu oznacza że monitory nie powinny stać przy samej ścianie a przynajmniej te 30cm od niej, a ściana powinna być pokryta częściowo panelami akustycznymi (w przypadku innych monitorów oczywiście adaptacja tez znacznie polepszy sprawę), po drugie jeśli to  jest 57hz przy -3db to pomyśl o tannoy reveal 601a, grają do 60hz -3db ale są wieksze, mają bass reflex z przodu no i teraz są w dobrej cenie. To że monitor jest lżejszy to też raczej gorzej niż lepiej dla jego brzmienia. 

Proponuję, żebyś pomyślał o KRK RP5 G2, Tannoy 601a i tego typu konkurencji lub rozejrzyj się za czymś używanym, niedawno na allegro byly KRK RP6 G2 w bardzo dobrym stanie, sprzedawca w rozmowie zszedł na 950zł z wysyłką. 

Awatar użytkownika
Superp77

Post autor: Superp77 » niedziela 08 gru 2013, 10:51

O odstępie od ściany w przypadku bassreflexu z tyłu wiem, także jestem na to przygotowany.

Co do KRK GP5 i GP6, nie jestem przekonany. Słuchałem ich i nie podobał mi się dziwięk, strasznie krzykliwe są. Wiem, że w tym przedziale cenowym nie zaszaleję z nautralnością dźwięku, ale czytałem o tym, że Mr5 są bardziej neutralne. Znalazłem w jakimś niemieckim tescie, że w Mr5 Mk3 poprawili też problem z przesadzonym basem i poprawili górę.

O Tannoy reval 601a szczerze mówiąc nic nie wiem, nie słuchałem ich więc nie brałęm ich pod uwagę. Zastanawiam się jak z basem. Poza tym jest tam 6.5 " woofer i nie wiem czy na mój pokój nie będą za duże.

Tak naprawdę praktycznie nie spotkałem się z złą opinią o Mackie Mr5, dlatego calowałem właśnie w nie.

Wczoraj czytając artukuł z EiS na temat JBL LSR 305, zaciekawiłem się także nimi.

http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=2541

Także bassreflex z tyłu (ale to przełkne), dobre opinie i mój przedział cenowy. Porównałem je w teście na tej stronie i brzmiał całkiem fajnie (wiem, że takie testy mało mówią, ale jak się nie ma możliwości posłuchania to trzeba sobie jakoś radzić).

http://www.sonicsense.com/blog/studio-monitors/mackie-hr8-mkii-vs-mackie-mr8-mkiii

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 09 gru 2013, 17:28

O Tannoy reval 601a szczerze mówiąc nic nie wiem, nie słuchałem ich więc nie brałęm ich pod uwagę. Zastanawiam się jak z basem. Poza tym jest tam 6.5 " woofer i nie wiem czy na mój pokój nie będą za duże.

Znaczy się, że 6,5" woofer nie zmieści się Tobie w pokoju? :) :) :) Sorry, za sarkazm, ale nie widzę związku z wielkopścią woofera, a wielkościąpomieszczenia. Jeśli pośrednio chodziło Ci o to, że 6,5" zejdzie za nisko, w zakres, gdzie masz problemy akustyczne, to są monitory z ~5,5" wooferem (Neumann KH120A), które zejdą niżej niż te Tannoy 6,5". ... no chyba, że chodziło Ci o zbyt wielkie oddalenie centrów akustycznych głośników (większy woofer = większe oddalenie) ... ale 6,5" to jeszcze nie jest taki wielki głośnik. Inna sprawa, że za jakościowo gorsze, pod wzgl. brzmienia, odebrałem KRK RP6 (zamulone) wzgl. KRK RP5 ... i racze to nie przez niższe zejście RP6, bo ADAM A7X u mnie w pokoju zamulone nie są.

Awatar użytkownika
Superp77

Post autor: Superp77 » poniedziałek 09 gru 2013, 19:50

Zmieszczą się.

Napisałem, że się zastanawiam bo jestem początkujący i nie mam za dużego doświadczenia z monitorami. Czytałem o tym, że zbyt duże woofery mogą zamulać i do wielkości mojego pokoju odpowiednie będą 5". Oddalenie za wielkie nie wchodzi w rachubę w moim pokoju bo w takim razie zajmę wraz z biurkiem całą przestrzeń.

Brzmienie KRK GP5 po prostu mi się nie podoba.

smirnoff

Post autor: smirnoff » poniedziałek 09 gru 2013, 21:12

napisałeś ze nie wiesz co z tannoyami i innymi monitorami bo ich nie słuchałes, ale Mackie też nie słuchałeś prawda? 

Poza tym pamietaj ze wiekszosc artykułów w gazetach typu EiS i zagranicznych odpowiednikach (oraz portalach) to artykuły w większości sponsorowane wiec tam wszystko brzmi świetnie. 

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 10 gru 2013, 10:25

no ładnie , ciekawe co na to redakcja ?

Awatar użytkownika
Superp77

Post autor: Superp77 » wtorek 10 gru 2013, 22:55

...
napisałeś ze nie wiesz co z tannoyami i innymi monitorami bo ich nie słuchałes, ale Mackie też nie słuchałeś prawda? 

Napisałęm, że o Tannoyach nic nie wiem i nie słuchałem ich. Po prostu nie brałem ich pod uwagę, jakoś mi umkneły.  A Mackie też nie słychałem, ale czytałem o nich chyba wszystko co jest w sieci i to we wszystkich językach . Zbierały dobre opinie, dlatego nimi się zainteresowałem.

Co do innych monitorów to nie jestem na NIE, dzięki Waszym podpowiedzią cały czas zastanawiam się nad wyborem.

Wiem, o tym, że artykuły są sponsorowane i nie opieram się tylko na nich. Czytam różne, testy, fora itp. Jak już napisałem wcześniej, jak się nie ma dostępu do sprzętu, to trzeba sobie radzić w ten sposób.

smirnoff

Post autor: smirnoff » środa 11 gru 2013, 02:33

Redakcja pewnie nic na to to jest normalna praktyka nie tylko w naszej branży ale w każdej innej - modowej, motoryzacyjnej itd. Dystrybutorzy sprzętu doskonale znają się z redaktorami prasy i serwisów www oraz najważniejszymi klientami czyli dużymi studiami nagrań, dużymi sklepami muzycznymi czy stacjami tv/radiami/szkołami itd. i tak to się kręci

Najszepszą z możliwych sytuacji jest żebyś wybrał się do najbliższego dużego miasta i umówił się w sklepach na odsłuch monitorów które Cię interesują.

Możesz też pokolei kupować każdy towar przez internet a potem go odsyłać (masz na to 10 dni) a później kupować kolejny i znów odsyłać i dotąd aż znajdziesz te monitory które Ci najlepiej pasują, oczywiście takie rozwiązanie kosztuje sporo cierpliwości i nerwów :) 

ODPOWIEDZ