Interfejs/mikser do domowego studia z analogami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
jacnet
Re: Interfejs/mikser do domowego studia z analogami

Post autor: jacnet » środa 06 lis 2013, 20:22

...
PRESONUS 16.4.2 załatwi sprawę podłączenia i nagrywania wszystkich instrumentów naraz ale tylko audio.
Do sterowania MIDI i CV potrzebne są osobne klocki patrz post wyżej.
Wszystko zależy od sposobu pracy. Są dwie opcje.
1 Nagrywasz najpierw zdarzenia MIDI i po edycji, dopieszczeniu zapisu odtwarzasz i jednocześnie nagrywasz ale już audio.
2 nagrywasz odrazu jako audio, lecz tu trzeba umieć grać bezbłędnie.
Do opcji 2 wystarczy sam mikser, do opcji 1 mikser + interfejs MIDI i jakies konwertery do CV.

...

Myślę że opcja z rejestrają zdarzeń midi czyli jak rozumiem ukladanie klocków w sekwencerze będzie bezpieczniejszą formą.... potem tylko dopieszczenie w mikserze i powinno być ok...

Powstaje tylko pytanie.. Jak prawidłowo połączyć mój sprzęt z sekwencerem??? zakładam jednak że sekwencerem będzie komputer a konkretnie reaper...  Słyszałem rózne propozycje , miedzy innymi to aby wszystko połączyć szeregowo. Zapala mi się jednak od razu lampka.. co z latencją???? czesciowo moj sprzet jest z lat 80-tych i mam obawy... Co z synchronizacją sprzetu???

Prosiłbym osoby obeznane w temacie o propozycje odpowiedniego połączenia sprzętu w całość. 

Będe naprawde wdzięczny za propozycje najlepiej z uwzglednieniem sprzetu ( np. interfejsu ) który mialby tutaj zastosowanie...

Pozdrawiam wszystkich luzi dobrej woli;-)

Jacek 

Drexciyan

Re: Interfejs/mikser do domowego studia z analogami

Post autor: Drexciyan » czwartek 07 lis 2013, 01:13

...Myślę że opcja z rejestrają zdarzeń midi czyli jak rozumiem ukladanie klocków w sekwencerze będzie bezpieczniejszą formą.... potem tylko dopieszczenie w mikserze i powinno być ok...
Powstaje tylko pytanie.. Jak prawidłowo połączyć mój sprzęt z sekwencerem???...

Sprzęt masz fajny ale wyraźnie widać po twoich wypowiedziach że brakuje ci elementarnej wiedzy. Jeśli znasz angielski zaglądaj od czasu do czasu na specjalistyczne fora choćby gearslutz gdzie jest dział poświęcony zagadnieniom związanym z muzyką elektroniczną i tajnikami produkcji, EIS to naprawdę nie jest właściwe miejsce. Pytasz o interfejs który jednocześnie by zsynchronizował, sterował syntezatorami midi i cv/gate - tutaj masz liste interfejsów które są kompatybilne z wtyczkami silent way / motu volta a więc będzieśz mógł korzystając z wyjśc audio sterować syntezatorami które mają jedynie wejscia cv/gate, ew zsynchronizowac np arpegiator juno 60 za pomocą impulsów napięciowych.

http://www.expert-sleepers.co.uk/siwacompatibility.html
http://www.motu.com/products/software/volta/specs.html

Możesz sobie dobrać taki ktory ma odpowiednią liczbe wejsc/wyjsc audio aby podłaczyć wszystkie urządzenia i tak naprawdę mikser może okazać się zbędny - to oczywiście też zależy od sposobu pracy, indywidualnych preferencji. Większośc posiada tradycyjne in/out midi. Nie pownieneś łaczyć syntezatorow szeregowo tym bardziej jeśli są to stare sprzęty z wolnym procesorem - mogą się pojawić lagi. Do tego służy midi thru box czyli "rozdzielacz" sygnału midi, z tańszych opcji np: http://www.midis.pl/sklep/index.php?towar=E0010.

Określ jaką kwote możesz przeznaczyć na mikser, czy chcesz nagrywac instrumenty w czasie rzeczywistym na oddzielne sciezki w reaperze czy może cały miks robisz na konsolecie i zgrywasz sume stereo. Dobrym rozwiązaniem jest mikser firewire allen & heath zed r16, zapoznaj sie ze specyfikacją w necie, może akurat to będzie dla ciebie najlepszy wybór.

ODPOWIEDZ