Interfejs/mikser do domowego studia z analogami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
jacnet
Interfejs/mikser do domowego studia z analogami

Post autor: jacnet » niedziela 03 lis 2013, 12:43

Witam serdecznie

Jestem w fazie tworzenia swojego malego domowego studia... Klimaty w których chciałbym się głównie obracać to szeroko rozumiana muzyka elektroniczna... Uwielbiam tłuste analogowe brzmienia stad jakby z zalozenia nie cche korzystac z żadnych komputerowych wtyczek a opierać się jedynie na prawdziwym sprzęcie...

I teraz pojawia się temat który mnie troche zblokował...

Jeżeli chodzi o syntezatorki to mam juz klika tych które brzmieniowo najbardziej mi odpowiadają. Potrzebowałbym teraz je wszytskie spiąć do kupy abym mógł je wykorzystywać jednocześnie i tu jest problem... Jaki interfejs audio, a moze mikser z interfejsem???

Jest kilka dróg które mógłbym obrać dlatego proszę o pomoc w wyborze najodpowiedniejszej...

Syntezatory który chcę spiąć:

YANAHA SY99

ROLAND JD800

ROLAND JUNO 60 X 2

ENSONIQ SQ80

ENSONIQ ASR-10 ( 88 KLAWISZY )

SEQUENTIAL CIRCUITS PRO-ONE

SEQUENTIAL CIRCUITS DRUMTRAKS

Pierwszy problem to fakt iż nie wszytskie z powyższych urzadzen maja MIDI a jedynie CV

Idealnie byłoby abym mogł wszytsko spiąć do jednego urządzenia ktore bedzie charakteryzować sie jak najnizsza latencja i przede wszystkim aby nie zabijało mi brzmienia podłączonych syntezatorów.

Jest wielce prawdopodobne że "za tym" urzadzeniem bedzie już tylko komputer a konkretnie sekwencer , chociaż nie przepadam za komputerami. Na samą myśl że regulacje przykladowych pokręteł mam wykonywać myszką dostaję alergii..  

Bardzo proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki

Jacek Lubieniecki

Awatar użytkownika
FreeFan

Re: Interfejs/mikser do domowego studia z analogami

Post autor: FreeFan » niedziela 03 lis 2013, 14:01

Panie Jacku myślę że YANAHA będzie najlepsza

smirnoff

Post autor: smirnoff » niedziela 03 lis 2013, 14:19

Proponuje kupić jakiś taśmowy wieloslad żeby nie wystąpiły objawy alergii

jacnet

Post autor: jacnet » niedziela 03 lis 2013, 14:21

...Panie Jacku myślę że YANAHA będzie najlepsza... 

Dzięki za info aczkolwiek mam na mysli urzadzenie zewnetrzne do ktorego połącze wszyskie wyminione syntezatory , słuchawki . monitory , mikrofon... 

Pozdrawiam 

Jacek

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » niedziela 03 lis 2013, 14:24

Roland Octa-Capture.

http://www.superstereo.pl

jacnet

Post autor: jacnet » niedziela 03 lis 2013, 14:39

...
Roland Octa-Capture. ...

dziękuje za propozycje.

Myślalem o nim, ale czy nie lepszy bylby mikser z interfejsem audio???? bylaby mozliwosc wpiecia osobno syntezatorami na kazdy kanal , no i co wazne mialbym w przypadku miksera niemalze wszytsko "na wierzchu" nie muszac strasznie zaglebiac sie w menu????

Pozdrawiam

Jacek

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » niedziela 03 lis 2013, 15:28

Mikser byłby dobrym rozwiązaniem, jednak...
Nie wszystkie miksery z interfejsem audio mają możliwość wysyłania niezależnych kanałów
(czytaj np. kilkanaście jednocześnie) do komputera i o tym przy wyborze nalży pamiętać jeśli na tym nam zależy.
Opcja rejestracji wielu kanałów jednocześnie na oddzielnych śladach w przypadku mikserów pociąga za sobą wzrost ceny urządzenia.
Rzuć okiem na ten artykuł
http://zakamarkiaudio.pl/2013/10/nagrywanie-wielokanalowe-cz-2-male-miksery.html

jacnet

Post autor: jacnet » niedziela 03 lis 2013, 19:35

...Mikser byłby dobrym rozwiązaniem, jednak...Nie wszystkie miksery z interfejsem audio mają możliwość wysyłania niezależnych kanałów(czytaj np. kilkanaście jednocześnie) do komputera i o tym przy wyborze nalży pamiętać jeśli na tym nam zależy.Opcja rejestracji wielu kanałów jednocześnie na oddzielnych śladach w przypadku mikserów pociąga za sobą wzrost ceny urządzenia.Rzuć okiem na ten artykuł http://zakamarkiaudio.pl/2013/10/nagrywanie-wielokanalowe-cz-2-male-miksery.html ...

Dziękuje za link do ciekawej lektury...

Czy np PRESONUS 16.4.2 zalatwia mi temat " kombajnu " do ktorego wejsc podłącze kazdy syntezator na osobny kanał bez patrzenia na to czy syntezator ma wyjscie midi czy tylko CV???

Nie chce sie bawić w konwertery do kazdego analoga nie posiadajacego wyjscia midi... Super byloby gdyby ten docelowy mikser/interfejs zalatwial mi tą sprawę....

smirnoff

Post autor: smirnoff » niedziela 03 lis 2013, 20:26

Panie Kolego, Midi to system przesyłania cyfrowych komunikatów sterujacych danym urządzeniem instrumentem, zdaje się, że podobnie kiedyś działało CV (sterowanie napieciem?) natomiast sygnał z instrumentu do urządzenia nagrywającego trzeba wysłać w domenie audio czyli jakimś kablem audio (np. taki zakończony tzw. jackami czyli wtykami TR - typowe wyjscia dla instrumentów klawiszowych). Midi i CV tutaj nie ma nic do rzeczy, to słuzy do sterowania instrumentem i to musi się komunikować bezpośrednio z komputerem lub sekwencerem. Jeśli chcesz podłączyć na raz 7 instrumentów przez midi/CV to będzie potrzebny solidny interfejs midi no i jakies konwertery do CV, a dodatkowo interfejs/mikser który jeszcze nagra sygnały audio z instrumentów sterowanych sekwencerem. 

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » niedziela 03 lis 2013, 21:06

PRESONUS 16.4.2 załatwi sprawę podłączenia i nagrywania wszystkich instrumentów naraz ale tylko audio.
Do sterowania MIDI i CV potrzebne są osobne klocki patrz post wyżej.
Wszystko zależy od sposobu pracy. Są dwie opcje.
1 Nagrywasz najpierw zdarzenia MIDI i po edycji, dopieszczeniu zapisu odtwarzasz i jednocześnie nagrywasz ale już audio.
2 nagrywasz odrazu jako audio, lecz tu trzeba umieć grać bezbłędnie.
Do opcji 2 wystarczy sam mikser, do opcji 1 mikser + interfejs MIDI i jakies konwertery do CV.

ODPOWIEDZ