Przechowywanie sprzętu

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
djlama
Przechowywanie sprzętu

Post autor: djlama » środa 30 paź 2013, 15:19

Witam serdecznie,

Mam pytanko odnośnie przechowywania sprzętu w zimie w garażu betonowym, z bramą z tworzywa sztucznego "na pila", z tym że nie ogrzewanego.

Nie wiem czy mogę zostawiać sprzęt w tym garażu w zimie i mam dylemat, dlatego piszę:

oto sprzęt o który chodzi

- JBL PRX 618S XLF 
- RCF ART 310 MKIII

- Yamaha MG 166CX 

- AKG WMS 40 MINI2 DUAL VOCAL SET
- NUMARK NDX400
- BEHRINGER DJ PRO 750
- ADJ DIVERSA RAY [LASER ]

I do tego światła ledowe typu ADJ LED QUAD GEM, PARY SHOWTEC, ADJ VIO SCAN

Proszę o porady, z góry dziękuję

Dodam że nie mam pojęcia ile stopni będzie np przy -20 w tym garażu bo jeszcze tego nie mierzyłem.

Pozdrawiam

:

Zbynia

Re: Przechowywanie sprzętu

Post autor: Zbynia » środa 30 paź 2013, 15:27

Wszystko powinno być w instrukcjiach wraz z temperaturami i wilgotnością

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » środa 30 paź 2013, 17:08

Najlepsza temperatura dla naszego kochanego sprzętu to temperatura pokojowa i już. Ja bym nie ryzykował garażu. wahania temperatur, wilgoć, spadek temperatury poniżej zera to czynniki których sprzęt może nie przeżyć. a jak przeżyje to po takim garażowaniu może i będzie działał sprawnie, ale na pewno większość jego elementów będzie osłabiona, potencjometry, mikrostyki, wyświetlacze, pady itp.

Odradzam!
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 30 paź 2013, 22:58

Możesz śmiało zostawić sprzęt w garażu, skoro ci na nim kompletnie nie zależy.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 31 paź 2013, 12:11

Jeszcze do niedawna przechowywałem część sprzętu w sali prób, która była w ogóle nie ogrzewana. Temperatura, jaka tam panowała w zimie, dochodziła do 5 stopni (gdy ktoś tam był, oczywiście ogrzewanie było włączane), ale nigdy to nie było poniżej zera. Było względnie sucho, sprzęt działa do dziś dzień i mu to nie zrobiło różnicy.

Zabójcze są amplitudy temperatur oraz wilgotność. Niska temperatura do rozsądnego poziomu na pewno nie sprzyja, ale też nie zabije sprzętu. Niemniej są komponenty, które bardzo źle znoszą pewne warunki, a innym nie robi to różnicy - jak słusznie Zbynia zauważył, warto zajrzeć do instrukcji obsługi poszczególnych urządzeń. Zawsze możesz też "drobnicę" zapakować do zaizolowanego kufra, powinny trzymać temperaturę na plusie. Niebezpieczna natomiast będzie wilgoć i tutaj niestety ale sprzęt dostanie...

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » czwartek 31 paź 2013, 13:08

Nie dodałem jeszcze, że sprzęt w którym pamięć podtrzymywana jest baterią, po zimowaniu w takim garażu po wybudzeniu na 100% zafunduje globalny reset.
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 31 paź 2013, 21:51

Owszem kolego - dlatego z resetem trzeba się liczyć podobnie jak z wymiana baterii co jakiś czas

Duzo zalezy od sprzętu - jesli to będzie prosty sprzęt na prostych drutach to -20 do +50 nie zrobi na nim wrażenia

ale jak to będzie kilka nowoczesnych dsp to +10 moze spowodowac zimne luty w mgnieniu oka

ODPOWIEDZ