RME FireFace 800 czy FireFace UCX?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
havier3
RME FireFace 800 czy FireFace UCX?

Post autor: havier3 » czwartek 17 paź 2013, 00:29

Panowie - stoje przed wyborem pomiędzy tymi dwoma interfejsami.

Mozecie podpowiedziec ktory z nich "opłaca sie" kupic? Osobiście nie widze zbyt wielu różnic między nimi - główna to nowy TotalMix - no i oprocz tego ze UCX jest "nowszą generacją" to nie widze innych.

Ma ktoś więcej wiedzy w tym temacie i moglby fachowo podpowiedziec? Bede bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze.

Paweł

Re: RME FireFace 800 czy FireFace UCX?

Post autor: Paweł » czwartek 17 paź 2013, 18:30

Bierz tą, która spełnia Twoje wymogi co do wejść/wyjść. Potrzebujesz więcej + ew. rozbudowa = FF 800, mniej = UCX i dostaniesz funkcjonalność w bonusie. "Generacja" nie ma w tym przypadku znaczenia.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 17 paź 2013, 21:43

O panie jak mozna nie zauważyc największej różnicy? UCX ma DSP do obsługi efektów w mikserze!!!

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » czwartek 17 paź 2013, 22:21

...O panie jak mozna nie zauważyc największej różnicy? UCX ma DSP do obsługi efektów w mikserze!!!...

No tak faktycznie efekty DSP to duza zaleta, to chyba wlasnie dzieki nim biore pod uwage UCX - w przeciwnym wypadku zdecydowalbym sie od razy na 800tke.
Aby dopytac w temacie to jak wlasciwie "gainuje" sie wejscia mikrofonowe? Lubie miec wszystko pod palcami (oferuje to 800) natomiast UCX tak jak i mniejsze FireFace maja to rozwiazane w sposob ktory chyba nie do konca mnie przekonuje - jeden potencjometr z opcja wyboru kanału? Wiecei moze jak to sie sprawdza w praniu?

Kradzik

Post autor: Kradzik » czwartek 17 paź 2013, 22:36

Moim zdaniem troche dziwne porównanie bo porównujemy nowoczesny interfejs RME UCX 36 kanałów, ze starym FireFace 800 ale 56 kanałów..

Troche porównanie jakby zestawić RME 9632 - 32 kanały i RME Madi 128 kanałów..

Jesli nie potrzebujesz wyprowadzać kilkadziesiąt kanałów czy jakiś wielkich instalacji to UCX będzie bez dwóch zdań lepszy..Poza tym wg mnie UCX to taka nowoczesna wersja FF 400, chyba że się myle.

W przypadku FF800 płaci się dużo za te możliwości rozbudowy ale interfejs stary, natomiast UCX nowoczesny sprzęt i na pewno bardziej warty każdej złotówki bo oferuje ciekawsze funkcje jak chociażby takie o których wspomniał Zbynia.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 17 paź 2013, 23:46

sterowanie cyfrowe preampów - tez wole analog jednak cyfra oferuje wygode czy chocby regulację przez total mix

Codo tematu o którym wspomniał kolega - wole nagrywac czysty sygnał bez zabawy w efekty - te albo na wyjścu w interfejsie albo w DAW

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 18 paź 2013, 00:42

...O panie jak mozna nie zauważyc największej różnicy? UCX ma DSP do obsługi efektów w mikserze!!!...

No ma, tyle że jaka jest ich użyteczność? Biorąc pod uwagę brzmienie w porównaniu do dobrych wtyczek raczej gadżet. Miły, ale jednak. A obie oferują profesjonalne brzmienie, które wydaje się determinować grupę użytkowników. Więc tymbardziej nie można mówić o przestarzałości FF 800.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 18 paź 2013, 12:16

No jakas jest tym bardziej że działają w pełnym paśmie obsługiwanych czestotliwości próbkowania a nie jak w większości interfejsów tylko do 48kHz :)

Jakość?cóż - tez sie nie spodziewam zbyt wiele ale do prostych rzeczy jak szybki efekcik na odsłuch da to radę

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » sobota 19 paź 2013, 00:43

Panowie bardzo dziekuje Wam wszystkim za odzew.
Troche pomogliści ale troche też nie:)
Najbardziej mnie nurtuje kwestia samych preampow - czy UCX ma lepsze bo nowsze, czy update tego interfejsu to tylko nowy TotalMix i DSP czy cos wiecej?
P.S. - Jak narazie 800 mimo wszystko wygrywa - ręczne sterowanie to jak dla mnie ogromna przewaga.

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 19 paź 2013, 14:25

...Najbardziej mnie nurtuje kwestia samych preampow - czy UCX ma lepsze bo nowsze, czy update tego interfejsu to tylko nowy TotalMix i DSP czy cos wiecej?....
To nie jest update. To zupełnie inna konstrukcja. Z ważnych plusów nie wspomniałem jeszcze o pracy na FW i USB. Mimo początkowego nie zakładania przydatności tej możliwości, z czasem może być dużym atutem.

A preampy? Dla mnie różnice jeśli są, to nie kategoryczne. Niestety nie słyszałem nagrań tego samego mikrofonu, w tym samym pomieszczeniu, więc jako szczególarz nie mogę powiedzieć odpowiedzialnie. Ale zgrubnie nie powinny się różnić znacznie.

ODPOWIEDZ