Ślepe testy

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Hubba
Re: Ślepe testy

Post autor: Hubba » piątek 19 gru 2003, 13:34

Akurat zjawiska falowe jezeli moga wystepowac co najwyzej praktycznie, bo teoretycznie to raczej nie. No, chyba, ze chodzi o teoretyczny wplyw

Teoretycznie tak .

hubi

PS. Widze, ze kolega przed swietami w doskonalym nastroju. Czego rowniez wszystkim i sobie zycze .

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 19 gru 2003, 14:47

...Co to znaczy "zdecydowanie" albo różnica jest "slyszalna" ?

Tego nie da sie przelozyc na zadne metryki.....

Ujął bym to tak: według mnie różnica między brzmieniem kabla za 50zł/m (wszak nie namawiam nikogo na jakieś ekstrema) a za 5zł/m (nie wiem ile kosztuje taki najtańszy) ma się tak, jak brzmienie odtwarzacza CD (nie piszę kompaktu żeby mnie było niedomówień) za 500zł do takiego za 1200zł. Albo np. brzmienia konwerterów CD-ka za 1200zł do brzmienia konwerterów RME Multiface'a.

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 19 gru 2003, 16:34

Wydaje mi sie ze taki test można łatwo przeprowadzić, ale tylko w MONO . gdyby podłączyć rożne kable do głośników , balansując raz w lewo raz w prawo , powinna być słyszalna różnica , ciekawa jestem czy gdyby była , to czy odsłuchując wyczuwalne były by jakieś zmiany Fazowe ? Jeśli jeden kabel może mięć więcej góry czy dołu od drugiego no to cos powinno sie dziać . tak przynajmniej mi sie wydaje , a jesli nie ....... No to ..
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
wojto

Post autor: wojto » piątek 19 gru 2003, 21:14

Chopaki a co powiecie na monitory Jamo z przymocowanymi kablami na stale? Ot taki tam kabelek jak od ciagnika Hi Hi.Serce i dusza to wzmacniacz i same kolumny a nie druciki. No jasne ze moze te drorzsze nie utleniaja sie i nie oksyduja tak szybko jak te tansze, ale czy warto byc az takim pedantem. Zata cene lepiej kupic dobre kable do nagrywania a nie do odsluchu.

Wojto
[addsig]
?!!?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 20 gru 2003, 00:12

Do tego znów potrzebny byłby ślepy test i to koniecznie podwójnie ślepy, żeby wykluczyć zewnętrzną sugestię pozawerbalną. Akurat nie miałem szansy w takim teście uczestniczyć.

...

A ja proponuję zrobić test i podłączyć za każdym razem TYMI SAMYMI przewodami

Ciekawe, za którym razem zabrzmią najlepiej...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 20 gru 2003, 00:23

...Wydaje mi sie ze taki test można łatwo przeprowadzić, ale tylko w MONO . gdyby podłączyć rożne kable do głośników , balansując raz w lewo raz w prawo , powinna być słyszalna różnica , ciekawa jestem czy gdyby była , to czy odsłuchując wyczuwalne były by jakieś zmiany Fazowe ? Jeśli jeden kabel może mięć więcej góry czy dołu od drugiego no to cos powinno sie dziać . tak przynajmniej mi sie wydaje , a jesli nie ....... No to .. ...

Myślę że różnica by byłą poniewarz nie sądze aby oba kanały wzmacniacza były idealne i oba głośniki były idealne.

Spróbuj na obecnym sprzęcie tak zrobić bez zmiany czegokolwiek .

Tylko balansowanie prawy, lewy i na odwrót.

Czy odczujesz jakieś różnice brzmienia między kanałem laewym a prawym?

pozdrawiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 22 gru 2003, 10:26

...Wydaje mi sie ze taki test można łatwo przeprowadzić, ale tylko w MONO . gdyby podłączyć rożne kable do głośników , balansując raz w lewo raz w prawo , powinna być słyszalna różnica , ciekawa jestem czy gdyby była , to czy odsłuchując wyczuwalne były by jakieś zmiany Fazowe ? Jeśli jeden kabel może mięć więcej góry czy dołu od drugiego no to cos powinno sie dziać ...

Wątpię by była to miarodajna metoda choćby ze względu na to, że jednym z aspektów jakości kabli jest odwzorowanie lokalizacji, głębi i szerokości sceny stereo.

Awatar użytkownika
Himen

Post autor: Himen » poniedziałek 22 gru 2003, 13:13

Wątpię by była to miarodajna metoda choćby ze względu na to, że jednym z aspektów jakości kabli jest odwzorowanie lokalizacji, głębi i szerokości sceny stereo.

Prosiłbym o dogłębniejsze wytłumaczenie jaki parametr kabla wpływa np. na szerokość sceny stereo?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 22 gru 2003, 13:16

jednym z aspektów jakości kabli jest odwzorowanie lokalizacji, głębi i szerokości sceny stereo.

...

Mysle, ze tak jak ktos juz napisał. To jest tylko BAYER ! dla fanatykow, .... skoro stac kogos zapłacic 200,000 za sprzet RTV , znama takiego osobnika, to pewnie i stac go zapłacic 20,000 za okablowanie , interes sie kreci i wszyscy sa Happy , ci co kupuja i ci co sprzedaja ,

No i jak to brzmi ........

Kiedys dostałem ( na chwile ) specjalny Kabel do Cyfry . SPDIF firmy Monster .... podobno kosztował 300 $ . no wyglada pieknie , gruby taki wypasiony ,50 cm , ze złotymi złonczmi , no i co z tego , gra tak samo jak kabel Thomson za 50 zł z media markt tez specjalny do Cyfry , robiłem rozne testy a kolega robił jakies pomiary miernikiem, nic z tego takie same parametry .

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 22 gru 2003, 13:35

No właśnie....

Dlaczego ktoś dla kogo pieniądze nie stanowią problemu ( człowiek bogaty):

-mieszka w duzym domu zbudowanym na ogromnej działce?

-jeździ luksusowym samochodem?

-śpi na wygodnym łózku, siada na pięknych fotelach, jada z ogromnego stołu?

-pija markowe wina?

-ogląda TV na LCD wielkości stołu do ping ponga?

-wyjeżdza dwa razy w roku na Karaiby lub gdzie indziej?

-słucha muzyki z ekstra nowoczesnego sprzętu?

-kupuje do niego kable za 4kzł?

-dlaczego nie mieszka w bloku?

-dlaczego nie jeździ "maluchem"

-dlaczego nie śpi na dmuchanym materacu?

-dlaczego nie pija wina marki "vino"

-....?

-.....?

-dlaczego nie kupuje kabla za 5zł?

odp. BO GO NA TO STAĆ...
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Zablokowany