Monitory studyjne - małe czy duże?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
ArtMusic
Re: Monitory studyjne - małe czy duże?

Post autor: ArtMusic » niedziela 06 paź 2013, 00:14

No właśnie wszstko zależy co się rozumie pod pojęciem "pokazywania błędów w miksie" bo moim zdaniem dolne pasmo też ma znaczenie. Owszem sa studia gdzie się miksuje na Ns-10 ale obok stoją potężne Geneleci 1032 itd..Nikt nie działa tylko na  NS-10, które pokazują środek idealnie..

Bo tym sposobem to może lepiej kupić Adam A3x i jakieś głośniki hi-fi, które zejdą nisko - tez dół ograne.

Poza tym ja się zajmuje szeroko pojętą muzyką klubową + czasam też pop/rnb i tam jednak ma znaczenie tez dolne pasmo.

Tutaj chodzi o cos innego, jeśli mam inwestowac 5 tys w Neumanna KH120a, gdzie nie wiadomo czy ten dół jest naturalny czy nie, jak on gra itd..albo w Genelec 8030a za 4 tys..to może lepiej po prostu kupić KRK RP6 G2 i tyle i zaoszczędzić bo wyjdzie się na tym samym?

Albo coś typu KRK VXT6...

Po prostu to nie jest inwestycja 1000 zł i nie wiem co robic, wolałbym coś mniejszego i zawsze móc dołożyć subwoofer ale mieć mniejszy monitor bo moim zdaniem ja nie potrzebuje poteznych paczek bo nie mam pomieszczenia 30m2, wręcz przeciwnie.

No ale są zdania podzielone a dla mnie monitor, który schodzi tak, że ten dół w miarę tez można kontorlować do jakiegoś tam poziomu jest istota sprawy bo zawsze coś się usłyszy i wtedy chce się poprawić - no ale mając nadzieję że to brzmi równo i tak jak ma byc.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » niedziela 06 paź 2013, 00:26

Dół ma znaczenie, ale mniejsze niż środek. Na KRK Rokit nie ogarniesz środka w żaden sposób, na monitorach za 3000zł ogarniesz go trochę. Na pewno zestaw HiFi plus Adam A3X nie jest żadną alternatywą, bo jak chcesz kontrolować środek na A3X? Poza tym, żeby w tak małym pomieszczeniu wąskim gardłem co do basu były monitory klasy KH120 a nie akustyka, musiałbyś mieć perfekcyjną adaptację. Masz?

ArtMusic

Post autor: ArtMusic » niedziela 06 paź 2013, 01:08

Chyba się nie bardzo rozumiemy...

Ja nie uważam żeby KH120a były wąskim gardłem, bo nie mam studia za 100 tys...Adaptacje akustyczną będę miał bo na razie i tak nie mam monitorów, chodzi o to że tak jak nie wiem Behringera monitory są podbarwione wzdłuż i wszerz i żadna adaptacja tego nie zmieni że nagle zagrają jak Adam S2x, tak Neumann jeśli miałby mieć podciągnięty dół i nie grac równo to chyba lepie dać sobie spokój bo po co coś takiego?W tej cenie znajdzie się mase różnych monitorów.

Poza tym dlaczego niby na A3x nie można dopracować środka? A na Ns-10 z poprzedniej epoki można? Czyli co trzeba miec monitory za 15 tys żeby dobrze dopracować środek?

W 90% projektowych, domowych pracownii studyjnych wartość monitorów nie przekracza 2-3 tys zł..To wątpie żeby nagle wszyscy kupowail z górnej półki Genelec, Adam, Eve Audio itd..PMC, Lipinski..

Poza tym schodzimy chyba z tematu..ja nie neguje dobrego brzmienia KH120 ani 8030a ani żadnych małych, ja nic na razie nie neguje,  po prostu założyłem temat aby dowiedziec się jak wygląda sytuacja..

Czy takie monitory mają podbarwione pasmo, przez to że schodza dośc nisko i czy można na nich swobodnie pracować jak na każdych innych...

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 06 paź 2013, 08:58

No bo zastanawiam się na jakiej podstawie negowane jest to że Neuman, Genelec w małych monitorach gra nisko dołem a i tak płasko i równo? I też na jakiej podstawie można sądzić, że to nie jest uśmiech dyskoteki?

Pomiary np. Genelec pokazują, że są równe (pomiary niezależnych pism, np. Resolution) ... im ufam bardziej niż tym którzy to negują, bo już różne bajki od znafcuf słyszałem (np. że na A7X bez problemu można kontrolować dół poniżej 40 Hz ... albo na Sonic Anima - L O L).

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 06 paź 2013, 09:00

A może sa gdzieś w sieci testy? lub jakieś pomiary konkretne?

Np. 8040:

http://resolution.nodecube.net/products/pdfs/Monitoring/Genelec%208040A.pdf

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 06 paź 2013, 09:04

to może lepiej po prostu kupić KRK RP6 G2 i tyle i zaoszczędzić bo wyjdzie się na tym samym?

Miałem KRK RP6 i miały zamulony dół ... jak i resztę pasma. Idę o zakład że Neumann KH120 albo ADAM S1X, które majamniejszy woofer, zejdą niżej, róniej, czytelniej na basie ... i przestań ciągnąć temat, bo odpowiedź kuz dostałeś (z małego dobrego głośnika da się uzyskać lepszy jakościowo bas i do tego nizej schodzący, niż z wielkiego, ale tandetnego)

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 06 paź 2013, 09:09

Czy takie monitory mają podbarwione pasmo, przez to że schodza dośc nisko i czy można na nich swobodnie pracować jak na każdych innych......

Każde monitory mają podbarwione pasmo, bo nie ma sprzętu odtwarzającego bez zniekształceń. Małe dobre monitory maja mniej podbarwione i równiesze pasmo, do większych, ale tańszych - zwykle tak jest ... tłukę to od kilku postów co najmniej , a Ty dalej pytasz ... NO ALE NO ALE NO ALE - weź pooglądaj pomiary, a nie ufaj ludziom ... np. takich CMS65 (super wodospad = bas szybki jak błyskawica, do tego niskie THD w niskim basie i relatywnie świetne rozciągnięcie)

Kradzik

Post autor: Kradzik » wtorek 08 paź 2013, 19:35

Dodam kilka słów od siebie - autor wymienił model 8030a od Geneleca..

Mam te monitory. Szczerze?  Jest to na prawdę bardzo dobry głośnik, precyzyjny i brzmiący w pełni idealnie płasko i równo. Jedynie jakieś podbarwienia mogą być w górnym paśmie - zdecydowanie nie w dolnym.

To że schodzą nisko (to znaczy umówinie nisko..) to kwestia technologiczna, bass reflex i w ogóle tego że Genelec przeważnie "daje" więcej dołu w swoich modelach niż u konkurencji np Adama.

Ale to nie oznacza że dół jest podbity..

Mało tego słyszałem a7x-  nie podoba mi się, niby większy, woofer pewnie 7 cali albo ciut mniej ale to dla mnie nie brzmi godnie. W ogóle seria AX mi nie podchodzi te zabawki A3x i A5x są słabe, A7x jest cienkie, wole małe 8030a , co innego seria SX ale tutaj też cenowo co innego.

W zestawieniu A7x i 8030a wybieram 8030a bez dwóch zdań - po prostu dla mnie lepsze, bardziej konkretne brzmienie.

Używam na codzień właśnie 8030a oraz KRK VXT6, nigdy nie miałem problemu z dołem, owszem mam suba ale staram się miksować raczej przede wszystkim w odniesieniu do samych monitorów.

8030a bardzo idealnie oddają proporcje i są czułe na wszelkie korekcje i kształtowanie brzmień. Np do wspominanej muzyku klubowej -idealne, w małych pomieszczeniach nie trzeba nic lepszego, w większych sub może się przydac.

A na propozycje ze sklepu nie patrz..znam przypadek że polecano monitory Behringera za 1500 zamiast Geneleców za 4-5 tys, twierdząc, że Genelec to taki chamski monitor odsłuchowy, gdzie byle bład wszystko wychodzi...chyba więcej nie trzeba pisać..

Tak swoją droga warto też zainteresowac się wersjami Geneleców z DSP czyli 8130

albo 8240, ale tutaj też cena od razu w górę.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 09 paź 2013, 12:05

wiem wiem powinienem zapoznac sie z dyskusją ale tak jak w temacie

chce kupić auto i co radzicie transporter czy golf?

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 09 paź 2013, 16:39

Kradzik - a co byś powiedział na temat zarzutu nr 1 do Geneleców, czyli cofniętego środka? Jak wypada środek w porównaniu z Adamami i na których monitorach łatwiej zrobić miks który zabrzmi potem dobrze przy sprawdzeniu na hifi czy w samochodzie?

ODPOWIEDZ