Korg Kronos vs Korg M3 Xpanded - który i do jakich stylów?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
negrovano93
Korg Kronos vs Korg M3 Xpanded - który i do jakich stylów?

Post autor: negrovano93 » środa 02 paź 2013, 02:54

Witam !

Chciałem zapytać posiadaczy lub osób które pracowały na obydwu sprzętach jakie są różnice między obydwoma klawiszami i jakie style muzyczne one reprezentują...

Sam jestem od niedawna posiadaczem Kronosa ale jestem ciekaw czy posiada on takie barwy jak M3 ?!!

Chodzi mi mianowicie o produkcje podkładów rapowych i z tego co sie orientuje wiele osób które tworzą RAP lub RNB są w posiadaniu M3, a żeby na Kronosie ktoś tworzył Hip Hop to raczej niewidziałem...

Zastanawiam się czy Kronos posiada te same próbki co M3 czy raczej jest stworzony do muzyki "uniwersalnej"...

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
gm_korg

Re: Korg Kronos vs Korg M3 Xpanded - który i do jakich stylów?

Post autor: gm_korg » czwartek 03 paź 2013, 12:14

Witaj

Kronos to przede wszystkim znacznie wyższa półka sprzętowa (następca Oasys).

Kronos posiada 9 syntez, a więc teoretycznie ma 9 razy większe możliwości niż M3.

Istnieje rozszerzenie do M3 – Radias ( analogowy syntek) – bardzo fajne brzmienia- może to z niego twórcy RAP lub RNB wykręcają specyficzne brzmienia – pod ten styl.

Po za tym dynamika i jakość przetworników w Kronosie bije na głowę M3.

Barwy zawarte w M3 – musisz szukać w Kronosie w syntezie HD.

Kronos jest mniej popularny wśród twórców RAP lub RNB niż M3 bo jest to klawisz stosunkowo nowy.

Oba klawisze sprawdzają się świetnie w różnych gatunkach muzycznych.

Musisz określić konkretnie jakiego brzmienia- (brawy)- szukasz – spróbuj odnaleźć podobne w Kronosie.

Pozdro

gm

KORG KRONOS2, KORG KRONOS,Virus TI2, KORG TRITON EXTREME 76, MOSS, Nord Lead 4;ROLAND V- SYNTH ; CUBASE 6,5

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Re: Korg Kronos vs Korg M3 Xpanded - który i do jakich stylów?

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 03 paź 2013, 14:38

a żeby na Kronosie ktoś tworzył Hip Hop to raczej niewidziałem...

To nie znaczy że sie nie nadaje pod ten styl. M3 raczej bym sobie odpuścił i celował w Kronosa.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

ODPOWIEDZ