słuchawki a monitory studyjne

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Ambri
słuchawki a monitory studyjne

Post autor: Ambri » sobota 28 wrz 2013, 13:35

Jakie słuchawki mogą na początek "zastąpić" monitory studyjne? Czyli inaczej- jak się ma to, co słychać przez słuchawki, do tego co słychać przez monitory?

Czy słuchawki "upiększają" materiał, dodają jakieś częstotliwości? Na co trzeba brać poprawkę, jeśli robi się muzykę, używając jedynie słuchawek (powiedzmy od 16 Hz)?

Pracuję obecnie z mikserem w Sibeliusie 7 :), ale będę korzystać też z Pro Tools Ex. Na razie nie mogę ufundować sobie monitorów, na dodatek nie chcę wtajemniczać w moje poczynania sąsiadów, szczególnie w godzinach nocnych. Jak rozwiązać problem?

Z góry dziękuję za oświecenie! javascript: x()

Awatar użytkownika
peterka

Re: słuchawki a monitory studyjne

Post autor: peterka » sobota 28 wrz 2013, 19:51

W EIS z maja tego roku jest artykuł o miksowaniu w słuchawkach m.in. na co zwrócić uwagę, jakich wtyczek użyć aby dźwięk dochodził z takim opóźnieniem jak w monitorach, itp. 

Awatar użytkownika
chantizstudio

Re: słuchawki a monitory studyjne

Post autor: chantizstudio » sobota 28 wrz 2013, 20:21

...Jakie słuchawki mogą na początek "zastąpić" monitory studyjne? Czyli inaczej- jak się ma to, co słychać przez słuchawki, do tego co słychać przez monitory?

Czy słuchawki "upiększają" materiał, dodają jakieś częstotliwości? Na co trzeba brać poprawkę, jeśli robi się muzykę, używając jedynie słuchawek (powiedzmy od 16 Hz)?

Pracuję obecnie z mikserem w Sibeliusie 7 :), ale będę korzystać też z Pro Tools Ex. Na razie nie mogę ufundować sobie monitorów, na dodatek nie chcę wtajemniczać w moje poczynania sąsiadów, szczególnie w godzinach nocnych. Jak rozwiązać problem?

Z góry dziękuję za oświecenie! javascript: x()...

Jeśli chodzi o słuchawki to przede wszystkim musisz uważać na EQ. W moich produkcjach kiedy byłem zmuszony pracować tylko na słuchawkach zawsze za dużo było góry z przewalonymi wszelkimi ''cykaczami'' w miksie, także musisz na to uważać. Ogólnie ciężko jest złapać podstawowe proporcje w miksie na słuchawkach. Dziś wieczorami pracuje na słuchawkach ale zawsze w dzień sprawdzam materiał na monitorach i prawie zawsze są jakieś poprawki. Także jak będziesz pracował tylko na słuchawkach staraj się gdzieś na jakim kolwiek głośniku to puścić żeby słyszeć jak to w ogóle chodzi poza Twoimi słuchawkami.

jeśli chodzi o model to ja mam AKG K271 Studio już 3 lata i nie narzekam ;)
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

ODPOWIEDZ