Ableton Live 9 - bardzo wolne otwieranie i zamykanie programu

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Słavomirus
Ableton Live 9 - bardzo wolne otwieranie i zamykanie programu

Post autor: Słavomirus » niedziela 08 wrz 2013, 14:00

Witam, od niedawna posiadam aktualną wersję Ableton Live 9.0.5. Mam go zainstalowanego w innej lokalizacji niż domyśla.

Główny problem polega na tym, że Ableton otwiera się dość długo, nawet do 3 min... Podobnie jest też z zamykaniem. W porównaniu z Live 8 to masakryczna i frustrująca różnica. O ile można jakoś przyzwyczaić się do długiego indeksowania plików, to owtieranie projektów tak długo jest bardzo frustrujące. Może któryś z użytkowników tego systemu DAW miał podobny problem i go rozwiązał? Może jakieś rady i sugestie?

Dodam, iż w systemie mam też zainstalowany Live 8 i on uruchamia się i wyłącza bez problemu. Wyłączenie w Live indeksowania (Ableton Index.exe) też niewiele pomaga. To samo dotyczy wyłączenia skanowania wtyczek VST przy starcie - problem wciąż pozostaje.

Windows Vista/CPU Duo T5450/ 2 GB RAM/klawiatura M-Audio 3rdGen/zewntrzny dysk twardy USB 500 GB/

Zbynia

Re: Ableton Live 9 - bardzo wolne otwieranie i zamykanie programu

Post autor: Zbynia » niedziela 08 wrz 2013, 17:28

Z innej lokalizacji czyli?masz go zainstalowanego na dysku zewnętrznym czy jak?

Sprawdź też ustawienia programu - na przykład skanowanie wtyczek itp podczas uruchomienia

kolejna rzecz - stan fragmentacji dysku

Awatar użytkownika
Słavomirus

Post autor: Słavomirus » niedziela 08 wrz 2013, 18:09

...Z innej lokalizacji czyli?masz go zainstalowanego na dysku zewnętrznym czy jak?
Sprawdź też ustawienia programu - na przykład skanowanie wtyczek itp podczas uruchomienia

kolejna rzecz - stan fragmentacji dysku...

Domyślnie program podaje lokalizację: C/ Program Files/..., ja wybrałem dysk systemowy tylko inna partycję dla instalacji Abletona. Na dysku zewnętrznym mam obszerną bibliotekę sampli. Wyłączenie skanowania VST podczas uruchomienia nie rozwiązuje problemu. Dysk jest też fragmentowany regularnie zgonie z harmonogramem zadań w systemie. Spróbuję zainstalować w lokalizacji wskazywanej przez instalator, choć nie wiem, czy to rozwiąże problem...

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » niedziela 08 wrz 2013, 19:31

A to nie jest tak z 9tką, że trzeba włączyć i zaczekać (czasem parę godzin) aż zindeksuje cały dysk? I dopiero potem zaczyna działać normalnie?

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 08 wrz 2013, 22:45

No jeśli robi indeksację sampli a te są na dysku zewnętrznym to może to tak trwać

Awatar użytkownika
Słavomirus

Post autor: Słavomirus » poniedziałek 09 wrz 2013, 10:06

...
No jeśli robi indeksację sampli a te są na dysku zewnętrznym to może to tak trwać...

Powiem Wam, że ta abletonowska indeksująca przeglądarka działa mi na nerwy, przeglądarka z wersji 8 była o niebo lepsza. I tak mam sample pedantycznie posegregowane zgodnie z gatunkami muzyki i instrumentami, więc na dobrą sprawę taka przeglądarka niezbyt mi pomaga.

O dziwo przeinstalowanie programu Live do lokalizacji domyślnej (C:\ProgramData\Ableton\Live 9 Standard) rozwiązało problem z dośc długim uruchamianiem i zamykaniem aplikacji... Teraz Live jest o wiele stabilniejszy. Czyli, jeśli macie z tym problem, koniecznie instalujcie program w lokalizacji proponowanej przez instalator.

Jeszcze jedna uwaga: po zaindeksowaniu plików najlepiej jest zrobić sobie kopię indeksu, żeby po przeinstalowaniu programu, itp.., nie indeksować w przyszłości plików znowu. Plik indeksu znajduje się: c:\users\your_name\appdata\roaming\ableton\live 9.0.1\database\files.db

Jeśli natomiast chcecie wyłączyć indeksowanie to podobno można posłużyć się komendą: -_IndexerOsEventsFlags=Disabled w pliku nazwanym Options.txt ;  plik ten zaś umieszczamy w : \Users\[username]\AppData\Roaming\Ableton\Live x.x.x\Preferences\

Czy powyższ metoda działa, nie sprawdzałem.

Awatar użytkownika
Słavomirus

Post autor: Słavomirus » środa 11 wrz 2013, 20:16

Aktualnie pojawił się jeszcze inny problem: po zaindeksowaniu wszystkich plików, plik database.db jest bardzo duży i wynosi około 1,6 Gb, w związku z czym Live otwiera się znowu bardzo długo, tak samo z zamknięciem... I weź tu korzystaj z dużej biblioteki sampli! Nie do pomyślenia...

Proszę ponownie o jakąś radę lub sugestię...

:-(

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 11 wrz 2013, 21:26

A jeśli wyłączysz to indeksowanie to przeglądarka nie działa wtedy tak samo jak w Ableton 8?

Awatar użytkownika
Słavomirus

Post autor: Słavomirus » środa 11 wrz 2013, 22:01

...A jeśli wyłączysz to indeksowanie to przeglądarka nie działa wtedy tak samo jak w Ableton 8?...

No, właśnie nie działa... Ta przeglądarka, tak niedopracowana, jest dla mnie szczytem głupoty...

ODPOWIEDZ