Jaki używany syntezator do 2000 zł?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
uchofon
Re: Jaki używany syntezator do 2000 zł?

Post autor: uchofon » piątek 06 wrz 2013, 12:28

Do Janusz_M:

Dokładnie tak Panie Januszu jestem na etapie rozmyslań, i kształtowania sobie zdania w temacie. Jeszcze wiele przede mną, ale cieszy mnie fakt otrzymania od Was tylu postów. Brzmienie (wrażeniowo) głębsze jest w tym moim DXie, bo odczuwalna jest większa moc jak podłączam pod wzmacniacz niż to co puszczam z komputera. W efekcie wyrobiłem sobie błędne zdanie, że z komputera nie da się wycisnąć tego co z tego wdzięcznego starocia. Inna rzecz, że porównywanie tego z czymkolwiek współczesnym nie ma już dla mnie sensu.

Ale po opiniach i faktycznie odsłuchu przyznaje rację, że w palcach tkwi największa moc. Narazie się wstrzymam z kupnem. Chciałem we wcześniejszym poście jak napisałem - kupić Korga Classic. Natomiast DX7 podłącze pod midi i wykorzystam Absynth'a, który faktycznie przy wykorzystaniu e-mu dsp i paru efektów w mikserze daje czadu. Potem oddam nagrania do studia żeby fachowiec od masteringu podbił co trzeba i będzie okej. Będę mógł stać i grać, choć szumu kompa się nie pozbęde, ale cóż, kompromis i dwa klocki jednak w kieszeni zostaną (jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało ).

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 06 wrz 2013, 21:06

...
Do Janusz_M:

Dokładnie tak Panie Januszu jestem na etapie rozmyslań, i kształtowania sobie zdania w temacie. Jeszcze wiele przede mną, ale cieszy mnie fakt otrzymania od Was tylu postów. Brzmienie (wrażeniowo) głębsze jest w tym moim DXie, bo odczuwalna jest większa moc jak podłączam pod wzmacniacz niż to co puszczam z komputera. W efekcie wyrobiłem sobie błędne zdanie, że z komputera nie da się wycisnąć tego co z tego wdzięcznego starocia. Inna rzecz, że porównywanie tego z czymkolwiek współczesnym nie ma już dla mnie sensu.

Spoko - ot tylko chcialem zwrocic uwage na kontrast. I prosze nie tytuluj mnie "Panem".

Pozdrawiam
Janusz

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 07 wrz 2013, 11:54

...choć szumu kompa się nie pozbęde, ale cóż, kompromis i dwa klocki jednak w kieszeni zostaną (jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało ).... 

Szum wynika z instalacji elektrycznej jaką masz kolego w chałupie - w dobrym studio tego problemu nie uświadczysz (jest to szczególnie słyszalne na laptopach). A jeśli chodzi o szumik ze starych syntezatorów, to jest on do uzyskania za pomocą softu.

Generalnie idziesz w dobrą stronę. Pamiętaj że zawsze pieniądze zdążysz wywalić na HW, ale to musi być przemyślany wybór. Niewiele jest urządzeń, które bardzo trudno odtworzyć za pomocą softu, a jeśli są, to swoje kosztują lub kupuje się je dla paru brzmień (a nawet dla jednego).

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » sobota 07 wrz 2013, 23:15

Dodam od siebie ze syntezatory trzeba umiec programowac i to nie na zasadzie przypadkowego pokrecenia galkami i suwakami, tylko na swiadomym operowaniu parametrami syntezy w zaleznosci od tego jakie brzmienie chce sie uzyskac

eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » wtorek 10 wrz 2013, 01:21

Roland XP-30 - jeśli chodzi o jakość wykonania materiałów - wg. mnie w tej cenie nic lepszego. Karty brzmieniowe dostępne na ebay'u, często również na polskim "aukcjonie"

ODPOWIEDZ