Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
peterka
Jaki PC dla DIGI 003 rack?
autor: peterka » czwartek 29 sie 2013, 08:53
Witam. Posiadam wymieniony w temacie interfejs i chcę zmontować do niego nowy komputer stacjonarny. Pytanie do użytkowników którzy mają taki zestaw i funkcjonuje im to prawidłowo (PC bez Pro Tools). Chcę kupić taki komp który u kogoś już się sprawdza, zamiast kupować w ciemno. Na stronie AVID są zestawy które są niby kompatybilne z digi ale ta aktualizacja jest z 2010 roku.
Pozdrawiam
-
peterka
autor: peterka » wtorek 03 wrz 2013, 20:11
Może inaczej. Wymyśliłem to tak.
Komputer z prockiem Intel i5 na płycie np. gigabyte + kontroler FW TI + digi 003.
Ma prawo to zadziałać?
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » wtorek 03 wrz 2013, 21:57
nie prawo a obowiazek - a jak zalezy od sterowników i kompatybilności z TI
-
peterka
autor: peterka » środa 04 wrz 2013, 19:46
...
nie prawo a obowiazek - a jak zalezy od sterowników i kompatybilności z TI...
Pierwszy raz kompetuje taki sprzęt, więc warto spytać. Dzięki :)
-
Radyjko.pl - Posty:5
autor: Radyjko.pl » wtorek 10 wrz 2013, 13:55
Witam! Przez 2 lata miałem to na PC i czasem niestety wywalało błędy typowe dla Windowsa. Ważne żeby firewire było na chipsecie z Texas Instrument, cała reszta optymalnie bezproblemowa, czyli nie koniecznie najnowsza, najszybsza. Wtedy to była jakaś płyta asusa, grafika też pamięć nie pamiętam, dwie Baracudy. I najważniejsze beckup ustawiony na maksymalnie niską wartość, bo win nawet XP wywalał czasami błędy. Od kiedy mam Mac Pro, problemy same się rozwiązały. Miłej pracy.
Mbox Pro, Pro Tools 9&10, Mac
-
peterka
autor: peterka » wtorek 10 wrz 2013, 20:04
...Witam! Przez 2 lata miałem to na PC i czasem niestety wywalało błędy typowe dla Windowsa. Ważne żeby firewire było na chipsecie z Texas Instrument, cała reszta optymalnie bezproblemowa, czyli nie koniecznie najnowsza, najszybsza. Wtedy to była jakaś płyta asusa, grafika też pamięć nie pamiętam, dwie Baracudy. I najważniejsze beckup ustawiony na maksymalnie niską wartość, bo win nawet XP wywalał czasami błędy. Od kiedy mam Mac Pro, problemy same się rozwiązały. Miłej pracy....
W sumie myślałem o macu mini (wygląd mnie kusi
) ale w tej cenie można mieć lepszego PC a że Maca nigdy nie miałem, więc nie wiem czy warto, po za tym ludzie coraz cześciej piszą o bezproblemowej pracy na PC więc spróbuję. Dzięki za wypowiedź.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » wtorek 10 wrz 2013, 23:04
W tej cenie tak - ale tego pokroju (wygląd wielkość wydajność) niestety nie - najbliżej jest asrock który jest ponad dwa razy większy i niestety chyba i5 to max co tam wsadzają.
Co do problemów z win - przy xp problemy to norma i nawet bym na to nie zwracał uwagi - najważniejsze czy z win 7 będzie działać jak nalezy a wydaje mi się że powinno
to po stokroć lepszy system od xp (nawet vista biła xp na łeb)
-
peterka
autor: peterka » środa 11 wrz 2013, 20:13
No właśnie wszystko ponoć
dlatego myślałem, że ktoś ma już taki zestaw. W domu mam laptopa z FW 4pin ale jakoś nie działa (stary komp i nie mogę znaleźć sterowników pod win7) więc nie spradzę.
Czyli do maków nie potrzebne są dodatkowe kontrolery od TI? (może już tam siedzą i o to chodzi?
)
Jak tak to 150zł na plus dla Mini
-
elmodagansta - Posty:21
autor: elmodagansta » piątek 13 wrz 2013, 12:52
Żeby dopasować PC do Pro Toolsa polecam forum AVIDa http://duc.avid.com/index.php. Tam poszukaj wątku PC build. Ludzie podają najlepsze dostępne konfiguracje sprzętowe. Przeważnie na chipsecie Intel X-58 albo X-79.
...
No właśnie wszystko ponoć
dlatego myślałem, że ktoś ma już taki zestaw. W domu mam laptopa z FW 4pin ale jakoś nie działa (stary komp i nie mogę znaleźć sterowników pod win7) więc nie spradzę.
Czyli do maków nie potrzebne są dodatkowe kontrolery od TI? (może już tam siedzą i o to chodzi?
)
Jak tak to 150zł na plus dla Mini...
Amator nagrywania wokalu i pudła w domu
-
peterka
autor: peterka » piątek 13 wrz 2013, 19:45
...
Żeby dopasować PC do Pro Toolsa polecam forum AVIDa http://duc.avid.com/index.php. Tam poszukaj wątku PC build. Ludzie podają najlepsze dostępne konfiguracje sprzętowe. Przeważnie na chipsecie Intel X-58 albo X-79.
Ooo :) Dzięki wielkie, naprawdę jest tam sporo wątków, które mi napewno pomogą coś wybrać. (link nie działa ale znazłem)