Monitory studyjne
Z gory bardzo dziekuje i Pozdrawiam!
Sosnowy
Re: Monitory studyjne
Samson Rubicon. Obłędny stosunek jakości brzmienia do ceny. Grają jak z wyższej półki a kosztują... :)
- Marc.The.Drummer
- Kontakt:
Idz do sklepu wybierz swoja brzmieniowo wzorcowa plyte i wybierz te monitory ktorych brzmienie ci odpowiada. Nie kieruj sie opiniami innych tylko wlasnym sluchem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tak jest, zrób odsłuch - bo jak tak (lata temu) kupiłem w ciemno Alesis M1 Mk2 i za cholerę nie potrafię na nich poprawnie miksować - inna rzecz, że wzorcowe dla mnie płyty grają na nich pięknie, a moje kiepsko ...
Więc to może jednak nie do końca wina monitorów

Pozdr
JArut
......Idz do sklepu wybierz swoja brzmieniowo wzorcowa plyte i wybierz te monitory ktorych brzmienie ci odpowiada. Nie kieruj sie opiniami innych tylko wlasnym sluchem....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tak jest, zrób odsłuch - bo jak tak (lata temu) kupiłem w ciemno Alesis M1 Mk2 i za cholerę nie potrafię na nich poprawnie miksować - inna rzecz, że wzorcowe dla mnie płyty grają na nich pięknie, a moje kiepsko ...
Pozdr
JArut...
Alesisów nie znam, ale niektóre monitory niestety nie nadają się do miksowania. Ja, uwiedziony sieciowymi ohami i ahami, zdecydowałem się na Yamahy MSP 5. Bardzo przyjemny dźwięk miały i muzyki, szczególnie dobrze nagranej, słuchało się świetnie. Ale miksować na nich.... uupssss...
Miksy robione na nich były po prostu tragiczne :) Wszystkie moje miksy miały koszmarnie przewalony dół i w ogóle brzmiały jak przez szmatę, albo i przez koc. Na MSP5 oczywiście brzmiały super :))
Potem zmieniłem na Event TR 6 - było już lepiej, ale też się męczyłem. Dopiero po przesiadce na APS AEON jest ok, chociaż obecnie muszę pracować w przypadkowym i zupełnie nieprzystosowanym akustycznie pokoju
Co do wspominanych Samsonó Rubicon - nie miałem okazji ich własnousznie ocenić, ale dotarły do mnie dobre opinie.
Natomiast obsłuchiwanie monitorów w sklepie za wiele nie powie. Trzeba po prostu na nich trochę popracować i ocenić efekty na kilku innych, różniących się od siebie znacznie zestawach głośników, np w samochodzie, na zestawie komputerowym z subwooferem, na małym "jamniku", na dużych zestawach estradowych, na innych monitorach itp, porównując z jakimiś nagraniami wzorcowymi. Porównanie z nagraniami wzorcowymi dobrze jest też robić w trakcie pracy na naszych monitorach, zawsze jest pewien punkt odniesienia który informuje nas w jakim kierunku podąża nasz miks i czy jeszcze słyszymy różnice, czy lepiej zostawić temat na następny dzień ;)
Mam najnowsze monitorki ESI uniK 08 na glosnikach kevlarowych
i bajera MSP5 to przy nich brządkalki a cena sporo nizsza polecam wam wszystkim
do przetestowania jak mi facet włączyl dla porownania te yamahy i wrzucilem
swoje kawalki do przemielenia na mixie w cubase to po wrzuceniu nawet na mp3 z telefonu i sluchawki
bylem zdumiony i nie kosztują zbyt wiele wziąłem odrazu 2 pary bo mi przypasily .
......Idz do sklepu wybierz swoja brzmieniowo wzorcowa plyte i wybierz te monitory ktorych brzmienie ci odpowiada. Nie kieruj sie opiniami innych tylko wlasnym sluchem....
Pozdr
JArut...
Alesisów nie znam, ale niektóre monitory niestety nie nadają się do miksowania. Ja, uwiedziony sieciowymi ohami i ahami, zdecydowałem się na Yamahy MSP 5. Bardzo przyjemny dźwięk miały i muzyki, szczególnie dobrze nagranej, słuchało się świetnie. Ale miksować na nich.... uupssss...
Miksy robione na nich były po prostu tragiczne :) Wszystkie moje miksy miały koszmarnie przewalony dół i w ogóle brzmiały jak przez szmatę, albo i przez koc. Na MSP5 oczywiście brzmiały super :))
Potem zmieniłem na Event TR 6 - było już lepiej, ale też się męczyłem. Dopiero po przesiadce na APS AEON jest ok, chociaż obecnie muszę pracować w przypadkowym i zupełnie nieprzystosowanym akustycznie pokoju
Co do wspominanych Samsonó Rubicon - nie miałem okazji ich własnousznie ocenić, ale dotarły do mnie dobre opinie.
Natomiast obsłuchiwanie monitorów w sklepie za wiele nie powie. Trzeba po prostu na nich trochę popracować i ocenić efekty na kilku innych, różniących się od siebie znacznie zestawach głośników, np w samochodzie, na zestawie komputerowym z subwooferem, na małym "jamniku", na dużych zestawach estradowych, na innych monitorach itp, porównując z jakimiś nagraniami wzorcowymi. Porównanie z nagraniami wzorcowymi dobrze jest też robić w trakcie pracy na naszych monitorach, zawsze jest pewien punkt odniesienia który informuje nas w jakim kierunku podąża nasz miks i czy jeszcze słyszymy różnice, czy lepiej zostawić temat na następny dzień ;)...
Trzeba bylo wziac 20 kilo jak Ci tak przypasiły
a tak poważnie ESI mają bass porty z tyłu wiec trzeba miec odpowiednio duzo miejsca zeby nie stały przy scianie.