Kontakt 5 manual

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
moogfish
Kontakt 5 manual

Post autor: moogfish » piątek 09 sie 2013, 13:24

Czołem
Mam pytanie, czy istnieje instrukcja obsługi w języku polskim dla Kontakta NI w wersji 4 lub 5?

Awatar użytkownika
Akton

Re: Kontakt 5 manual

Post autor: Akton » piątek 09 sie 2013, 14:47

...Czołem
Mam pytanie, czy istnieje instrukcja obsługi w języku polskim dla Kontakta NI w wersji 4 lub 5?
...

Jedynie artykuły w EiS, ale Pan Tomasz mówił, że chcą zrobić w Plusie szerszy materiał z racji wielkiej popularności tego cuda, na który czekam z utęsknieniem :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

moogfish

Post autor: moogfish » sobota 10 sie 2013, 09:07

Tak myślałem, trzeba będzie tłumaczyć z angielskiego...swoją drogą tak poważna firma jak NI powinna udostępnić tutorial po polsku, jeśli uważają nas za cywilizowany kraj :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 10 sie 2013, 21:52

...Tak myślałem, trzeba będzie tłumaczyć z angielskiego...swoją drogą tak poważna firma jak NI powinna udostępnić tutorial po polsku, jeśli uważają nas za cywilizowany kraj :)...

Uważając się za cywilizowanego obywatela UE powinieneś znać język angielski . Polski to nie jest wielki rynek a już na pewno jest jednym z głównych języków narodowych. Jedyne na co można liczyć to że ktoś faktycznie zrobi profesjonalny tutorial. I widzę tutaj jedyną sensowną opcję - EIS Plus lub Poradnik dla każdego.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 10 sie 2013, 22:07

......Tak myślałem, trzeba będzie tłumaczyć z angielskiego...swoją drogą tak poważna firma jak NI powinna udostępnić tutorial po polsku, jeśli uważają nas za cywilizowany kraj :)...

Uważając się za cywilizowanego obywatela UE powinieneś znać język angielski . Polski to nie jest wielki rynek a już na pewno jest jednym z głównych języków narodowych. Jedyne na co można liczyć to że ktoś faktycznie zrobi profesjonalny tutorial. I widzę tutaj jedyną sensowną opcję - EIS Plus lub Poradnik dla każdego. ...

Miało być - języków międzynarodowych.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 12 sie 2013, 08:15

Uważając się za cywilizowanego obywatela UE powinieneś znać język angielski .

Witaj, DJOZD. Wiem, że napisałeś to z buźką, ale .... No cóż, nie dyskryminowałbym kogoś, kto nie zna języka angielskiego. To nie grzech :) Są młodzi, którzy obligatoryjnie uczą się w szkołach, są starsi, którym wpajano język rosyjski. Ja akurat należę do tej drugiej grupy - mam 59 lat :) Uczyłem się również angielskiego, ale mój poziom zaawansowania nie pozwala (jednak) na płynne posługiwanie się tym językiem, czyli analogicznie - mam problemy z czerpaniem wiedzy z anglojęzycznych tutoriali. Czy naprawdę Twoim zdaniem jest to coś nagannego? DJOZD - cenię Ciebie i Twoją wiedzę, ale nie deprecjonuj proszę takich biedaków, jak np. ja Frown

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 12 sie 2013, 12:02

...Witaj, DJOZD. Wiem, że napisałeś to z buźką, ale .... No cóż, nie dyskryminowałbym kogoś, kto nie zna języka angielskiego. To nie grzech :) Są młodzi, którzy obligatoryjnie uczą się w szkołach, są starsi, którym wpajano język rosyjski. Ja akurat należę do tej drugiej grupy - mam 59 lat :) Uczyłem się również angielskiego, ale mój poziom zaawansowania nie pozwala (jednak) na płynne posługiwanie się tym językiem, czyli analogicznie - mam problemy z czerpaniem wiedzy z anglojęzycznych tutoriali. Czy naprawdę Twoim zdaniem jest to coś nagannego? DJOZD - cenię Ciebie i Twoją wiedzę, ale nie deprecjonuj proszę takich biedaków, jak np. ja ...

Witaj. Przepraszam jeżeli w jakikolwiek sposób poczułeś się dotknięty moją wypowiedzią. Rozumiem twoją sytuację.
Fakty i statystyki są jednak nieubłagane. Nie tylko język angielski stał się standardem w branży ale to samo jest w dziedzinie oprogramowania muzycznego. Jako zaawansowany użytkownik Samplitude widzę wszechobecną dyskryminację w tym zakresie na rzecz innych - w szczególności Logic i Pro Tools (niczym nie ustępujących). To samo dzieje się w dziedzinie MAC -PC, tutaj jednak póki co nie ma dyskryminacji platformy PC na rzecz platformy MAC która w niczym nie jest przecież lepsza. Jakkolwiek kwestia aplikacji czy sprzętu nie jest tak istotna w pewnych określonych warunkach to kwestia języka już tak. Uświadamiając to sobie porzuciłem myślenie że ktoś zrobi coś dla mnie i wziąłem się za ten angielski jakiś dłuższy czas temu (samodzielnie, bo szkoła mnie niczego konkretnego nie nauczyła). I rozumiem w pełni twoje ubolewanie, jednak innego wyjścia nie ma. Nikt nie ma czasu na inwestycje w nieopłacalne projekty. Mam tu na myśli tłumaczenia - jeżeli polski pojawiłby się na liście języków wsparcia to w dalszej kolejności musiałby pojawić się inne jak czeski, węgierski, bułgarski czy aranski. NI jest firmą niemiecką stąd też wsparcie dla ich ojczystego języka, nie widzę jednak uzasadnienia (oprócz sąsiedzkich zażyłości) tłumaczenia dla polski. Natomiast idąc tą drogą - PSP Audioware nie ma polskich instrukcji dla ich produktów, co uważam za małe nieposzanowanie klienta rodaka. W końcu polski to ich język natywny, a tekstu nie ma wiele do napisania.

Ja nie widzę innego wyjścia jak zabrać się za ten angielski bo to łatwiejsza droga niż bycie zdanych na czyjąś laskę lub nie łaskę.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 12 sie 2013, 12:11

..... w szczególności Logic i Pro Tools (niczym nie ustępujących). ...

Popr - Samplitude i innych DAW niczym nie ustępująm wyżej wymienionymi Pro Tools, Logic. Jako środowisko pracy dla muzyka / realizatora. Wszystko tutaj bierze się grubą krechą patrząc na udział procentowy rynku. Nie do końca na jakość, czy możliwości.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 12 sie 2013, 12:26

......
Ja nie widzę innego wyjścia jak zabrać się za ten angielski bo to łatwiejsza droga niż bycie zdanych na czyjąś laskę lub nie łaskę. ...

I analogicznie w drugą stronę. Ja nie chce pracować na codzień na innych systemach niż Samplitude (chociaż mogę bo w studio wszystko mamy) i z góry akceptuje ten stan jakim jest dyskryminacja wielu producentów software oraz hardware. Ale to jest mój własny wybór.

ODPOWIEDZ