Nowe monitory i... rzeźnia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Blaviken
Nowe monitory i... rzeźnia

Post autor: Blaviken » czwartek 25 lip 2013, 14:55

Witam Was szanowni forumowicze.
Nabyłem nowe odsłuchy do mojego domowego grajdołka zwanego dumnie "studiem" i dziś rano wytargałem je z kartonów, podłączyłem, odpaliłem komputer i się przeraziłem. Dotychczas używałem pary Yamaha MSP 5 którą przywlokłem dawno temu z USA (bo było swego czasu dużo taniej) którą zasilałem konwerterem z 220V do 110V. Mam dwie karty dźwiękowe które używam zamiennie. Kore 1 od Native Instruments i E-MU 0404 USB. Obydwie podłączane do komputera poprzez USB z tym że Kore 1 dostaje zasilanie z USB a E-MU ma własny dedykowany zasilacz. Niezależnie którą podłączę słyszę w odsłuchach wszystko co dzieje się na maszynie. Ruchy myszką, pracę dysków, mam wrażenie że nawet jak coś się dynamicznie wyświetla na ekranie to też to słychać! Spotkałem się z tego typu przydźwiękami we wbudowanych kartach dźwiękowych niskiej jakości ale nigdy, nawet na tanim Realteku, na płycie głównej nie było to tak głośne! Absolutnie nie ma mowy o normalnej pracy! Zastanawiam się co tak naprawdę ma na to wpływ. Strzelam że chipset na płycie głównej obsługujący USB ale czemu jest taka kolosalna różnica pomiędzy nowo nabytymi APS Aeon a Yamaha MSP 5. Czyżby ten konwerter napięcia w jakiś sposób to filtrował? Głośniki jak i sam komputer mam podłączone do UPS. Sprawdzę jeszcze dziś wieczorem czy podobny efekt pojawi się jak w/w karty podłączę do laptopa. Każda Wasza sugestia jak ugryźć ten problem będzie mile widziana.

Serdecznie Was pozdrawiam.
www.blaviken.com

adn_01

Re: Nowe monitory i... rzeźnia

Post autor: adn_01 » czwartek 25 lip 2013, 23:00

a połączenie? (nie)symetryczne?..

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 25 lip 2013, 23:22

OIDP MSP5 mają zasilanie bez uziemienia...

[addsig]

Blaviken

Post autor: Blaviken » piątek 26 lip 2013, 00:16

@ adn_01
Połączenie niesymetryczne.

@matiz
...OIDP MSP5 mają zasilanie bez uziemienia......
Zgadza się.

Podłączyłem obydwie karty do laptopa. Na zasilaczu i na baterii całkowita cisza z głośników. Jest tak jak być powinno. Myślicie że połączenie symetryczne coś tutaj zmieni?
www.blaviken.com

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 26 lip 2013, 06:02

...@ adn_01
Połączenie niesymetryczne.

@matiz
...OIDP MSP5 mają zasilanie bez uziemienia......
Zgadza się.

Podłączyłem obydwie karty do laptopa. Na zasilaczu i na baterii całkowita cisza z głośników. Jest tak jak być powinno. Myślicie że połączenie symetryczne coś tutaj zmieni?...

Może trochę pomóc - ale na 99% źródłem tych zakłóceń jest pętla mas tworząca się przez przewody uziemiające zasilacza laptopa i monitorów. Trzeba by monitory podłączyć przez DiBox z odłącznikiem masy.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 26 lip 2013, 09:28

Połączenie symetryczne z uciętą masą i zrobione. Po to to jest
[addsig]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 26 lip 2013, 09:54

........Trzeba by monitory podłączyć przez DiBox z odłącznikiem masy.... 
A po co ten kolejny element w tor? W połączeniu symetrycnzym odłączamy od styku nr 3 w XLR masę (ekran przewodu) i przerywamy powstałą pętlę....

W sumie racja. Tylko wtedy jeżeli się nie mylę będzie problem, jak kolega odłączy sobie laptopa od sieci i straci całkowicie połączenie masy między kompem a monitorami, czyż nie?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 26 lip 2013, 09:55

Przepraszam, nie doczytałem, że laptop był tylko do prób, a docelowo ma to pracować ze stacjonarnym.

Mirek49

Post autor: Mirek49 » piątek 26 lip 2013, 14:09

Ja mam podobny problem, ale u mnie są trzy typy odsłuchu i te "efekty dźwiękowe" występują tylko w przypadku monitorów aktywnych oraz słuchawek podłączonych do karty dźwiękowej.

Mam monitory pasywne połączone kablem jack-rca do końcówki mocy -> tutaj nie słychać nic..
Monitory aktywne, połączone rca-xlr -> pojawiają się buczenia, szumy, wszystko co wychodzi z komputera

oraz sluchawki - tutaj także słychać te niechciane dźwięki.

Czy wobec tego w mojej sytuacji zastosowanie w przypadku monitorów aktywnych kabla jack-xlr powinno rozwiązać problem?

Wszystkie urządzenia zasilane są z jednej listwy a instalacja nie ma uziemienia.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 26 lip 2013, 14:19

a czym filtrujemy prąd? jakis a'la furmann - jest?

;)

ODPOWIEDZ