Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
angelo18 - Posty:40
Sonar - MIDI + VSTi
autor: angelo18 » wtorek 16 lip 2013, 11:57
Witam
Po raz pierwszy próbuję w Sonarze obrobić midi. Ładuję plik do programu, dodaję nową ścięzkę z instrumentem virtualnym (np string dostępnę w sonarze) i przeciągam interesujący mnie fragment do przerobienia. Tutaj się zatrzymuję gdyz nic nie gra. Jak korzystam z klawiatury midi jest OK. Nie wiem jak mam dobrze to opisać ale może ktoś przedstawi jak krok po kroku obrobić jakąś ściezke midi.
Może problem tkwi w samym pliku midi? Gdy dodaję nagrane z mojego klawisza jest OK.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » wtorek 16 lip 2013, 12:08
A ustawiłeś wyjście audio dla instrumentu?o tym zapomniałeś dlatego nie gra
wybierz odpowiedni output w kanale instrumentu i tyle
-
spiker
autor: spiker » wtorek 16 lip 2013, 13:29
Z tego co piszesz wynika, że instrument wirtualny odpowiada na komunikaty z klawiatury i wszystko jest w porządku. W związku z tym należy przypuszczać, że wyjście jest ustawione jak należy. Problem powstaje przy próbie odtworzenia z pliku MIDI. Piszesz, że używasz SI Strings i tu może być pies pogrzebany. Może plik MIDI zawiera komunikaty (nuty) zagrane w przedziale leżącym poza zakresem odbioru SI Strings. W tym instrumencie zakres użyteczny ograniczony jest do naturalnych zakresów instrumentów smyczkowych.
Zainstaluj zamiast Strings jakieś piano, będziesz miał pewność że masz cały zakres i odtwórz plik MIDI. Może wtedy dowiemy się czegoś konkretnego.
pozdr
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
-
DJOZD
A mnie się wydaje że zdarzenia MIDI operują na kanałach MIDI innych niż instrument. Należy zmienić zawartość zdarzeń tak by nie odnosiły się do konkretnego kanału, lub zmienić na ten sam co instrument.
Często muszę tak robić importując gotowego MID'a do Samplitudy gdzie każda partia ma przypisany swój odrębny kanał z powodu "multiinstrumentalności" tegoż.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » sobota 20 lip 2013, 22:06
W Samplitudzie tak moze być - nie pamiętam już
W sonarze trzeba ustawić by kanal midi wysyłał zdarzenia do instrumentu (output na kanale midi) a dla instrumentu musi byc output na wyjście audio