Czy w grę wchodzi tylko nowy sprzęt?
Ja mogę polecić już dziś tylko z 2-ręki Adam S2.5a lub S3a albo Genelec 1031a
Posiadam od niedawna S2.5a i jestem w szoku, grają bardzo precyzyjnie, owszem jak to bywa u Adama dołu nawet przy takich kolumnach za wiele nie ma ale grają wydaje się równo.
Warto pomyśleć czy solidny dół w monitorach to wada czy zaleta? wg mnie często to jest po prostu podkolorowane pasmo a monitory kupuje się po to by słyszeć realny dźwięk. Dlatego no właśnie..
Lepiej kupić coś dobrego, polecanego a jak za mało dołu dostawić subwoofer, jak będzie dobrze ustawiony to takie coś będzie działac lepiej niz wielkie monitory traktowane w studiach jako pole średnie w małym pokoju w bloku.
Poza tym monitory bliskiego pola z basem 8 i więcej cali mają mniej środka, grają bardziej górą i dołem co różnie jest odbierane, ja preferuje fajniejszy środek, lepiej wtedy się działa. Może dlatego w studiach obok wielkich Geneleców stoją zawsze wyjałowione dźwiękowo NS-10.
Jak kupisz Genelec 1032 albo 8050 to pewnie na dół nie będziesz narzekać ale to są potężne monitory i cena też ponad 10 tys.
Zainteresuj się też Eve Audio SC 307 lub Adam A77x, moim zdaniem tez fajowe monitorki.
Z tego zestawu wybrałbym S2X i raczej pomyślał z czasem o subwooferze.
Adam się charakteryzuje tym że nawet większe monitory grają płyciej niż u konkurencji i to taki standard.
To samo A7 czy A7x, P11, S2a, S2X to są wszystko podobnego pokroju jeśli chodzi o rozmiary i wątpie żeby nagle w serii SX zaczęły generować poteżny dół.