Ładnych parę lat używałem komputer do zapisywania utworów w MIDI które odgrywałem na klawiszu podłączonym do komputera przez port joysticka - MPU-401. Byłem z tego połączenia bardzo zadowolony, bo praktycznie nie było latencji. Niedawno kupiłem nowy komputer z Windows7 (64bity) i stałem się poniekąd nieszczęsliwy .. Karta dźwiekowa nie posiada już portu joya i próbowałem pracować przez USB. Niestety są tak duże opóźnienia czasowe, że praktycznie nie da się normalnie grać. Kupiłem więc i zamonotowałęm do tego nowego komputera najprostszą w świecie karte dźwiękową z portem pod MPU-401 , zainstalowałem najnowsze sterowniki i mam dalej problem, bo karta dźwiekowa w trybie audio pracuje ok, ale MPU-401 nie pojawia się nigdzie w ustawieniach i programy do MIDI jej nie "widzą". Karta zbudowana jest na CMI8738/PCI-SX i na stronie producenta widnieje inforamacja że emuluje MPU-401.W starym komputerze w BIOS-ie można było konfigurować i włączać port MPU-401 a w nowym kompie nie ma już nic na temat MPU w BIOS-ie
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii i wie jak uruchomić MPU-401 pod Win7 -64bitowy ?
[addsig]