......Temat kabli i ich wpływu na reprodukcję dźwięku był już swego czasu wałkowany na forum i nawet doczekał się przedruku w EiS. Nie chcę się więc powtarzać, więc napiszę tylko kwintesencję tego co pisałem wtedy: jeśli ktoś nie słyszy różnicy w brzmieniu systemu połączonego interkonektorami za 5 i 250 zł/m nie powinien w ogóle brać się za profesjonalną realizację nagrań, bo jego percepcja jest ograniczona. Ta praca to niestety nie jest sport dla wszystkich....
Nie ma żadnych fizycznych przesłanek, które pozwalałyby przypuszczać, że normalne (przyzwoitej jakości) kable sygnałowe mają jakikolwiek wpływ na dźwięk - ich fizyczne parametry są prawie doskonałe i tak dalece pomijalne, że wpływ kabla na jakość sygnału jest o kilka rzędów poniżej wszelkich progów percepcji. Ale załóżmy na chwilę, że fizyka operuje uproszczonymi modelami i nie zawsze może oddawać wszelkie aspekty, których doświadczamy w percepcji.
Nigdy nie wierzyłem w jakąkolwiek słyszalność kabli sygnałowych, po tym eksperymencie jestem gotów roześmiać się w twarz każdemu mitomanowi. Zatem, dokładnie przeciwnie do wypowiedzi kolegi, uważam, że jeśli ktoś opowiada banialuki o brzmieniu interkonektów, to nie powinien zajmować się pracą w studio, tylko pisać opowiadania do czasopism S-F.

...
Oczywiscie ze tak, nie tak dawno miałem okazje testowac roznego rodzaju sprzet jak rowniez kable głosnikowe w sklepie AudioFilskim ktory znajduje sie na dole budynku w ktorym mieszkam , posiadaja bardzo ładnie wytłumione Studio odsłuchowe ze sprzatem za grube dziesiatki tysięcy złotych .Pan sprzedawca ktory notabene jest moim kolegą probował znalesc jakies roznice w brzmieniu kabli .... lecz widziałem zaklopotanie w jego minie gdyz wiedział ze nie jestem laikiem i nie za bardzo moze mi nawciskac ""MAkARON NA USZY"" po spedzeniu kilku godzin , wypiciu dobrego skou , usłyszałem co nastepuje .
Duzo sprzetu jest robiona przez kilku producentow potem pakowana w rozne obudowy producentow z całego swiata , czesto sie zdaza ze te same podzespoły sa w sprzecie za 1000 zł 5000zł a nawet drozszych , co sie tyczy kabli zwłaszcza tych drogich sa robione z drogich metali , i moze ktos tam słyszy roznice, ale on sprzedawca ze stazem kilku letnim musi mowic duzo , lecz naprawde roznic w brzmieniu praktycznie "niema, przynajmniej w kablach ktore on sprzedaje , wiec kolego Pawle....... jak trafnie napisał MB ...
że jeśli ktoś opowiada banialuki o brzmieniu interkonektów, to nie powinien zajmować się pracą w studio, tylko pisać opowiadania do czasopism S-F. pieknie napisane pozdrawiam