KORG M1 - czy wymiana baterii zawsze powoduje utrate wszystkich brzmien?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
kikuskaktus
KORG M1 - czy wymiana baterii zawsze powoduje utrate wszystkich brzmien?

Post autor: kikuskaktus » czwartek 18 kwie 2013, 10:34

Witam!

Wiem, ze na temat Korga M1 jest juz napisane duzo na tym forum. Przeczytalem. Aczkolwiek nie odnalazlem odpowiedzi na pytanie - czy da sie wymienic baterie podtrzymujaca pamiec w taki sposob, aby nie wykasowac wszystkich fabrycznych brzmien? Przesledzilem jak wgrywac je na nowo, sciagnelem programy, do ktorych podeslaiscie linki Planuje zakup tego instrumentu i przedtem chcialbym sie obeznac ze wszystkimi tajnikami jego eksploatacji.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
PeterPan101

Re: KORG M1 - czy wymiana baterii zawsze powoduje utrate wszystkich brzmien?

Post autor: PeterPan101 » czwartek 18 kwie 2013, 10:40

...Witam!

Wiem, ze na temat Korga M1 jest juz napisane duzo na tym forum. Przeczytalem. Aczkolwiek nie odnalazlem odpowiedzi na pytanie - czy da sie wymienic baterie podtrzymujaca pamiec w taki sposob, aby nie wykasowac wszystkich fabrycznych brzmien? Przesledzilem jak wgrywac je na nowo, sciagnelem programy, do ktorych podeslaiscie linki Planuje zakup tego instrumentu i przedtem chcialbym sie obeznac ze wszystkimi tajnikami jego eksploatacji.

Pozdrawiam!...

Niestety chyba jest awykonalna wymiana bez utraty danych .We wszystkich swoich instrumentach nigdy mi się to nie udało - zawsze trzeba było robić backup ( a było ich dność sporo)

Awatar użytkownika
kikuskaktus

Post autor: kikuskaktus » czwartek 18 kwie 2013, 18:08

Niestety chyba jest awykonalna wymiana bez utraty danych .We wszystkich swoich instrumentach nigdy mi się to nie udało - zawsze trzeba było robić backup ( a było ich dność sporo) ...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masz Ci holender...
Dzięki serdeczne!

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » czwartek 18 kwie 2013, 20:58

Niestety chyba jest awykonalna wymiana bez utraty danych .We wszystkich swoich instrumentach nigdy mi się to nie udało - zawsze trzeba było robić backup ( a było ich dność sporo) ...

Backup jak najbardziej trzeba robić zawsze, a to czy uda się wymienić batkę bez utraty danych zalezy od stanu kondensatorów elektrolitycznych które przez kilkanaście sekund mogą (lub nie) podtrzymać pamięć. Operację trzeba przeprowadzić błyskawicznie w kilka sekund i wówczas jest duża szansa na powodzenie.

muzyk, informatyk

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 18 kwie 2013, 23:40

da się bez najmniejszych problemów - musisz podłaczyć pod baterie zasilacz o takim samym napięciu(przy włozonej baterii ale koniecznie sprzęcie odłączonym od prądu)

wtedy zmieniasz baterię i odłaczasz po zmianie zasilanie

czasem bywa to kłopotliwe i duzo zalezy jak bateria jest zainstalowana

ODPOWIEDZ