Cubase zawiesza się przy załadowaniu większej ilości wtyczek

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
michalceglarz
Cubase zawiesza się przy załadowaniu większej ilości wtyczek

Post autor: michalceglarz » czwartek 11 kwie 2013, 12:18

Witam serdecznie!
Mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić.
Od jakiegoś czasu pracuję na cubase 5, mam zewnętrzną kartę muzyczną USB EMU-404, system windows 7 -64bit oraz 6mb pamięci RAM.
Przy załadowaniu większej ilości wtyczek cubase mi się wiesza i wywala mi projekt. Często przy tej sytuacji pokazuje się "śnieżacy ekran" i resetuje się komputer.
Po zaistnieniu takiej sytuacji projekt z reguły już się nie otwiera. Przy próbie otwarcia - pojawia się komunikat "CUBASE PRZESTAŁ DZIAŁAĆ" a nawet jeśli projekt się otworzy to ścieżki nie "dają dźwięku"
Wszystkie wtyczki wraz z presetami trzymam w jednym folderze windows86/commonfiles/cubase/steinberg/vst2 może to ma jakieś znaczenie...

Pomóżcie proszę
Michał

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Cubase zawiesza się przy załadowaniu większej ilości wtyczek

Post autor: Caroozo » czwartek 11 kwie 2013, 13:32

Podejrzewam, że konkretna wtyka powoduje takie problemy. Spróbuj ładować po kolei te same wtyczki w znacznej ilości (aby dojść do poziomu obciążenia, który powodował "zwis") i zobacz czy to faktycznie kwestia obciążenia, czy może winowajcą jest jakiś plugin?

Druga rzecz jaka mi przychodzi do głowy, to sterowniki do interfejsu - nie jest to sprzęt pierwszej młodości, więc może kwestia sterowników? Czy takie problemy były na 32 bit?

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » czwartek 11 kwie 2013, 13:46

Przy załadowaniu większej ilości wtyczek cubase mi się wiesza i wywala mi projekt. Często przy tej sytuacji pokazuje się "śnieżacy ekran" i resetuje się komputer.
..

Sprawdź czy nie masz problemów ze sprzętem - są programy które testują komputer pod obciążeniem. Swego czasu mój leciwy laptop wyłączał się podzas przeglądania youtube. Okazało się, że to procek się przegrzewa. Może masz podobny problem skoro wywala się grafika i resetuje komputer.

Pozdrawiam
Janusz

michalceglarz

Post autor: michalceglarz » czwartek 11 kwie 2013, 13:58

...Podejrzewam, że konkretna wtyka powoduje takie problemy. Spróbuj ładować po kolei te same wtyczki w znacznej ilości (aby dojść do poziomu obciążenia, który powodował "zwis") i zobacz czy to faktycznie kwestia obciążenia, czy może winowajcą jest jakiś plugin?
Druga rzecz jaka mi przychodzi do głowy, to sterowniki do interfejsu - nie jest to sprzęt pierwszej młodości, więc może kwestia sterowników? Czy takie problemy były na 32 bit?...

Hmmmm z tego co pamiętam podobne problemy miałem na laptopie do którego podpięta była karta EMU. Zmieniłem komputer bo byłem przekonany, że sprzęt nie wyrabia teraz mimo znacznie lepszego sprzętu mam ten sam problem. Mój znajomy pracuje na dużo słabszym sprzęcie i nigdy nic takiego mu się nie przytrafiło.
Dodam tylko, że nie działam na sterownikach asio 4all a na sterownikach EMU po mam przy nich niższą latencję.

michalceglarz

Post autor: michalceglarz » czwartek 11 kwie 2013, 14:21

...Podejrzewam, że konkretna wtyka powoduje takie problemy. Spróbuj ładować po kolei te same wtyczki w znacznej ilości (aby dojść do poziomu obciążenia, który powodował "zwis") i zobacz czy to faktycznie kwestia obciążenia, czy może winowajcą jest jakiś plugin?
Druga rzecz jaka mi przychodzi do głowy, to sterowniki do interfejsu - nie jest to sprzęt pierwszej młodości, więc może kwestia sterowników? Czy takie problemy były na 32 bit?...

Tak na poprzednim laptopie też miałem taki problem przy większej ilości vst załadowanych do projektu..
Sprawdzę vtyczkę po wtyczce...
Dzięki!

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 11 kwie 2013, 15:28

Hmmmm z tego co pamiętam podobne problemy miałem na laptopie do którego podpięta była karta EMU. Zmieniłem komputer bo byłem przekonany, że sprzęt nie wyrabia teraz mimo znacznie lepszego sprzętu mam ten sam problem. Mój znajomy pracuje na dużo słabszym sprzęcie i nigdy nic takiego mu się nie przytrafiło.
Dodam tylko, że nie działam na sterownikach asio 4all a na sterownikach EMU po mam przy nich niższą latencję....

Jeśli EMU posiada sterowniki Asio/Asio2, to oczywistym jest, że będzie to lepiej działać. Z drugiej jednak strony - jeśli to faktycznie wina sprzętu - sprawdź, czy po zmianie na Asio4All problem nie zniknie? Inną sprawą jest praca interfejsu pod 64 bitami vs 32 bity.

Co do procesora - nie sądzę żeby się przegrzewał, ale dla świętego spokoju ściągnij CPU-Z, odpal go w tle, włącz Cubase czy coś co obciąży system i zobacz jakie temperatury wykazuje ten program - jak dochodzi powyżej 75 stopni, może być problem z przegrzewaniem (niektóre modele wytrzymują więcej, inne mniej - generalnie optymalna temperatura dla procesora to 50-70 stopni).

Sytuacja z laptopem może eliminować kwestię przegrzewania się - także sprawdź wtyczki po kolei + sterowniki. Polecam również ściągnąć U-He Diva demo - obciąża na tyle mocno procesor że powinna osiągnąć podobny poziom jak ten, na którym występuje problem. Ściągając wtykę eliminujesz możliwość, że któraś z Twoich sprawia problem - jeśli znowu się posypie, zostaje Ci zmiana hosta VST (polecam Live Professor - wersję Free, bądź Reapera - DAW). Wyeliminuje to problem DAWa.

Jak diagnoza nadal nie będzie jasna (wyeliminujesz soft, a sprzęt dalej będzie robił pod górkę) - winowajcą na 100% jest EMU (cudów nie ma).

jimmy44

Post autor: jimmy44 » poniedziałek 15 kwie 2013, 02:43

1. Asio4all są często lepsze niż firmowe sterowniki do nie jednej karty.

2. W tym konkretnym przypadku winowajcą jest jakaś "zła wtyczka - menda jedna" do wywala Cubase'a.

Jeśli jest to Cubase 64bit zmień nazwę katalogu Program Files/vstplugins na jakąś inną i uruchom Cubase64bit. Jeśli jest to x86 to analogicznie w Pliki Programó (86). Cubase się uruchomi na 99%

3. Możesz też remować pojedyncze wtyczki w w/w katalogach tak by Cubase ich nie zobaczył.

pzdr

S.

ODPOWIEDZ