MacBook Pro - problem z CPU

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
wizz
Re: MacBook Pro - problem z CPU

Post autor: wizz » piątek 05 kwie 2013, 12:31

...To podsumujmy:

- udało Ci się sprawdzić temperaturę procka bez obciążenia i pod obciążeniem?
- udało Ci się sprawdzić jaki masz procesor obecnie i jaki był od nowości?
- udało Ci się sprawdzić czy masz tą samą płytę główną co przed oddaniem do serwisu?
- udało Ci się sprawdzić jakimś softem diagnostycznym czy nie padła jakaś część hardware?

Nie wiem czy w Macu ten przedostatni punkt da się sprawdzić, może po karcie sieciowej, może gdzieś są nalepki, albo wpis w gwarancji.

Jeśli procek ma temperaturę w normie i nie podmienili Ci w serwisie żadnych części, to chyba jasne jest, że padł hardware. Czyli jasne jest, że zapłaciłeś serwisowi ponad 300zł za błędną diagnozę (nawet za bezbłędną to ze 3 razy za drogo), a do tego nie sprawdzili Ci ponownie gratis (błąd może się zdarzyć każdemu).

Po wyeliminowaniu 3 pierwszych punktów, i jeśli soft nic nie wykaże w punkcie 4, zadzwoń do autoryzowanego serwisu i spytaj ile zapłacisz za zdiagnozowanie czy nie padła jakaś część....

1. Tak, temperatura procka z obciążeniem Abletona wygląda TAK, bez obciążenia TAK - mam nadzieje, że jest to w jakiś sposób informujące. Ktoś już napisał, że nie ma tam żadnych wyjątkowych wyników ani niczego strasznego - czy możesz to zweryfikować?

2. Jedyny sposób w jaki mogę sprawdzić procesor to w ustawieniach komputera - tam wszystko się zgadza i jest to procestor 2.9 GHz intel core i7

3. Nie udało mi się sprawdzić czy mam taką samą płytę główną - nie wiem za bardzo jak to zrobić.

4. Tak, wykonywałem Apple Hardware Test, który zajął ponad godzine i nie wykrył żadnych problemów z hardware.

Dziś zadzwonie do techników Apple i opiszę sytuacje, zobaczymy co poradzą..

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 05 kwie 2013, 13:12

Masz coś co pokazuje taktowanie procesora?patrząc na wyniki temperatur pod obciążeniem i bez widze ze problem jest z tym że procesor chodzi na minimalnym taktowaniu - inaczej tego nie widzę

temperatura (która tam odpowiada za procesor?widze tylko heatsink ale to pewnie od samego układu chłodzenia) pod obciążeniem praktycznie się nie zwiększa(to byłoby boskie) a powinna skoczyć na przynajmniej 55-60 stopni - to bardzo wydajny procek w dodatku majacy problem z throttlingiem jak się zagrzeje (a to nie problem go zagrzać)

Nie wiem gdzie dokladnie są umieszczone czujniki ale jeśli dobrze rozuuje to na prawdę masz problem z chłodzeniem które zwyczajnie nie daje sobie rady bo nie styka do procesora i nie przenosi ciepła

procek zwalnia i stąd dropy

dlatego prosiłem - rozkręć i sprawdź chłodzenie - nie pogub srubek

adn_01

Post autor: adn_01 » piątek 05 kwie 2013, 13:23

to sprawdz jeszcze baterie / ładowanie. czyli klikniecie na ikonce baterii, moze byc z altem. mac zmniejsza wydajnosc komputera (taktowanie) jesli z bateria jest cos nie tak. po zalaniu to mozliwe.

długi wątek się już zrobił... :-|

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 05 kwie 2013, 13:50

Co jest? Przecież w tym temacie już dawno napisano wręcz wszystko (pisał o tym Zbynia).
Do wymiany natychmiast wiatraki(!), i to wte pędy. Bo jeśli któryś przyciera pobierając większy prąd niż wynika to z jego obrotów, to system zgłupieje na maksa, czyli zrobi to, co najprostsze - czyt. zwolni procesor, tudzież w skrajnych przypadkach (w trybie red alarm) odetnie też i peryferia.
Przy tym warto przyjrzeć się też czujnikom temperatury, odkleić, przeczyścić powierzchnie i zapastować na nowo. Dopiero po tym można kombinować dalej.
Amen.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

adn_01

Post autor: adn_01 » piątek 05 kwie 2013, 13:57

...Co jest? Przecież w tym temacie już dawno napisano wręcz wszystko (pisał o tym Zbynia).
Do wymiany natychmiast wiatraki(!), i to wte pędy. Bo jeśli któryś przyciera pobierając większy prąd niż wynika to z jego obrotów, to system zgłupieje na maksa, czyli zrobi to, co najprostsze - czyt. zwolni procesor, tudzież w skrajnych przypadkach (w trybie red alarm) odetnie też i peryferia.
Przy tym warto przyjrzeć się też czujnikom temperatury, odkleić, przeczyścić powierzchnie i zapastować na nowo. Dopiero po tym można kombinować dalej.
Amen....

ale baterie warto przy okazji sprawdzić, jako ostatnią koncepcję.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 05 kwie 2013, 17:47

W tych wynikach nie widzę temperatury procesora... Są pamięci, obudowa, dysk, ale procka nie widzę. Temperatura procka powinna być wyższa niż 50 stopni, pod obciążeniem może mieć spokojnie 70 stopni.

Jeśli chodzi o płytę główną to poszukaj na necie jak sprawdzić numery. Albo zrób tak - otwórz wnękę baterii, wyjmij ją, i na spodzie powinieneś mieć MAC ID karty sieciowej. Potem sprawdź w systemie czy MAC karty jest taki sam. Cytat z jakiegoś forum: "Otwórz "Profil systemu" (kliknij w jabłko w górnym lewym rogu na pasku i wybierz "Ten Mac..."). Potem otwórz zakładkę "Sieć" i w niej zakładkę "Lokalizacje". Tam będziesz miał adresy MAC wszystkich urządzeń sieciowych".

Zakładam, że karta jest zintegrowana na płycie głównej ale mogę się mylić bo nie mam maca - ktoś może to potwierdzić?

adn_01

Post autor: adn_01 » sobota 06 kwie 2013, 00:58

eej, teraz będziesz musiał wytłumaczyć koledze jak ma otworzyć pokrywę baterii. a w tym modelu to nie będzie takie proste...

ODPOWIEDZ