Monitory do małego pokoju studyjnego
Re: Monitory do małego pokoju studyjnego
lepiej mniejsze i sub...dobry sub z regulacją podziału pasma
Sub to nowe problemy (miejsce gdzie by go postawić ... np. pod biurkiem bez sensu, bo bas będzie zniekształcony), ustawienie (prawidłowe) fazy, wzmocnienia, odcięcia.
skoro tak ci zależy nad Basem to dlaczego Adam który przez bardzo wyeksponowaną gorę tego basu i dolnego środka mają wyjątkowo mało. Robłem teraz test z EVE i wypadły fajnie, a jeden z modeli ma zaje,bass i zchodzą niżej od adama
skoro tak ci zależy nad Basem to dlaczego Adam który przez bardzo wyeksponowaną gorę tego basu i dolnego środka mają wyjątkowo mało. Robłem teraz test z EVE i wypadły fajnie, a jeden z modeli ma zaje,bass i zchodzą niżej od adama
A który to dokładniej model? EVE Audio SC208 ? Słyszałem, że to EVE to taka słabsza wersja ADAMÓW... Jak to z nimi jest?
ADAM A5X i ADAM SUB 8 to dobra konfiguracja? czy może coś innego?
......skoro tak ci zależy nad Basem to dlaczego Adam który przez bardzo wyeksponowaną gorę tego basu i dolnego środka mają wyjątkowo mało. Robłem teraz test z EVE i wypadły fajnie, a jeden z modeli ma zaje,bass i zchodzą niżej od adama...
A który to dokładniej model? EVE Audio SC208 ? Słyszałem, że to EVE to taka słabsza wersja ADAMÓW... Jak to z nimi jest?...
ja tam nie słucham tego co mówią inni. idę sam słucham na sobie bardzo dobrze znanym materiale we włascwych warunkach i z tego co moje uszy słyszały i zmysły czuły to określenie " EVE to taka słabsza wersja ADAMów" jest mocno nie trafiona. Bo jako zwolennik adamów w każdym ślepym teście wybrałem EVE :)
Bardzo zaskoczyło mnie 208 ale to monitor do więkrzego studia i nie nazwał bym tego bliskim polem lecz jesli ktoś chce bassu to - ...
a tak to bawiłem się przełączaniem 207 kontra A7 i musze przyznać że ocena jest subiektywna ale coś jest w tych monitorach.
jest teraz na innej stronie test tych głosników na którym to byłem. przeczytaj.
aha - nie nie jestem dystrybutorem i nawet go nie znam :) , nie niepotrzebuje dla siebie monitorów i nie robie tego aby je dostać po promocyjnej cenie :)
......lepiej mniejsze i sub...dobry sub z regulacją podziału pasma...
ADAM A5X i ADAM SUB 8 to dobra konfiguracja? czy może coś innego?...
Dobra tyle że sub jest zwyczajnie słaby
szukaj lepiej suba minimum 10 cali
Co do ustawienia - mniej problemów niż wciskanie duzych odsłuchów w male pomieszczenie które i tak trzeba ustawić - ale jak ma się farta to się dobre miejsce znajdzie w kilka dni
dlatego tez pisalem o subie z pelną regulacją podziału bo znacznie ułatwia ustawienie i zapanowanie nad basem
i czemu Adam?
Ja dodam od siebie..
kupowanie subwoofera przy małym pomieszczeniu, szczególnie jak się nie ma doświadczenia w miksowaniu itd..to jest samobójstwo.
Ustawienie subwoofera, jego pozycja, przyzwyczajenie się do takiej pracy..
Żeby monitory jako satelity współgrały z subwooferem musi być dobrze wszystko ustawione, filtry odcięcia dla góry i dołu, poziom itd..
Również pozycja, bo co innego kino domowe czy głosniki komputerowe 2.1 a co innego produkcja muzyki w tym miks szczególnie.
Zauważ że w profesjonalnych studiach nie używa się raczej subwooferów po prostu jest kilka typów odsłuchu - pole bliskie np Yamaha Ns-10, pole średnie Genelec i dalekie JBL itp..
Pytanie po co Tobie solidny dół? kupująć Adamy A7x zrobisz poprawny miks o ile umiejętności pozwolą a całość przesłuchasz na zestawie kina domowego lub w samochodzie i dowiesz się jak to "gra".
Poza tym Adam A5x raczej jest słabym monitorem w kwestii środkowego i górnego pasma, a sam subwoofer to koszt ok 2000 pln żeby to było coś na poziomie z dużym wooferem.
Wg mnie bezsensu
Kup jedną solidną parę monitorów - Adam A7x, KRK VXt 6, Genelec 8040 itp..
Naucz sie poprawnie wykonywac miks bo i tak kompozycja czy aranż czy tworzenie tzw "bitu" to nawet lepsze słuchawki bedą ok..dopiero problem zaczyna się przy miksie
Tak więc pamiętaj..możesz kupić subwoofer nikt tego nie zabroni ale będziesz musiał kombinować ustawiać, sprawdzać itd..uczyć sie co będzie łatwiejsze do ogarnięcia w przypadku zwykłego zestwu stereo monitorów.