Jak wykręcić gitarę akustyczną w taki sposób

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dex112
Jak wykręcić gitarę akustyczną w taki sposób

Post autor: dex112 » czwartek 28 mar 2013, 23:02

Jak wykręcić nagranie z jednej gitary żeby zabrzmiało to w tak soczysty i klarowny sposób jak w tym nagraniu 

http://www.youtube.com/watch?v=0SEg695ce3k

Kwestia jest taka, że tutaj mamy do czynienia jeszcze z bębnami. Ja mam natomiast nagranie gdzie są dwa wokale i jedna gitara, bez innych instrumentów, które mogłyby zagrać fajny dół. 

Awatar użytkownika
estbeatz

Re: Jak wykręcić gitarę akustyczną w taki sposób

Post autor: estbeatz » czwartek 28 mar 2013, 23:56

...
Jak wykręcić nagranie z jednej gitary żeby zabrzmiało to w tak soczysty i klarowny sposób jak w tym nagraniu 

Kwestia jest taka, że tutaj mamy do czynienia jeszcze z bębnami. Ja mam natomiast nagranie gdzie są dwa wokale i jedna gitara, bez innych instrumentów, które mogłyby zagrać fajny dół. ...

Nagranie gitary stereofonicznie (chyba) dobrej jakości torem mikrofonowym, umiejętna korekcja i kompresja. Ustawień nikt Ci nie poda niestety

Awatar użytkownika
dex112

Post autor: dex112 » piątek 29 mar 2013, 00:13

...
...

Kwestia jest taka, że tutaj mamy do czynienia jeszcze z bębnami. Ja mam natomiast nagranie gdzie są dwa wokale i jedna gitara, bez innych instrumentów, które mogłyby zagrać fajny dół. ...

Nagranie gitary stereofonicznie (chyba) dobrej jakości torem mikrofonowym, umiejętna korekcja i kompresja. Ustawień nikt Ci nie poda niestety
...

Czy przy nagraniu monofonicznym i powieleniu ścieżek oraz ich delikatne odstrojenie można uzyskać podobny efekt. Niestety nie mogę podejść do kolejnej sesji. 

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » piątek 29 mar 2013, 08:29

Akustyka nagrywa się w następujący sposób - jedna ścieżka idzie z liny, kolejna jest ściągana z otworu rezonansowego, trzecia z gryfu (wszelkie "iskierki"), można też dołożyć czwarty mikrofon w celu uzyskania większej palety kolorów (tu szkoły są różne, jak go ustawić) - jednak podany powyżej setup gwarantuje dobre zebranie sygnału. Następnie nagrywa się (przez wprawnego gitarzystę) tą samą partię 2 razy do siatki (nagrania będą się minimalnie różnić - i o to chodzi) i z 2 zsumowanych ścieżek robi się jedną stereo.

Oczywiście wspomniane wyżej przez kolegów zabiegi studyjne są niezbędne (a co dokładnie jak ustawić - to sekret każdego realizatora), jednak podstawą jest dobra "surówka" i wyjściowy materiał, nad którym da się pracować. Instrumenty akustyczne BARDZO trudno jest dobrze nagrać (szczególnie od strony wykonawczej - wszelkie slide'y, tapnięcia, a przy mniej doświadczonych gitarzystach - niewłaściwa technika gry, nierównomierna dynamika, zła artykulacja przy grze palcami itd), ale są bardzo wdzięczne w post-edycji - w przeciwieństwie do instrumentów elektronicznych, brzmienie (oczywiście zakładam że z dobrej jakości instrumentu) jest pozbawione artefaktów, zniekształceń i tym podobnych zjawisk, które ujmują realizmowi - tu mamy do czynienia z wzorcowym brzmieniem bez kompromisów - przy obecnej jakości urządzeń rejestrujących ograniczają nas tylko nasze umiejętności i oczywiście "know-how".

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 29 mar 2013, 11:00

Dużo sygnału z kabla w miksie. Układ standard 2 sygnały mikrofonowe + 1 linia. Zauważ że ostrość wynika ze sposobu grania.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 29 mar 2013, 13:12

no tak, zapomnieliście jeszcze o jakości samego instrumentu . Dobre rady na przyszłość, tymczasem ....

"Czy przy nagraniu monofonicznym i powieleniu ścieżek oraz ich delikatne odstrojenie można uzyskać podobny efekt. Niestety nie mogę podejść do kolejnej sesji. ..."

szukać, kombinować. eksperymentować. Znaleźć jakiś własny sposób na mix i finalne brzmienie. Jeśli nic nie pomaga to ,ostatecznie, nagrać powtórnie samemu . Kilka razy tak zrobiłem, wykonawca nie poznał .

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 30 mar 2013, 18:23

niestrojący wokal to chyba jakis nowy trend, nie da sie słuchac tzn ja nie moge... co do gotarki Djozd dobrze radzi

ODPOWIEDZ