Niestety, zastałem budynek już po wybudowaniu. Z tego co wiem architekt miał mało pojęcia w temacie akustyki i aranżacji tego typu pomieszczenia. Pomiary nie zostały dokonane
- jak widać więc pomieszczenie to NIE było przygotowane jako sala do wstawiania tam nagłosnienia !!
. Przyznaję, że jestem zielony w temacie nagłośnienia koncertowego, dlatego też przychodzę z pytaniem na forum EiS.
- rozumiem że jest Pan "zielony" i tu pojawia się problem. Bo kim Pan bedzie dla tego sprzętu ? Forum EiS to proszę wybaczyć drodzy czytelnicy ale nie miejsce bo tu jak widać więcej jest klaskania i wstawiania dziwnej mocy basów i nagrywań - co by to miało wnieść do sprawy.
Skoro jest Pan "zielony" to co zamierza Pan robic z systemem "liniowym" w dodatku który chce Pan przenosić z miejsca na miejsce i umieć to konfigurować.
Odpowiadam najszczegółowej jak to tylko możliwe. Wysokość od sceny do sufitu to 2,86 m.
- szanowny Panie 2,86 to wysokośc gdzie nawet bał bym sie wstawić zespół bo czuł bym ciepło reflektora, dodatkowo proszę wybaczyć moją nieznajomośc ale ta wysokośc jest zbyt mała nawet na niektóre systemy tubowe ( te przypominam raczej są daleko siężne a tu mamy 3m do pierwszego rzędu)
Wysokość sceny od podłogi to 60 cm. Odległość od sceny do pierwszego rzędu to 3 m.
- jeśli chciał bym wpychać jakiś sprzęt to i tak zastanowił bym się nad podziałem na nagłosnienie pliskiego pola i głosniki grające nie co dalej. ( może konstukcje tubowe )
Zawiesia nie są zaplanowane ale można je bez problemu zamontować w dowolnym miejscu.
- szanowny Panie można być "zielonym" z akustyki pomieszczeń i osprzętu ale z prawa budowlanego rozkładu sił i obciążalności stropów i belek nośnych nie wolno - bo jest to niebezpieczne a po w wypadku karalne!!! - jeśli pracownia arhitektoniczna nie przewidziała wieszania czego kolwiek na suficie, to nawet może się okazać że państwa projektor co kolwiek ciężkawy wisi nad publicznością nie zgodnie z prawem PL albo UE. tak więc nie zatruwając Panu i życia - nie można wieszać byle czego , byle gdzie i byle jak .
Mikrofon pomiarowy wraz z procesorem dźwięku, to elementy zaproponowane przez jednego z dystrybutorów, który zaproponował rozwiązanie systemu liniowego pasywnego. Jeśli jest taka potrzeba mogę dokonać pomiarów we własnym zakresie jeśli chodzi o długość rozchodzenia się echa w pomieszczeniu,
- Mikrofon pomiarowy w raz z procesorem dzwieku obslugiwany przez niekompetentne osoby to zmora wszystkich sal i wszystkich systemów nagłośnieniowych. Dystrybutor zaproponował - a uzasadnił po co to jest potrzebne? Czy będzie Pan podczas koncertu wprowadzał zmienne do procesora aby zachowywać stałość w harakterystyce częstotliwościowej pomieszczenia?
jesli będzie Pan dokonywał pomiarów w pomieszczeniu - to Echo w pomieszczeniu się nie rozchodzi tylko fala dzwiękowa. która twoży zjawisko Echa lecz w sali będzie to dość trudne ( na wikipedii jest napisane dlaczego )
tylko potrzebuję informacji przy jakiej mocy, jakiej częstotliwości i w którym miescu sali taki pomiar odczytać.
- To daje Panu informację że nie potrzebny jest Panu zestaw Pomiarowy jeszcze w trybie RTA który ktoś proponuje bo pomiar którego chce pan dokonać jest zgoła inny.
Nie dysponuję sprzętem pomiarowym ale posiadam program DAW w którym po nagraniu echa mogę zmierzyć czas jego wybrzmiewania
- w progamie DAW można nagrać co się chce - to prawda. Więc jakim mikrofonem chce Pan to nagrać, jaka będzie harakterystyka sygnału i jak chce go Pan zrobić.
. Jeśli chodzi o zjawisko Flattera, sufit się nie wzbudza. Niestety nie wiem jaki jest poziom dźwięku. Trudno mi to określić. ...
- zjawisko flattera nie ma nic wspólnego ze zbudzaniem się częstotliwości.
Szanowni czytelnicy. Nie jest moim życiowym zadaniem wymądrzanie się i robienie komu kolwiek przykrości. Sam niedawno zaczynałem i miałem wiele pytań , ale kiedy nie czułem się na siłach to wiedziałem o tym.
Boje się że Pan z którym tu tak miło piszę, za jakiś czas przestanie tu zaglądać i będzie to spowodowane tym ze go urazilem - czego nie miałem zamiaru - lub tym że jakiś BARDZO NIEUCZCIWY człowiek sprzeda tej instytucji coś co będzie totalną porażką w mniemaniu branżowym.
Dlatego szanowny Panie tak jak napisał poprzednik . Zadzwonić do zaprzyjaźnionej firmy nagłośnieniowej ( raczej tej bardziej znanenej ) poprosić kogoś z pobliskiej uczelni aby studenci w ramach praktych dokonali pomiaru chłonności akustycznej sali - będzie pan wiedział jaka jest chłonnośc akustyczna dla jakich częstotliwości będzie można dobrać moc nagłośnienia i nie bawić się w domysły który głośnik i jakiej firmy i czy ma byc " szybki " czy "wolny " biały" czarny" z refleksem czy melepeta:)
Decyzje które się podejmuje są często na lata bo wątpie że kiedy dokona Pan złego wyboru to za rok czy dwa dostanie Pan na rozdysponowanie kolejne 100tys. i będzie można naprawić to czego tym razem nie udało się nagłośnić.
Bardzo chętnie Panu pomogę ale mimo Pana najszczerszych chęci i starań nie da się czego kolwiek polecić Panu przez Internet a każdy kto to robi uprawia dziwną politykę zachwalania czegoś co słyszał gdzieś i mu się podobało.
Niestety o poziomie niektórych może świadczyć sposób wyrażania się o dzwięku który wydobywa się z tych bądź innych konstrucji kolumn czy zestawów głośnikowych.
Mimo może czasem gorzkich słów z mojej strony zapraszam jednak bo temat myślę nie dotyczy jedynie Pana sali ale wydaje mi się że wielu jeszcze innych czytelników.
Szanowny "TADEO" - a jaki jest SPL tej twojej 2kW kolumny? - i czy napewno w ten sposób będzie słychać wsępne rezonanse sali? a jaka jest harakterystyka częstotliwościowa tej "kolumny"? jak proponuje Pan przeprowadzenia takiego pomiaru ? - opis mile widziany.
Analizowałem jeszcze sprawę tych monitorów, przy tak niskim suficie coś o mocy 300W i dobrej skuteczności w ilości 5 szt + drumfill może być głośniejsze od czego kolwiek co będzie na przodach. Na plener natomiast to tak na styk jesli chodzi o moc. Jak będą mocniejsze albo np na 15'+1 to będą tak wielkie że na scenie o wysokości 60 cm będzie widać artystę od Kolan.
Kolejny aspekt to że przy szerokości sceny 13m bez frontfilla to się nie da :) wiec trzeba by powielić system na nearfield z frontfillem i Main system.Do tego dobry procesor sygnałowy no i przy systemie z Aktywnym podziałem pasma jeszcze na urządzenie które podzieli pasmo.
przy długości 26 m będzie dudniło to bez klaskania wiadomo trza wzory z liceum sobie przypomnieć szkoda taszczyć głośniczków i buczeć po nocach.
I znowu wsadziłem kijek w mrowisko .......... pozdrawiam :)