MacBook Pro - problem z CPU
Brzmi niemożliwie, ale jestem w stanie sobie i to wyobrazić. W jaki sposób to sprawdzić?
Re: MacBook Pro - problem z CPU
Rany aż się debilizmów czytać nie chce
TO WYŁACZNIE PROBLEM SOFTWARE'OWY
zalana płyta czy jakiekolwiek uszkodzenie sprzętu NIE GENERUJE obciążenia
co do procka - odpal info o systemie tam jest napisane jaki siedzi procek
pozostaje postawienie systemu na nowo
aha apropo uszkodzeń - są dwie rzeczy które moga powodowac mulenie (nie obciążenie procka a mulenie systemu)
uszkodzony dysk (często z zawieszkami systemu) lub płyta która slabo się czyta albo słabo czyta ja napęd(niestety te marne napędy optyczne potrafią zająć cały czas procesora ale nie generują obciążenia - po prostu zatrzymują system)
uszkodzony dysk (często z zawieszkami systemu) lub płyta która slabo się czyta albo słabo czyta ja napęd(niestety te marne napędy optyczne potrafią zająć cały czas procesora ale nie generują obciążenia - po prostu zatrzymują system)...
W takim razie co Ty zrobiłbyś na moim miejscu? Skoro MOJE zalanie nie może być powodem tego co się teraz dzieje z Abletonem, to co powoduje problem? Co powinenem w takim wypadku zrobic? Powinienem pojsc i powiedziec w serwisie, ze zalanie nie może powodować tego problemu? Mam się powołać na znajomego technika, który tak twierdzi? To ciężka sytuacja a ja naprawdę jestem zielony w tego typu sprawach. Chciałbym po prostu uzyskać od Was jakieś pomysły rozwiązania sytuacji. Skoro problem wg. Was tkwi w softwarze to w jaki sposób mogę to rozwiązać? Zresetować iOS i zainstalować na nowo? Jak mogę to zrobić? Gdy kupowałem komuter, nie było w nim załączonej nowej płyty. Poza tym przy wkładaniu dysku SSD wydaje mi sie, ze serwisant wgrywał na nowo jakiś inny system. Pamietam, że instalował system i wszystko odbyło się tak jak przy pierwszym razie gdy odpaliłem kompa - wpisanie nazwy i ogólna "rejestracja" - zakładam więc, że to była instalacja systemu.. ale nie jestem pewien.
Taka luźna myśl. Nie wiem jak są skonstruowane maki od środka.

-
No dobra, ale co pokazuje Activity Monitor? Włącz ten program, kliknij na "CPU" i zobacz czy coś nie chodzi w tle, co obciąża procesor.
...No dobra, ale co pokazuje Activity Monitor? Włącz ten program, kliknij na "CPU" i zobacz czy coś nie chodzi w tle, co obciąża procesor....
Tak wygląda sytuacja w Monitorze Aktywności podczas grania tej samej sesji w Abletonie. Obciążenie na poziomie 245 % jest jakimś kosmosem i na prawdę zaczynam wierzyć w to, że oni coś w tym komputerze w serwisie spieprzyli...
Taka luźna myśl. Nie wiem jak są skonstruowane maki od środka....
Już po raz drugi piszecie o tej pascie silikonowej - zaczynam się zastanawiać czy o tym nie wspomnieć jak jutro będę dzwonił do serwisu.
-
...
...No dobra, ale co pokazuje Activity Monitor? Włącz ten program, kliknij na "CPU" i zobacz czy coś nie chodzi w tle, co obciąża procesor....
Tak wygląda sytuacja w Monitorze Aktywności podczas grania tej samej sesji w Abletonie. Obciążenie na poziomie 245 % jest jakimś kosmosem i na prawdę zaczynam wierzyć w to, że oni coś w tym komputerze w serwisie spieprzyli......
Zobacz jeszcze tutaj:
https://www.ableton.com/answers/reducing-cpu-usage-using-a-macbook-pro-osx-core-i5-2-4ghz-4g-ram
Te 245 % to nie musi być kosmos, na gearslutz pisali, że Ableton liczy rdzeniami, czyli 4 rdzenie = 400%. Nie wiem czy to prawda.
Czy przy innych projketach Abletona też tak masz? Bo może to wina jakiegoś plugina. Spróbuj np. zamrozić parę scieżek, zwłaszcza tych z syntezatorami. U mnie np. Abletona kładzie kilka instancji Massiva i Absyntha ;)
A to, że wcześnie procesor nie wariował przy tym projekcie też nic nie znaczy. Mam taki projekt, który z niejasnych dla mnie powodów od pewnego czasu skacze i trzaska, procesor nie wyrabia.
Ja bym zaczął od sprawdzenia (jak koledzy piszą od samego początku) chłodzenia a następnie własnie uzytych pluginów - to tylko program który nie musi być perfekcyjny (i często nie jest)
Na koniec zaorałbym system i postawił wszystko na nowo
Generalnie grzebałbym sam bo serwisom nie ufam tyle że o tym trzeba mieć niestety pojęcie (o grzebaniu)
poza tym safari i flash - jak sprawdzasz obciążenie to sprawdzaj bez tego - to wystarczająco zakłóca kolejnkę rozkazó procesora